Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ομαδική αγωγή σε βάρος του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca

Η AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο της για την Covid μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια παρενέργεια, γεγονός που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την καταβολή αποζημιώσεων εκατομμυρίων στερλινών.

Σε βάρος του φαρμακευτικού κολοσσού έχει κατατεθεί ομαδική αγωγή, στην οποία υποστηρίζεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid προκάλεσε θάνατο και σοβαρό τραυματισμό σε δεκάδες περιπτώσεις.


Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε μια παρενέργεια που είχε καταστροφική επίπτωση σε κάποιες οικογένειες.

Η πρώτη υπόθεση κατατέθηκε πέρυσι από τον Τζέιμι Σκοτ, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος έμεινε με μόνιμο εγκεφαλικό τραύμα μετά από θρόμβο αίματος και αιμορραγία στον εγκέφαλο που τον εμποδίζει να εργαστεί μετά τη λήψη του εμβολίου τον Απρίλιο του 2021. Το νοσοκομείο κάλεσε τη γυναίκα του τρεις φορές για να της πει ότι ο άντρας της θα πέθαινε.

Η AstraZeneca αμφισβητεί τους ισχυρισμούς, αλλά έχει αποδεχθεί, σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, ότι το εμβόλιο της για την Covid «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS». Το TTS -που σημαίνει Σύνδρομο θρόμβωσης μαζί με θρομβοπενία- προκαλεί στους ανθρώπους θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Πενήντα μία υποθέσεις έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, με θύματα και συγγενείς θυμάτων να ζητούν αποζημιώσεις εκτιμώμενου ύψους 100 εκατ. στερλινών.

Σε επιστολή της τον Μάιο του 2023, η AstraZeneca ανέφερε στους δικηγόρους του Σκοτ ότι «δεν αποδεχόμαστε ότι το TTS προκαλείται από το εμβόλιο γενικά».

Αλλά στο νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, η AstraZeneca ανέφερε: «Είναι παραδεκτό ότι το εμβόλιο AZ μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS. Ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός».

«Επιπλέον, το TTS μπορεί επίσης να εμφανιστεί και χωρίς το εμβόλιο της ΑΖ (ή οποιοδήποτε εμβόλιο). Η αιτιώδης συνάφεια σε κάθε περίπτωση είναι θέμα πραγματογνωμοσύνης», πρόσθετε.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


Iatropedia.gr