Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

"Δεύτερη Γη": 40 έτη φωτός μακριά, ίσως φιλοξενήσει ζωή στο μέλλον

Η NASA ανακάλυψε έναν συναρπαστικό εξωπλανήτη, τον Gliese 12b, που μοιάζει με τη Γη, 40 έτη φωτός μακριά. Παρόμοιο σε μέγεθος με τον πλανήτη μας, ο Gliese 12b φέρει μια καυτή πραγματικότητα: η θερμοκρασία του αγγίζει τους 41 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να έχει "καύσωνα" όλο τον χρόνο!

Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ίσως φιλοξενεί ζωή στο μέλλον. Η ύπαρξη ατμόσφαιρας, παρόμοιας με αυτή της Γης, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA, οι αστρονόμοι κατάφεραν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την θέση του Gliese 12b στο διάστημα. Σκοπεύουν να τον μελετήσουν ενδελεχώς, με στόχο να διαπιστώσουν εάν διαθέτει ατμόσφαιρα.

Η ύπαρξη υγρού νερού στην επιφάνειά του, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ζωής, εξαρτάται από την ατμόσφαιρα. Ο Gliese 12b, όντας δροσερότερος από τον Ήλιο, αποτελεί ιδανικό πεδίο έρευνας για να διερευνήσουμε την κατοικησιμότητα σε εξωπλανήτες.

Σύμφωνα με τον Shishir Dholakia, διδακτορικό φοιτητή στο Κέντρο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Νότιου Κουίνσλαντ, "ο Gliese 12b αποτελεί έναν από τους κορυφαίους στόχους για να μελετήσουμε εάν οι πλανήτες μεγέθους Γης που περιφέρονται γύρω από δροσερά αστέρια μπορούν να διατηρήσουν την ατμόσφαιρά τους."

Η μελέτη του Gliese 12b ρίχνει φως στα μονοπάτια κατοικιμότητας που ακολουθούν οι πλανήτες καθώς εξελίσσονται, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για την ύπαρξη ζωής πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες:

  • Ο Gliese 12b ανήκει στο αστρικό σύστημα Gliese 12, το οποίο φιλοξενεί άλλους δύο εξωπλανήτες.
  • Ο Gliese 12b είναι ένας βραχώδης πλανήτης, περίπου 70% του μεγέθους της Γης.
  • Ο Gliese 12b χρειάζεται περίπου 9,9 χρόνια για να ολοκληρώσει μια περιφορά γύρω από το κόκκινο αστέρι του.

Η ανακάλυψη του Gliese 12b ανοίγει νέους δρόμους στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής, φέρνοντας μας ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της θέσης μας στο σύμπαν.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram