Στις επιπτώσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης που καλύπτει τη χώρα αναφέρθηκε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
"Η λεγόμενη Αφρικανική Σκόνη ή αλλιώς η Σκόνη από την Σαχάρα, φαίνεται να εμπεριέχει πολλά στοιχεία που την καθιστούν ιδιαίτερα , Μη φυσιολογική"
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε καθαρή ένδειξη της κλιματικής αλλαγής τη συχνότητα και την ένταση της εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης στην Ευρώπη. Γεγονός που, όπως είπε, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει και να αρχίσουμε να παίρνουμε αυτή την κατάσταση πολύ πιο σοβαρά.
Η αφρικανική σκόνη μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, όπως:
- Αναπνευστικά προβλήματα: Η εισπνοή της σκόνης μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στους πνεύμονες, βήχα, δύσπνοια και επιδείνωση άσθματος.
- Προβλήματα στα μάτια: Η σκόνη μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και να προκαλέσει κοκκινίλα, φαγούρα και δακρύρροια.
- Προβλήματα στην καρδιά: Η σκόνη μπορεί να επιδεινώσει καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Μείωση της ορατότητας: Η σκόνη μπορεί να μειώσει την ορατότητα, καθιστώντας την οδήγηση και άλλες δραστηριότητες επικίνδυνες.
- Επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης: Η σκόνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Μιλώντας αρχικά για τη διαδρομή που διανύουν τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι εκτός από το σημαντικό ποσοστό μετάλλων -βασικό χαρακτηριστικό της σύστασης του εδάφους στην έρημο- που μεταφέρουν, απορροφούν στο ταξίδι αυτό σωματίδια και ρύπους από εκείνες τις περιοχές.
«Υπάρχει μια σχετική ανησυχία όχι για σήμερα μόνο, αλλά γενικότερα, κατά τα φαινόμενα, για τη μεταφορά και παθογόνων μικροοργανισμών που πραγματικά δεν ενδημούν στο δικό μας περιβάλλον» αποκάλυψε ο ίδιος.
Όσον αφορά στη συνύπαρξη νέφους και αφρικανικής σκόνης είπε ότι έτσι επιτείνεται το πρόβλημα, ενώ σημείωσε ότι τις ημέρες που υπάρχει έξαρση του φαινομένου καλό θα ήταν να φοράμε μάσκα και να χρησιμοποιούμε συσκευές απολύμανσης του αέρα.
Πότε θα δούμε «καθαρή» ατμόσφαιρα
Σε άλλες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο καθηγητής είπε ότι η αφρικανική σκόνη θα καλύπτει την Ελλάδα για λίγες ακόμα ημέρες.
«Η κορύφωση είναι σήμερα και αύριο» είπε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας παράλληλα ότι «προς το τέλος της εβδομάδας θα είμαστε πολύ καλύτερα».
«Το θέμα είναι να προσαρμοστούμε στο φαινόμενο» τόνισε, και στη συνέχεια είπε: «Tο να έχω στο σπίτι συσκευή απολύμανσης του αέρα θα είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο, που μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα».
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin