Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τρέξιμο 30′ ή 10.000 βήματα; Τι δείχνει η πιο πρόσφατη μελέτη ότι είναι καλύτερο για την Μακροζωία

Τρέξιμο 30′ ή 10.000 βήματα; Τι δείχνει η πιο πρόσφατη μελέτη ότι είναι καλύτερο για την Μακροζωία

Ξεχάστε τους αυστηρούς κανόνες και βρείτε τον τρόπο άσκησης που ταιριάζει στον δικό σας ρυθμό! Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τόσο το τρέξιμο για 30 λεπτά όσο και η συμπλήρωση 10.000 βημάτων προσφέρουν ισοδύναμα οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πείτε αντίο στο άγχος για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου αριθμού βημάτων. Είτε προτιμάτε την έντονη δραστηριότητα του τρεξίματος είτε την πιο χαλαρή βόλτα, αρκεί να κινείστε με τον τρόπο που σας ευχαριστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, ακολούθησε για 11 χρόνια 14.399 υγιείς γυναίκες άνω των 62 ετών. Οι συμμετέχουσες φόρεσαν wearables για να καταγράψουν τα βήματα και τα λεπτά άσκησης, αποδεικνύοντας ότι και οι δύο μέθοδοι μέτρησης συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο για την υγεία.

Ενώ η μελέτη που αναφέρθηκε προηγουμένως, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine το 2023, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα, ας ρίξουμε μια ματιά και σε μια πιο πρόσφατη μελέτη για να λάβουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal ανέλυσε δεδομένα από 71.000 ενήλικες άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ενήλικες που έτρεχαν για 30 λεπτά την ημέρα είχαν 28% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρεχαν. Επιπλέον, οι ενήλικες που περπατούσαν για 10.000 βήματα την ημέρα είχαν 21% μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν περαιτέρω την άποψη ότι τόσο το τρέξιμο όσο και το περπάτημα προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου. Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της συνεχούς σωματικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα από το είδος ή την ένταση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες παρατήρησαν μόνο συσχετισμούς και δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιώδη σχέση. Ωστόσο, τα στοιχεία παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα, είτε μέσω τρεξίματος είτε περπατήματος, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία και τη μακροζωία.

Συνοψίζοντας, και οι δύο μέθοδοι άσκησης, 30 λεπτά τρέξιμο ή 10.000 βήματα, προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Επιλέξτε το είδος δραστηριότητας που σας αρέσει περισσότερο και ενσωματώστε το στην καθημερινή σας ρουτίνα για να ζήσετε μια πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Ξεκινήστε σήμερα! Κάντε βήματα προς μια πιο υγιή και χαρούμενη ζωή, με τον τρόπο που σας ταιριάζει!

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

Πηγές: