Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Βαρέα μέταλλα και εμμηνόπαυση: Πώς επηρεάζουν...


Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος στο "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism", διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων στα ούρα τους ήταν πιθανό να έχουν επίπεδα ορμονών που δείχνουν μειωμένο ωοθηκικό αποθεματικό.

"Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα διαδεδομένα βαρέα μέταλλα, ειδικά το κάδμιο, το αρσενικό και ο υδράργυρος, συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα αντι-μυλλεριανής ορμόνης (AMH) και ταχύτερες μειώσεις της AMH σε γυναίκες μέσης ηλικίας κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ζωής", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Sung Kyun Park, ScD, MPH, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan.

Η AMH είναι ένας δείκτης του ωοθηκικού αποθέματος - μια εκτίμηση του αριθμού των ωαρίων που απομένουν στις ωοθήκες.

"Μια σταδιακή μείωση του ωοθηκικού αποθέματος υποδεικνύει γήρανση των ωοθηκών",

Στο κείμενο εξηγείται γιατί τα βαρέα μέταλλα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα AMH και τη γήρανση των ωοθηκών, καθώς και πώς να βρείτε την ηλικία των ωοθηκών σας και ποια συγκεκριμένα βαρέα μέταλλα πρέπει να προσέχετε.

Έκθεση σε βαρέα μέταλλα και γήρανση των ωοθηκών

Σύμφωνα με τον Park, τα βαρέα μέταλλα μπορούν να επηρεάσουν τη γήρανση των ωοθηκών με διάφορους τρόπους, όπως διαταράσσοντας την ομοιοστασία των ορμονών και οδηγώντας σε ορμονική ανισορροπία.

Τα βαρέα μέταλλα θεωρούνται διαταράκτες του ενδοκρινικού συστήματος ή ενδοκρινικές διαταράκτες ουσίες (EDC).

Οι EDC είναι ουσίες που μπορούν να μιμηθούν, να μπλοκάρουν ή να παρεμβαίνουν στο ορμονικό και ενδοκρινικό σύστημα του σώματος, επηρεάζοντας διάφορες πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της γονιμότητας, δήλωσε η Lisa Becht, MD, FACOG, ειδική αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας.

"Μπορούν να είναι φυσικής προέλευσης (π.χ. φυτοοιστρογόνα στη σόγια και τη βρώμη) ή πιο συχνά συνθετικά χημικά όπως BPA, PCB και φθαλικές ενώσεις σε πλαστικά, συσκευασίες, φυτοφάρμακα και άλλες πηγές", είπε.

Η Becht εξήγησε ότι η θεωρία είναι ότι οι EDC μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερο οξειδωτικό στρες και ελεύθερες ρίζες που μειώνουν τα ωοθηκικά ωοθυλακίδια και την παραγωγή αντι-μυλλεριανής ορμόνης (AMH).

Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε γήρανση των ωοθηκών.

Επιπλέον, οι γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση είναι πιο ευαίσθητες στην έκθεση σε ελεύθερες ρίζες επειδή έχουν ελάχιστα ωάρια που απομένουν στις ωοθήκες, δήλωσε ο Mark Surrey, MD, FACOG, FACS, ειδικός γονιμότητας και συνιδρυτής του Southern California Reproductive Center.

Έλεγχος του ωοθηκικού σας αποθέματος

Εάν μια γυναίκα θέλει να μάθει περισσότερα για το ωοθηκικό

Έλεγχος του ωοθηκικού σας αποθέματος

Εάν μια γυναίκα θέλει να μάθει περισσότερα για το ωοθηκικό της απόθεμα ή τον αριθμό των ωαρίων που της απομένουν, η Becht συνιστά μια απλή εξέταση αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων AMH.

"Εάν λαμβάνει οποιοδήποτε είδος ορμονών, όπως αντισύλληψη, το αποτέλεσμα μπορεί να φαίνεται μικρότερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, επομένως θα πρέπει να το κάνει με έναν γυναικολόγο ή έναν ιατρό γονιμότητας για να έχει μια κατάλληλη ερμηνεία του αποτελέσματος", είπε.

Μπορεί επίσης να γίνει μια μέτρηση των αντρικών ωοθυλακίων (AFC) ή υπερηχογράφημα για να μετρηθούν τα ωοθυλάκια που φιλοξενούν τα ωάρια, για μια ακόμη τιμή στην ερμηνεία του ωοθηκικού αποθέματος, πρόσθεσε η Becht.

Πηγές έκθεσης σε βαρέα μέταλλα που πρέπει να προσέχετε

Υπάρχουν ακόμα πολλά άγνωστα σχετικά με την έκθεση σε βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του πόση ποσότητα είναι ασφαλής. Επομένως, είναι καλύτερο να αποφεύγετε την έκθεση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Park, οι κύριες πηγές τοξικών βαρέων μετάλλων περιλαμβάνουν:

  • Το κάπνισμα ή η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου
  • Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, όπως ζωικά εντόσθια και ριζώδη και φυλλώδη λαχανικά.

Εξήγησε ότι δύο κύριες πηγές έκθεσης στο αρσενικό είναι το πόσιμο νερό και το ρύζι.

Μια κύρια πηγή υδραργύρου είναι τα αρπακτικά ψάρια. Όσο μεγαλύτερο και μεγαλύτερο είναι το ψάρι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν τα αρπακτικά ψάρια καταναλώνουν μικρότερες ποικιλίες, συσσωρεύουν μεθυλυδράργυρο στους ιστούς τους.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τα vapes συμβάλλουν στην έκθεση σε βαρέα μέταλλα στους χρήστες.

"Συγκεκριμένα πράγματα όπως ο καπνός του τσιγάρου (έχει κάδμιο), το ρύζι (μπορεί να έχει ίχνη αρσενικού), το μόλυβδο και τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο (π.χ. σκουμπρί, πλατύψαρο, ξιφίας) μπορούν να αποφευχθούν", είπε η Becht στο Health.

"Ωστόσο, πολλές άλλες εκθέσεις με χαμηλές συγκεντρώσεις είναι δυστυχώς αναπόφευκτες."

Πρόσθεσε ότι άλλες πηγές έκθεσης περιλαμβάνουν:

  • Ρύπανση
  • Βιομηχανικές πηγές
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Μείωση της έκθεσης σε βαρέα μέταλλα

Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί η έκθεση και να προστατευθείτε από τις επιπτώσεις των βαρέων μετάλλων.

"Οι μεμονωμένες γυναίκες μπορούν να μειώσουν την έκθεση αποφεύγοντας τρόφιμα μολυσμένα με τοξικά μέταλλα και περιορίζοντας τη χρήση των γνωστών πηγών μετάλλων", δήλωσε ο Park.

Εκτός από την αποφυγή των γνωστών εκθέσεων που αναφέρθηκαν προηγουμένως, η Becht συνιστά τα ακόλουθα:

  • Κάντε σοφές διατροφικές επιλογές
  • Κάντε σοφές διατροφικές επιλογές, όπως η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων.
  • Χρησιμοποιήστε φίλτρο νερού.
  • Αποφύγετε τη χρήση τοξικών ουσιών (π.χ. τσιγάρα και vapes).
  • Απορρίψτε τα επικίνδυνα απόβλητα (π.χ. μπαταρίες) κατάλληλα.

Είναι σημαντικό να κάνετε αυτές τις αλλαγές το συντομότερο δυνατό, για να αποκομίσετε τα οφέλη για τη συνολική σας ευεξία, καθώς και για την υγεία των ωοθηκών σας.

"Οι γυναίκες όλων των ηλικιών θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε βαρέα μέταλλα και να βεβαιωθούν ότι η διατροφή τους είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά", δήλωσε ο Surrey.

Εκτός από την αποφυγή της έκθεσης και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι γυναίκες μπορούν επίσης να δώσουν προτεραιότητα στην ενίσχυση των επιπέδων αντιοξειδωτικών για χάρη του ωοθηκικού αποθέματός τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά, όπως η ρεσβερατρόλη, η κερκετίνη και η κουρκουμίνη, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και στην επιβράδυνση της γήρανσης των ωοθηκών.

"Δεν είναι σαφές εάν η έκθεση σε βαρέα μέταλλα σε νεαρή ηλικία θα είχε τον ίδιο αντίκτυπο στις ωοθήκες, αλλά γνωρίζουμε ότι τα αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, είναι ωφέλιμα για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν". "Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βρεθούν σε μούρα, πράσινο τσάι και συμπληρώματα όπως το CoQ10."

Πηγές:

  • "Heavy Metal Exposure Linked to Earlier Menopause, Study Finds." Health. 2023,

  • "Antioxidants and Fertility." The American Society for Reproductive Medicine. 2023, 

Σημείωση:

Αυτό το κείμενο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία σας, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.