Κώδωνας κινδύνου για το διαμάντι της Κρητικής γης, το ελαιόλαδο, καθώς πνιγεται στα φυτοφάρμακα!
Σύμφωνα με σοκαριστικά ευρήματα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, σε 24 στα 27 δείγματα ελαιολάδου εντοπίστηκαν αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών και μαυρίζοντας την φήμη του ξακουστού προϊόντος.
Μόνο 3 στα 27 δείγματα βρέθηκαν καθαρά, γεγονός που αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα και καταπέλτη για την ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου. Η άμετρη χρήση φυτοφαρμάκων, τροφοδοτούμενη από τον φόβο των παραγωγών για τον δάκο, απειλεί με καταστροφή ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της Ελλάδας.
Πού πήγε η φήμη;
Το αγνό κρητικό ελαιόλαδο, γνωστό για την υψηλή του ποιότητα και διατροφική αξία, κινδυνεύει να ξεπουλήσει για χάπια. Η άκριτη χρήση φυτοφαρμάκων αλλοιώνει την γεύση, υποβαθμίζει την θρεπτική αξία και θέτει σε κίνδυνο την υγεία όσων το καταναλώνουν.
Ποιος φταίει;
Ευθύνες βαρύνουν όλους:
- Παραγωγοί: Παρασύρονται από την εύκολη λύση των φυτοφαρμάκων, θύοντας την ποιότητα για την ποσότητα.
- Κράτος: Αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση, αφήνοντας το ελαιόλαδο εκτεθειμένο.
- Καταναλωτές: Αγνοούν τις συνέπειες και επιλέγουν το φθηνότερο ελαιόλαδο, χωρίς να σκέφτονται την υγεία τους.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το μέλλον του κρητικού ελαιολάδου προμηνύεται ζοφερό. Η καταστροφή της φήμης του, η υποβάθμιση της ποιότητας και η απώλεια της εμπιστοσύνης των καταναλωτών είναι αναπόφευκτες.
Ήρθε η ώρα για δραστικές λύσεις:
- Αυστηροί έλεγχοι από το κράτος.
- Εκπαίδευση των παραγωγών για βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές.
- Ενημέρωση των καταναλωτών για υγιεινές επιλογές.
Μόνο με συλλογική προσπάθεια μπορούμε να σώσουμε το ελαιόλαδο, να διαφυλάξουμε την υγεία μας και να διατηρήσουμε την κληρονομιά μας.
Η “Νέα Κρήτη” απευθύνθηκε χθες στον απερχόμενο πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ, πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, ο οποίος κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου, λέγοντας πως ειδικά από τώρα και μετά, με την υψηλή τιμή στο ελαιόλαδο, οι παραγωγοί οφείλουν να είναι πολύ πιο προσεκτικοί ως προς τα φάρμακα που χρησιμοποιούν και τους χρόνους αναμονής!
Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία που έρχονται να προστεθούν σε ανάλογες δειγματοληψίες της προηγούμενης χρονιάς, πάλι από τον ΣΕΔΗΚ και πάλι με τα αποτελέσματα να δείχνουν υπολειμματικότητα στα περισσότερα δείγματα ελαιολάδου, αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του φορέα στο Ρέθυμνο. Εκεί, ο απερχόμενος πρόεδρος Γιώργος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι στον βωμό του κέρδους το προϊόν δε γίνεται να υποβαθμιστεί.
Στη διάρκεια της συνέλευσης υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι οι παραγωγοί ψέκασαν είτε όταν δεν έπρεπε είτε με ακατάλληλα σκευάσματα, επειδή φοβήθηκαν πως ο δάκος θα τους εξαφανίσει την παραγωγή. Και τόνισαν παράλληλα ότι ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να δει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το ζήτημα της δακοκτονίας, καθώς το έντομο κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και πιο ανθεκτικό.
Ο Γιώργος Μαρινάκης, δηλώνοντας ότι πλέον, λόγω της νέας του ιδιότητας ως προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης, θα αποχωρήσει από την προεδρία του ΣΕΔΗΚ, τόνισε ότι ο φορέας παρακολουθεί στενά όλες τις παραγωγικές διαδικασίες και στήριξε τους παραγωγούς προωθώντας σύγχρονες καλές πρακτικές καλλιέργειας της ελιάς και παραγωγής ελαιολάδου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την περιβαλλοντική συμβολή της ελιάς και την ανάγκη προστασίας του νερού από την κατασπατάληση και την αλόγιστη χρήση του.
Παρενέβη ουσιαστικά με υπομνήματα και προτάσεις στο ζήτημα της καταπολέμησης του δάκου, με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών και παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος με χρήση οικολογικών και φιλικών στη φύση σκευασμάτων.
Ήταν πολύ χαρακτηριστικό, επίσης, αυτό που τόνισε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, ο γνωστός γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, ότι δε θα επικρατούν για πάντα στην αγορά του ελαιολάδου οι σημερινές τιμές. Μπορεί η Ισπανία, όπως είπε, να μην είχε ελαιόλαδο, αλλά κάποια στιγμή θα έχει ξανά, ενώ και στη χώρα μας το κλίμα δεν ευνοεί την αύξηση της παραγωγής.
Η τιμή των 10 ευρώ στο έξτρα παρθένο είναι μεγάλο δέλεαρ για τους παραγωγούς. Όμως, σύμφωνα με τους όσους μίλησαν, οι παραγωγοί θα πρέπει να το παράγουν με τους ενδεδειγμένους τρόπους, χωρίς να το υποβαθμίζουν.
«Μεγάλη προσοχή»
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο Γιώργος Μαρινάκης δήλωσε: «Πολλές φορές οι παραγωγοί μας μέσα από τον τρόπο που ψεκάζουν δημιουργούν προβλήματα. Αλλά δεν είναι όλα αυτά τα λάδια στα οποία εντοπίσαμε υπολειμματικότητες μη εμπορεύσιμα. Δεν είναι σε όλα η υπολειμματικότητα πάνω από τα όρια. Πρόβλημα όμως υπάρχει. Οι παραγωγοί μέχρι τώρα πουλούσαν χύμα το προϊόν τους και δεν είχανε ποτέ φανταστεί ότι το λάδι θα πάει στα 10 ευρώ το κιλό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται ακόμα περισσότερες αναλύσεις. Και στο εξωτερικό, όπως καταλαβαίνετε, δεν παίρνουν λάδι χωρίς να το ελέγξουν. Και όταν βρίσκουν αυξημένες υπολειμματικότητες, μας επιστρέφουν ολόκληρα βυτία πίσω».
Να σημειωθεί ακόμη ότι πλέον
στη θέση του προέδρου του ΣΕΔΗΚ εκλέχτηκε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης
Μαλανδράκης. Ο Γιώργος Μαρινάκης παραμένει στη θέση του συμβούλου και
μαζί με τα άλλα στελέχη της διοίκησης θα συνεχίσει να μάχεται για το
έργο του ΣΕΔΗΚ, προς όφελος του κρητικού ελαιολάδου και των παραγωγών. Ολόκληρο το άρθρο εδώ
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin