Η κίνηση καθιστά τη Γερμανία την τρίτη χώρα στην Ευρώπη –μετά τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο– που νομιμοποιεί την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση. Τι γίνεται με τα υπόλοιπα κράτη;
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στη Γερμανία για να γιορτάσει τη νομιμοποίηση της κάνναβης .
Με δυνατή μουσική και χορό στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο κέντρο του Βερολίνου, οι παρευρισκόμενοι κουνούσαν πλακάτ και φυσούσαν σύννεφα καπνού στον αέρα.
Ένα άτομο, έκανε ποδήλατο μέσα στο πλήθος και έσερνε ένα έργο τέχνης με ένα γιγάντιο φύλλο κάνναβης πάνω σε ένα τρέιλερ.
Τον περασμένο μήνα, η Κάτω Βουλή της Γερμανίας ψήφισε τη νομιμοποίηση της κάνναβης για περιορισμένη ψυχαγωγική χρήση μετά από μια αμφιλεγόμενη εθνική συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ευκολότερης πρόσβασης στο ναρκωτικό.
Ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach χαιρέτισε την κίνηση σε ανάρτησή του στο X τη Δευτέρα.
«Η χρήση κάνναβης υπήρχε ήδη, αλλά αυξάνεται. Τώρα βγαίνει από τη ζώνη ταμπού», έγραψε.
«Αυτό είναι καλύτερο όσον αφορά την πραγματική βοήθεια για τον εθισμό, την πρόληψη για τα παιδιά και τους νέους και για την καταπολέμηση της μαύρης αγοράς, για την οποία σύντομα θα υπάρξει εναλλακτική λύση».
Οι νέοι κανόνες σημαίνουν ότι οι ενήλικες μπορούν να κατέχουν μικρές ποσότητες για προσωπική χρήση, αλλά η κάνναβη παραμένει απαγορευμένη για κάτω των 18 ετών.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, που προτάθηκε από το κόμμα του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας, οι ενήλικες μπορούν να καλλιεργούν έως και τρία φυτά για ιδιωτική κατανάλωση και να τους επιτρέπεται να κατέχουν 50 γραμμάρια ταυτόχρονα στο σπίτι και 25 γραμμάρια δημοσίως, από την 1η Απριλίου.
Από την 1η Ιουλίου, η κάνναβη θα είναι διαθέσιμη σε αδειοδοτημένες μη κερδοσκοπικές λέσχες με όχι περισσότερα από 500 μέλη – όλοι θα πρέπει να είναι ενήλικες. Μόνο τα μέλη του συλλόγου θα επιτρέπεται να καταναλώνουν την παραγωγή τους.
Η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι η κάνναβη θα παραμείνει παράνομη για τους ανηλίκους και θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό για τους νεαρούς ενήλικες, προσθέτοντας ότι η κατανάλωση του ναρκωτικού κοντά σε σχολεία και παιδικές χαρές είναι παράνομη.
Η κίνηση καθιστά τη Γερμανία την τρίτη χώρα στην Ευρώπη –μετά τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο– που νομιμοποιεί το ναρκωτικό για ψυχαγωγική χρήση, αφαιρώντας την κάνναβη από τον επίσημο κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών.
Η Ολλανδία απαγορεύει την κατοχή ναρκωτικών, αλλά ορισμένοι δήμοι επιτρέπουν την πώλησή τους σε καφετέριες στο πλαίσιο της λεγόμενης πολιτικής της ανοχής.
Σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, οι κανόνες διαφέρουν σε διαφορετικές τοποθεσίες.
Πού είναι νόμιμη η κάνναβη στην Ευρώπη;
Σε ένα ορόσημο για την ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά τα ναρκωτικά, οι πρώτες ρυθμιζόμενες πωλήσεις κάνναβης για ενήλικες πραγματοποιήθηκαν στην Ελβετία πέρυσι, ενώ τον Ιανουάριο του 2024 άνοιξε τις πόρτες της η πρώτη νόμιμη μη κερδοσκοπική λέσχη κάνναβης στη Μάλτα.
Ενώ η Βόρεια Αμερική έχει αντιδράσει όσον αφορά τη δημιουργία νόμιμων αγορών κάνναβης, τα τελευταία χρόνια ένας αυξανόμενος αριθμός άλλων δικαιοδοσιών σε όλο τον κόσμο έχουν προχωρήσει επίσης προς τη νομιμοποίηση της χρήσης για ενήλικες – αν και ως επί το πλείστον ακολουθούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση.
Ενώ περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλέον θεσπίσει κάποια μορφή νομοθεσίας για να επιτρέπεται η φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, η Γερμανία έγινε η πρώτη χώρα που κοινοποίησε την πρόθεσή της να νομιμοποιήσει την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ήδη από το 2022.
Ακολουθούν οι χώρες που έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη:
Κάνναβη για χρήση από ενήλικες
- Μάλτα
- Λουξεμβούργο
- Γερμανία
Χώρες όπου η κάνναβη νομιμοποιείται μέσω πιλοτικών προγραμμάτων
- Ελβετία
- Ολλανδία
Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προτείνει νομιμοποίηση;Γερμανία (νομιμοποιήθηκε)
- Τσεχία
Πού αποποινικοποιείται η κάνναβη;
- Ισπανία
- Πορτογαλία
- Ιταλία
- Βέλγιο
- Αυστρία
- Κροατία
- Εσθονία
- Σλοβενία
Social Plugin