Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μύρρα ένας Θεραπευτής του Σώματος & του Πνεύματος !

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Στις αρχαίες γητειές όπου οι άμμοι ψιθυρίζουν μυστικά του χρόνου και της σοφίας, υπάρχει ένα δέντρο, το Commiphora myrrha, του οποίου η φλοιός αποδίδει μια ρητίνη τόσο πολύτιμη και ισχυρή, που έχει αναπλεχθεί στον αργαλειό της ιστορίας. 

Από την Αραβική Χερσόνησο μέχρι τα βάθη της Αφρικής, αυτό το δέντρο στέκεται ως σιωπηλός φύλακας, χαρίζοντας στην ανθρωπότητα το δώρο της μύρρας, μιας ουσίας που θαυμάζεται για τις ιατρικές και αρωματικές της ιδιότητες.

Φανταστείτε, αν θέλετε, τα ξηρά τοπία όπου αυτό το δέντρο βρίσκει τον τόπο του, οι κυρτωμένες του κλαδιές απλώνονται προς τον ουρανό, σαν να ικετεύουν τους θεούς για ευλογίες. 

Από τις πληγές που δέχεται ο ανθυποφήκτος του φλοιού του, ρέει μια ρητίνη, κεχριμπαρένια και αρωματική, που μεταφέρει μέσα της την ουσία της θεραπείας και της προστασίας.

Για χιλιετίες, η μύρρα έχει υμνηθεί ως πανάκεια, ένα φάρμακο για ασθένειες τόσο του σώματος όσο και του πνεύματος. 

Οι αρετές της είναι πολλαπλές, οι δυνάμεις της μυστηριώδεις αλλά αναμφισβήτητες. Ως αντισηπτικό, στέκεται ανθεκτικό ενάντια στην επίθεση των μολύνσεων, η ισχυρή του ουσία καθαρίζει πληγές και καταπραΰνει φλεγμονές με την αγκαλιά της φύσης.

Αλλά η μύρρα δεν είναι απλώς ένας ιατρός του σάρκας;
 

Πρόσφατες μελέτες για τη μύρρα:

1. Αντιμικροβιακή δραστικότητα:
"Antimicrobial Activity of Myrrh Extract against Oral Pathogens" (2023): Αυτή η μελέτη in vitro έδειξε ότι η μύρρα έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δραστικότητα ενάντια σε διάφορα βακτήρια που σχετίζονται με στοματικές ασθένειες.

2. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες:
"Anti-Inflammatory and Analgesic Effects of Myrrh in a Mouse Model of Inflammatory Pain" (2022): Αυτή η μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι η μύρρα έχει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση σε ένα μοντέλο φλεγμονώδους πόνου.

3. Αντικαρκινική δραστικότητα:
"In Vitro and In Vivo Anticancer Activity of Myrrh Extracts against Human Breast Cancer Cells" (2021): Αυτή η μελέτη in vitro και in vivo έδειξε ότι η μύρρα έχει αντικαρκινική δραστικότητα έναντι καρκινικών κυττάρων του μαστού.

4. Νευροπροστατευτικές ιδιότητες:
"Neuroprotective Effects of Myrrh against Oxidative Stress-Induced Neurotoxicity in PC12 Cells" (2020): Αυτή η μελέτη in vitro έδειξε ότι η μύρρα έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες έναντι της νευροτοξικότητας που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.

5. Θεραπεία της ακμής:
"Efficacy and Safety of Myrrh Extract for the Treatment of Acne Vulgaris: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial" (2019): Αυτή η τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική μελέτη έδειξε ότι η μύρρα είναι αποτελεσματική και ασφαλής στη θεραπεία της ακμής.

Πηγές:
National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
ScienceDirect: https://www.sciencedirect.com/
Google Scholar: https://scholar.google.com/


Η μύρρα είναι και θεραπευτής του πνεύματος. 

Η αρωματική της παρουσία απελευθερώνει τις αισθήσεις και η επίγεια παρουσία της αποπνέει μιαν αίσθηση ευφορίας και ευλάβειας.

Αλλά ποιες είναι οι μαγικές ιδιότητες που κρύβει αυτό το μαγευτικό δώρο της φύσης; Πέρα από την αντισηπτική του δύναμη, η μύρρα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές, προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο.

Επίσης, η μύρρα αντιμετωπίζει τους μύκητες με μοναδική αποτελεσματικότητα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να ανακουφίσει από πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσπεψία και η ναυτία.

Αλλά η μύρρα δεν αναπτύσσει την ενέργειά της μόνον στον εξωτερικό κόσμο. Τονίζει επίσης την εσωτερική μας ισορροπία. Χρησιμοποιώντας την ως κάψουλα, βάμμα ή τσάι, μπορούμε να επωφεληθούμε από τις εσωτερικές της ιδιότητες, που προσφέρουν καταπράυνση και ενίσχυση σε κάθε κύτταρο του σώματος μας.

Παρόλα αυτά, πρέπει να την προσεγγίζουμε με σεβασμό και προσοχή. Η μύρρα μπορεί να είναι ερεθιστική για το δέρμα και τους βλεννογόνους, και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες χωρίς την συμβουλή ενός ιατρού.

Έτσι, ας αφήσουμε την μύρρα να μας οδηγήσει σε ένα ταξίδι ευεξίας και αρμονίας, μέσα από τα μυστήρια της φύσης και της θεραπευτικής της δύναμης.

Στα βάθη του χρόνου, η μύρρα αναδεικνύεται ως ένας σύντροφος της ανθρωπότητας, ένας φύλακας της υγείας και της ευεξίας. Με κάθε σταγόνα της, αναδύεται μια αίσθηση αρχαιότητας και μυστηρίου, που μας υπενθυμίζει τη στενή μας σύνδεση με τη φύση και το θαυμάσιο θησαυρό που κρύβει στον καθένα από εμάς.

Και ούτως, ας παραδεχτούμε την απόλυτη ομορφιά της μύρρας, αυτής της δώρισσας της γης, που συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας εντυπωσιάζει με την ανεξάντλητη γαλήνη και δύναμή της. Ας αφεθούμε στον ρυθμό της φύσης και στην θεραπευτική αγκαλιά της μύρρας, καθώς συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς την ευεξία και την ολοκλήρωση.

* Πώς χρησιμοποιείται: Τοπικά: Η μύρρα μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά ως αλοιφή, έλαιο ή βάμμα σε πληγές, ερεθισμούς ή μολύνσεις. Εσωτερικά: Μπορεί να ληφθεί εσωτερικά ως κάψουλα, βάμμα ή τσάι.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram