Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πολιτεία του Πλάτωνα - Τι έλεγε ο Σωκράτης για τους πολιτικούς και τους πολίτες

Από την Πολιτεία του Πλάτωνα, από 5 στίχους αναφέρεται το κυρίως νόημα που ξεχώρισε. Επίκαιρα τα διδάγματα των προγόνων μας. Επιτακτική ανάγκη της εποχής μας είναι η ενότητα, η ομόνοια και η συλλογικότητα. Πως μπορούμε να βαδίσουμε όλοι μαζί; Αρχικά πρέπει να βγουν στην επιφάνεια όλα εκείνα τα σαθρά που μας διχάζουν και για να γίνει αυτό οφείλουμε να αναθεωρήσουμε και να ξεσκεπάσουμε στιβαρά πιστεύω μας, που εκπαιδευτήκαμε να υποστηρίζουμε. Εις στο όνομα της Αλήθειας, για έναν κόσμο με Δικαιοσύνη πέρα των προσωπικών συμφερόντων. Ο Σωκράτης ήρθε σε σύγκρουση εκείνη την εποχή ως φωτεινό ον με το ιερατείο-σύστημα όπου κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε.

347 c: (Σωκράτης) «Η πιο μεγάλη τιμωρία είναι να διοικείται κανείς από τους χειρότερους του.

347 d: (Σωκράτης) Και εδώ ακριβώς μπορεί να γίνει φανερό ότι ο πραγματικός άρχοντας δεν έγινε για να επιδιώκει το δικό του συμφέρον αλλά των υπηκόων του.

351 a: (Σωκράτης) Η αδικία είναι αμάθεια (άγνοια)

352 a: (Σωκράτης) «επομένως η αδικία έχει την χαρακτηριστική επίδραση , όπου επιπέσει, σε πόλη ή σε ομάδα ή στρατόπεδο, ή σε σύνολο ανθρώπων, πρώτα πρώτα να το καθιστά ανίκανο να δημιουργήσει κάτι θετικό λόγω της διχόνοιας και των καυγάδων, και ακόμα βάζει την έχθρα μέσα στις ψυχές των ανθρώπων, και τον εαυτό τους, και για τους αδίκους και τους δίκαιους.

352 b: (Σωκράτης) « Εδώ βλέπουμε τελικά πως οι δίκαιοι είναι πιο ισχυροί διότι αν επιχειρήσουν κάτι από κοινού (για ένα θέμα που δεν μπορεί κάποιος μόνος του) θα το καταφέρουν, ενώ οι άδικοι δεν μπορούν να πράξουν τίποτα από κοινού.