Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Οι ρίζες του Φεβρουαρίου, οι παραδόσεις, τα Φρούτα & τα Φυτά

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Το όνομα του Φεβρουαρίου προέρχεται από τη λατινική λέξη "februarius", η οποία προέρχεται από το ουσιαστικό "februum", που σημαίνει "καθάρισμα". Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην αρχαία Ρώμη, ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας κατά τον οποίο τελούνταν οι Φεβρουαίες, λατινικές γιορτές εξαγνισμού και καθαρμού.

Στην ελληνική παράδοση, ο Φεβρουάριος έχει πάρει και άλλα ονόματα, όπως "Μικρός" ή "Κουτσός", λόγω της μικρής του διάρκειας. Επίσης, λέγεται "Φλεβάρης", από τις "φλέβες", δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν στη διάρκειά του από τις πολλές βροχές.

Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, ο Φεβρουάριος λέγεται και "Αϊ-Τρύφωνας", λόγω της γιορτής του Αγίου Τρύφωνα, που τελείται στις 1 Φεβρουαρίου. Ο Άγιος Τρυφώνος είναι ο προστάτης των αμπελιών και θεωρείται ότι προστατεύει τη σοδειά από τις καταστροφές.


Ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα στην Ελλάδα, αλλά προσφέρει ακόμα μια πλούσια ποικιλία φρούτων. 

Τα πιο δημοφιλή φρούτα του Φεβρουαρίου είναι τα εξής:

  • Εσπεριδοειδή: μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ
  • Μήλα
  • Αβοκάντο
  • Ακτινίδια
  • Κυδωνία


Τα εσπεριδοειδή είναι τα πιο χαρακτηριστικά φρούτα του Φεβρουαρίου. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα μήλα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και υγιεινά λιπαρά. Τα ακτινίδια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και καλίου. Τα κυδώνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες.

Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, είναι διαθέσιμα και άλλα φρούτα τον Φεβρουάριο, όπως φράουλες, σμέουρα και ακτινίδια.

Στην ελληνική παράδοση, ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας των Αποκριών, μιας περιόδου χαράς και ξεφαντώματος που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής. Οι Απόκριες ξεκινούν με το Τριώδιο, μια περίοδο νηστείας και προσευχής, και κορυφώνονται με την Καθαρή Δευτέρα, την πρώτη μέρα της Σαρακοστής.

Στις Απόκριες, οι άνθρωποι φορούν παραδοσιακές φορεσιές, χορεύουν, τραγουδούν και πετούν χαρταετούς. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, υπάρχουν παραδοσιακά έθιμα που τελούνται κατά τη διάρκεια των Αποκριών, όπως το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου και το λούσιμο με νερό.
 

Τα φυτά αρχίζουν να ανθίζουν και οι μέρες γίνονται πιο ζεστές. 

Μερικά από τα φυτά που ανθίζουν και ευδοκιμούν στην Ελλάδα το μήνα Φεβρουάριο είναι:

  • Η βιολέτα
  • Ο μαργαρίτες
  • Το μενεξέ
  • Το γαρύφαλλο
  • Το τριαντάφυλλο
  • Η τουλίπα
  • Ο υάκινθος


Στην ελληνική παράδοση, η βιολέτα είναι σύμβολο της αγάπης και της τρυφερότητας. Οι μαργαρίτες είναι σύμβολο της αγνότητας και της αθωότητας. Το μενεξέ είναι σύμβολο της ευτυχίας και της χαράς. Το γαρύφαλλο είναι σύμβολο του έρωτα και της λατρείας. Το τριαντάφυλλο είναι το σύμβολο της αγάπης και της ομορφιάς. Η τουλίπα είναι σύμβολο της ελπίδας και της αναγέννησης. Ο υάκινθος είναι σύμβολο της νίκης και της ευημερίας.
Ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας γεμάτος χαρά και ελπίδα. Είναι ο μήνας που η φύση αρχίζει να ξυπνάει από τον χειμώνα και η ζωή αρχίζει να αναγεννιέται.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram