Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ζωντανό μνημείο της Φύσης το Κλήμα του Παυσανία

Ενα μνημείο που εκτός από σπουδαία ιστορική αξία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από βιολογική όσο και από βιογεωγραφική άποψη.
Στην Ελλάδα έχουμε να θαυμάζουμε αμέτρητες αιωνόβιες ελιές και πλατάνια, κληματαριά όμως μία και μάλιστα την αρχαιότερη στον κόσμο.

Εσί δε ιχθύες εν τω Αροανίω και άλλοι και οι ποικιλίαι καλούμενοι. Τούτους λέγουσι τους ποικιλίας φθέγγεσθαι κίχλη τη όρνιθι εοικός. Εγώ δε αγρυθέντας μεν είδον, φθεγγομένων δε ήκουσα ουδέν, καταμείνας προς τω ποταμώ και ες ηλίου δυσμάς, ότε δη φθέγγεσθαι μάλιστα ελέγοντο οι ιχθύες
Αυτά μας λέει ο Παυσανίας .Είχε δηλαδή κάποια πληροφορία πως στον Αροάνιο ποταμό υπήρχαν πέστροφες που κελαηδούσαν σαν πουλιά.Ετσι προσπάθησε να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή αλλά δυστυχώς οι πέστροφες δεν κελάηδησαν.
Απ αυτόν πήρε και το κλίμα το όνομάτου.Λένε πως είναι η κλιματαριά στην οποία κάθησε να επαληθεύσει την πληροφορία του.Στην είσοδο υπάρχει μια ταμπέλα η οποία μας πληροφορεί πως το κλίμα έχει ηλικία 3.000 ετών και από το το 1976 είναι διατηρητέο μνημείο της φύσης με προεδρικό διάταγμα.
Στο χωριό Παγκράτι του νομού Αχαΐας, στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται η ονομαζόμενη Κληματαριά του Παυσανία. Λέγεται έτσι γιατί η παράδοση αναφέρει ότι ο αεικίνητος περιηγητής, που έφτασε στην περιοχή για να βρει πέστροφες που κελαηδούν (που αποδείχτηκε μύθος) έκατσε να ξεκουραστεί στην σκιά της και εντυπωσιάστηκε από το μέγεθός της.

Αυτό την καθιστά πάνω από 2000 ετών όμως η ηλικία της υπολογίζεται στα 3000 χρόνια, καθώς οι ρίζες της χάνονται στη σφαίρα του μύθου του Ηρακλή που όταν έφτασε στην περιοχή κυνηγώντας την χρυσόκερο κερυνίτιδα έλαφο, κατάφερε να την πιάσει γιατί τα κλαδιά της μπερδεύτηκαν σε κλήμα. Το γέρικο φυτό, βαρύ από τον χρόνο, απλώνεται μέσω πολλών κορμών στα υπόλοιπα δέντρα της αυλής πιάνοντας τεράστιο χώρο με τα μπερδεμένα κλαδιά του.

Το επιβλητικό κλήμα ανθίζει αλλά δεν δίνει καρπούς. Έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης όμως δεν έχει την προβολή και την φροντίδα που του αξίζει γιατί θα μπορούσε να γίνει μοναδικός πόλος έλξης του οινοτουρισμού και όχι μόνο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram