Δεν μοιάζουν μόνο πολύ με οποιοδήποτε άλλο παχύφυτο - μοιάζουν με πέτρες, οπλές ή μικροσκοπικούς εγκεφάλους - αλλά έχουν επίσης μια συναρπαστική δομή και μπορούν να επιβιώσουν με ελάχιστο έως καθόλου νερό για μεγάλες περιόδους.
Επειδή αυτά τα φυτά είναι τόσο ασυνήθιστα, πολλοί κηπουροί τα βρίσκουν δύσκολα στη φροντίδα τους. Ωστόσο, μόλις κατανοήσετε τα βασικά, τα Λιθοψ μπορούν να γίνουν από τα φυτά με τη χαμηλότερη συντήρηση (και πιο παράξενα) σε ολόκληρο τον κήπο σας.
Τι στο καλό είναι τα Λιθοψ;
Τα Λιθοψ είναι εγγενή της νότιας Αφρικής, όπου μπορούν να βρεθούν κρυμμένα ανάμεσα σε βράχια σε χλοοτάπητες ή ξηρές, αμμώδεις περιοχές. Συχνά αναφέρονται με το επιστημονικό τους όνομα που προέρχεται από την αρχαία ελληνική - λίθος που σημαίνει πέτρα και όψις που σημαίνει πρόσωπο. Μπορείτε να τα ονομάσετε πέτρινα πρόσωπα αν θέλετε, αλλά τα Λιθοψ φαίνεται πολύ πιο εύκολο.
Κάθε φυτό έχει χοντρά, συγχωνευμένα ζευγάρια φύλλων με σχεδόν κανένα μίσχο, που συνδέονται με ένα βαθύ ριζικό σύστημα.
Στην άγρια φύση, το μεγαλύτερο μέρος του φύλλου είναι θαμμένο κάτω από το έδαφος για να προστατεύσει το φυτό από τον έντονο ήλιο και τα αρπακτικά (το χαμηλό τους προφίλ τους επιτρέπει να εναρμονίζονται με άλλους βράχους, τόσο πολύ που ακόμη και οι βιολόγοι δυσκολεύονται να τα εντοπίσουν).
Η κορυφή των φύλλων - γνωστή ως παράθυρα φύλλων - είναι διαφανής για να επιτρέψει στο φως να φτάσει σε όλα τα μέρη του φύλλου υπόγεια για φωτοσύνθεση.
Τα λουλούδια ξεφυτρώνουν από τη σχισμή μεταξύ των δύο φύλλων. Κάθε φυτό παράγει ένα λουλούδι ανά κύκλο ζωής μετά από 3-5 χρόνια.
Μόλις το λουλούδι μαραθεί, σχηματίζεται ένας κάψουλας σπόρου στο κέντρο των φύλλων, ο οποίος εκτοξεύει σπόρους από το φυτό όταν εκτίθεται σε υγρασία. Νέα ζεύγη φύλλων εμφανίζονται επίσης από το σχίσιμο του φυτού, απορροφώντας αργά την υγρασία από τα ετοιμοθάνατα φύλλα καθώς μεγαλώνουν, για να ξεκινήσουν ξανά τη διαδικασία.
Φροντίδα Λιθοψ
Σε σύγκριση με τη φροντίδα άλλων οικιακών φυτών, τα Λιθοψ σε μεγάλο βαθμό φροντίζουν τον εαυτό τους. Δυστυχώς, εκεί συχνά έγκειται το πρόβλημα.
Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να τρέχουμε πίσω από τα φυτά μας και να αναρωτιόμαστε αν τα φροντίζουμε σωστά, που έχουμε την τάση να το παρακάνουμε μερικές φορές. Αυτό μπορεί γρήγορα να οδηγήσει στον αφανισμό ενός Λιθοψ.
Διατηρήστε την απόστασή σας, ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές φροντίδας και θα πρέπει να έχετε τα Λιθοψ σας για χρόνια.
Φως
Όπως όλα τα παχύφυτα, έτσι και το άφθονο ηλιακό φως είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη. Τα Λιθοψ χρειάζονται 4-5 ώρες
Πότισμα
Τα Λιθοψ δεν είναι ξένα στην ξηρασία. Σε κάποιες περιοχές με ελάχιστες βροχοπτώσεις, συχνά δεν λαμβάνουν νερό για μήνες.
Για να διατηρήσετε τα Λιθοψ σας ευτυχισμένα, μιμηθείτε τις φυσικές συνθήκες βροχόπτωσης της εποχής τους και αντισταθείτε στην πανικόβλητη επιθυμία να τα ποτίζετε συνέχεια. Εάν το χώμα είναι στεγνό - καλό. Έτσι τους αρέσει.
Τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς μήνες, μην ποτίζετε καθόλου τα Λιθοψ σας. Σε αυτές τις περιόδους πέφτουν σε λήθαργο ή ημι-λήθαργο και το πότισμα είναι πιθανό να προκαλέσει σήψη των ριζών.
Σκεφτείτε το πότισμα μόνο το καλοκαίρι εάν η κορυφή των φύλλων αρχίσει να ζαρώνει (σημάδι έλλειψης νερού). Να είστε προσεκτικοί όταν το κάνετε αυτό και ποτίζετε όσο το δυνατόν λιγότερο. Η μικρότερη ποσότητα θα είναι αρκετή για να επαναφέρει τα φύλλα στην σφριγηλή, χαρούμενη κατάστασή τους.
Κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο - τις περιόδους ανάπτυξης - ξεκινήστε το πότισμα με μια μικρή ποσότητα νερού κάθε δύο εβδομάδες. Σε περιοχές με υψηλή υγρασία, μπορεί να μην χρειαστεί να ακολουθήσετε αυτό το βήμα, καθώς το φυτό μπορεί να απορροφήσει αρκετή υγρασία από τον αέρα.
Πιθανότατα πάει χωρίς να λέγεται μετά από όλη την κουβέντα για το μη πότισμα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να κρατάτε τα Λιθοψ σας μακριά από τη βροχή ή οποιοδήποτε ψεκασμό από πάνω (π.χ. από υδρορροές). Δεν θέλετε να περάσετε τον κόπο να μην τα ποτίζετε, μόνο για να χαλάσει ο καιρός τον κόπο σας.
Θερμοκρασία
Τα Λιθοψ δεν είναι λάτρεις του χειμώνα. Ή των χαμηλών θερμοκρασιών (συμφωνώ μαζί τους). Στο φυσικό τους περιβάλλον, οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστες και προκαλούν σοβαρή ζημιά στο φυτό.
Όταν εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες, τα τοιχώματα των κυττάρων των φύλλων του φυτού σπάνε. Οποιαδήποτε εκτεθειμένα τμήματα συνήθως σαπίζουν και πεθαίνουν.
Τα Λιθοψ προτιμούν θερμοκρασίες περίπου 18-30°C, με λίγο περιθώριο πάνω και κάτω από αυτά τα όρια για μικρά χρονικά διαστήματα. Μην τα αφήνετε σε θερμοκρασίες κάτω από 10°C ή πάνω από 38°C για πολύ, για να αποφύγετε τον κίνδυνο ζημιάς στα φύλλα.
Χώμα
Το χώμα στο φυσικό περιβάλλον των Λιθοψ ποικίλλει από αμμώδες έως σχεδόν εντελώς βραχώδες. Είναι πολύ ανεκτικά σε "φτωχής ποιότητας" εδάφη - στην πραγματικότητα, αυτό είναι που έχουν συνηθίσει.
Ένα χαλικώδες, με καλή αποστράγγιση μείγμα είναι ιδανικό. Όσο λιγότερο νερό συγκρατεί, τόσο το καλύτερο. Χρησιμοποιήστε ένα τυπικό μείγμα γλάστρας για κάκτους ή φτιάξτε το δικό σας συνδυάζοντας 50% μείγμα γλάστρας με ένα μείγμα άμμου, πέτρας και περλίτη.
Λίπανση
Γενικά, είναι καλύτερο να μην λιπαίνετε τα Λιθοψ σας - κυρίως επειδή δεν το χρειάζονται, αλλά και επειδή δεν είναι συνηθισμένα σε αυτό. Η λίπανση είναι πιθανό να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Μερικοί κηπουροί προτιμούν να εφαρμόζουν λίπασμα μία φορά κατά την περίοδο ανάπτυξης για να προωθήσουν την ανθοφορία. Όταν εφαρμόζετε λίπασμα για αυτόν τον σκοπό, κάντε το με φειδώ. Χρησιμοποιήστε ένα αραιωμένο λίπασμα για κάκτους, όχι ένα κανονικό λίπασμα, καθώς θα κάψει τα φύλλα. Εάν το φυτό σας δεν ανθίζει, μπορεί να οφείλεται στην ηλικία. Μερικά Λιθοψ θα ανθίσουν μόνο μετά από 5 χρόνια ανάπτυξης.
Εχθροί και Ασθένειες
Όσον αφορά τα προβλήματα με τα Λιθοψ, τα παράσιτα και οι ασθένειες δεν είναι συνηθισμένα. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες ασθένειες των φυτών δεν επηρεάζουν τα Λιθοψ και τα παράσιτα είναι πιθανό να τα αγνοήσουν εντελώς προς όφελος των πιο νόστιμων φυτών σας. Αλλά, αν είστε ένας από τους λίγους άτυχους που αντιμετωπίζετε πρόβλημα με παράσιτα, ακολουθεί ο τρόπος αντιμετώπισής τους:
Ακάρεα αράχνης: Τα ακάρεα αράχνης κρύβονται στη σχισμή μεταξύ των φύλλων του Λιθοψ ή γύρω από τις άκρες του φυτού. Για να τα αφαιρέσετε, εφαρμόστε ένα εντομοκτόνο ή ασφυξιάστε τα με ένα μείγμα από υγρό πιάτων και νερό (τα προϊόντα με βάση το λάδι δεν συνιστώνται καθώς η έκθεση στον ήλιο μπορεί να κάψει τα φύλλα).
Κοκκοειδή: Αφαιρέστε τα με το χέρι ή ασφυξιάστε τα με την ίδια μέθοδο που προαναφέρθηκε.
Αφίδες: Τα ζουμερά φύλλα των Λιθοψ μπορεί να προσελκύσουν αφίδες, οι οποίες μπορούν επίσης να αφαιρεθούν με το χέρι ή με ένα εντομοκτόνο.
Πολλαπλασιασμός Λιθοψ
Ο ευκολότερος τρόπος για να πολλαπλασιάσετε τα Λιθοψ είναι από σπόρο, αλλά μπορούν επίσης να πολλαπλασιαστούν με διαίρεση σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν και είναι η προτιμώμενη μέθοδος πολλαπλασιασμού για πολλούς κηπουρούς, ο πολλαπλασιασμός με φύλλα δεν αποτελεί επιλογή. Κάθε φυτό έχει μόνο δύο από αυτά - θα ήταν σαν να αφαιρείτε ένα άκρο.
Μπορείτε είτε να αγοράσετε σπόρους Λιθοψ είτε να συλλέξετε σπόρους από το δικό σας φυτό.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin