Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού & Παύλου Ασλανίδη στο Ηράκλειο - "Οι πολιτικοί ζουν το όνειρο του παραβάτη"

Ο πολιτισμικός φορέας «Συμπόσιο Πολιτισμού», διοργάνωσε εκδήλωση για τα Τέμπτη απόψε Σάββατο , στο Πάρκο Γεωργιάδη, στο Ηράκλειο.

Ομιλίες απηύθυναν από τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, η Πρόεδρός του Μαρία Καρυστιανού, ο Παύλος Ασλανίδης και η νομική σύμβουλος Ελεονώρα Γεωργίου.

«Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την πρόσκληση και βαθύτατοι συγκινημένοι για το κύμα συμπαράστασης, συμπόνοιας και αγάπης που μας δίνει δύναμη να βρισκόμαστε εδώ μπροστά σας. Δεν εχω να σας πω ευχάριστα. Δεν ξέρουμε τι έχει απομείνει από τους αγαπημένους μας και που .Όλες οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν. Τουλάχιστον όλοι γνωρίζουμε πια. Παρόλα αυτά οι ένοχοι αποφάσισαν ότι δεν θα ασχοληθούν με το θέμα και συνεχίζουν την ζωή τους κανονικά. Αθωώνουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους.

Ποιος ένοχος θα τολμούσε να βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου ακόμη και στημένου όταν υπάρχει πληθώρα επιβαρυντικών στοιχείων καταδίκης; Ουδείς εφόσον μπορεί να το αποφύγει.


Οι πολιτικοί της Ελλάδας ζουν το όνειρο κάθε παραβάτη αντί να τους απασχολεί ,αν θα γλυτώσουν τη φυλακή, νοιάζονται για τα αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό που εμείς απαιτούμε είναι πλήρη συνταύτιση των πολιτών, ίσα δικαιώματα, όμοια ευκολία στην ζωή και ισότιμη πρόσβαση με τους άριστους της Βουλής σε γενετήσια δικαιώματα των ανθρώπων, όπως η ασφάλεια η ισονομία η εξασφάλιση της τροφής της υγείας, της παιδείας. Αξιοπρέπεια για όλους απέναντι στη ζωή και στο θάνατο. Πόσο κρίμα να αναγκαζόμαστε να ζητάμε ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Ελευθερία λόγου, ελευθερία. Ανάπτυξη. Πραγματική, ατομική ή συλλογική, δική μας και όχι εισαγωγής»» τόνισε μεταξύ άλλων η Μαρία Καρυστιανού.

.....«Στο σήμερα λοιπόν καταλήγω ότι η δικαιοσύνη είναι στα δικά σας και τα δικά μας χέρια. Από εκείνη τη μαύρη μέρα, η κοινωνία χαίρομαι να διαπιστώνω ότι άρχισε να αγαπάει τα ζωντανά παιδιά της διαφορετικά πια. Έτσι όπως θα έκανα και εγώ αν είχα έστω ένα λεπτό ζωής με την κόρη μου. Αλλιώς θα είχε φροντίσει και εκείνη αν ήξερε. Ποτέ ξανά,» κατέληξε κλείνοντας την ομιλία της η χαροκαμένη μάνα Μαρία Καρυστιανού καταχειροκροτούμενη από τον πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί.

Παύλος Ασλανίδης

«Για μας δεν έμεινε στάλα φόβος, απέμεινε μόνο οργή που μας ωθεί και μετατρέπεται σε δύναμη ανεξάρτητη…. «Ο φόβος έρχεται όταν πλησιάζει κάτι κακό ή άγνωστο. Για μας αυτό το συναίσθημα εξαντλήθηκε. Όλο το φόβο που μπορεί άνθρωπος να φανταστεί τον έζησαν τα παιδιά μας τη νύχτα της 28 Φεβρουαρίου 2023. Για μας δεν έμεινε στάλα φόβος, απέμεινε μόνο οργή που μας ωθεί και μετατρέπεται σε δύναμη» υποστήριξε με έμφαση μεταξύ άλλων ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας θύματος Τεμπών.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως εξής: Πριν τους ομιλητές έπαιξαν μουσική οι Ντέιλι Ρός, Κέλλυ Θωμά και Μάνος Παπαδάκης.

Ακολούθως δύο γνωστοί ποιητές της πόλης ο Ζαχαρίας Κατσακός και ο Δημήτρης Περοδασκαλάκης, θα απαγγείλουν ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και του Γιάννη Ρίτσου.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων : Το «Συμπόσιο Πολιτισμού», ανταποκρινόμενο στις αγωνίες όλων των πολιτών για ένα κορυφαίο πολιτισμικό ζήτημα, επέλεξε στην τριακοστή έκτη εκδήλωσή του με την ολόπλευρη στήριξη των πολιτών της Κρήτης να πραγματοποιήσει την εν λόγω εκδήλωση , το θέμα της οποίας συγκλονίζει τις ανθρώπινες ψυχές και επαναθέτει το κυρίαρχο θέμα του Πολιτισμικού Ανθρωπισμού κατά των υπερκερδών και της αδηφάγας και ανεξέλεγκτης αγοράς που διέλυσε το Κράτος Δικαίου. Διότι το δίλημμα έχει τεθεί από την κυβέρνηση και την Εξουσία συνολικότερα: Ή θα μείνουμε σκεπτόμενοι και ελεύθεροι άνθρωποι με διαρκή πνευματική και ηθικοπολιτική Αντίσταση ή θα μας μεταβάλλουν σε υποταγμένα εργαλεία μιας αποτρόπαιας εξουσίας. Η …τάξη του μπαζώματος κατά της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης δεν θα περάσει, πού περισσότερο, αφού όπως τονίζει εμφατικά ο ποιητής ,<< Όταν ακούς « τάξη» ανθρωπινό κρέας μυρίζει >> και δυστυχώς επαληθεύτηκε με τραγικό τρόπο και στα Τέμπη.

Το μήνυμα είναι σαφές , οι πολίτες της Κρήτης και όχι μόνο αυτοί θέλουν να ανατρέψουν βιωματικά και κινηματικά το μπάζωμα της Αλήθειας, - διότι «η αλήθεια μόνον έναντι θανάτου δίδεται», δηλώνει ο Νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης-, της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας , το οποίο αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο ηθικοπολιτικό και πολιτιστικό σύστημα αξιών. Χωρίς το βαρύτιμο μέταλλο της Αλήθειας δεν μπορεί να υπάρξει αυτονομία του ανθρωπίνου προσώπου επομένως ηθικότητα και αξιοπρέπεια. Ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Καντ , τονίζει μεταξύ των άλλων σχετικά : << Στο βασίλειο των σκοπών έχουν τα πάντα είτε μια τιμή είτε μια αξιοπρέπεια. Αν κάτι έχει τιμή, μπορεί στη θέση του να τεθεί κάτι ισοδύναμο. Αντιθέτως, ό,τι είναι υπέρτερο κάθε τιμής, και άρα δεν επιτρέπει κάποιο ισοδύναμο, αυτό έχει αξιοπρέπεια…. εκείνο όμως που αποτελεί τον όρο υπό τον οποίο και μόνον κάτι δύναται να είναι σκοπός, καθ’ εαυτόν, δεν έχει απλώς και μόνο σχετική αξία, δηλαδή τιμή, αλλά εσωτερική αξία, δηλαδή αξιοπρέπεια. Αλλά η ηθικότητα είναι ο όρος υπό τον οποίο και μόνον ένα έλλογο ον μπορεί να είναι σκοπός καθ’ εαυτόν, διότι μόνο με την ηθικότητα είναι δυνατόν να αποτελεί [ ένα έλλογο ον ] νομοθετικό μέλος στο βασίλειο των σκοπών. Συνεπώς η ηθικότητα και η ανθρώπινη φύση, εφ’ όσον είναι ικανή για την ηθικότητα, είναι εκείνα μονάχα που έχουν αξιοπρέπεια. Η επιδεξιότητα και η επιμέλεια στην εργασία έχουν αγοραστική τιμή>>. «Θεμελίωση της μεταφυσικής των ηθών», σελ. 84, μετάφραση, σχόλια ,επίμετρο, Κώστας Ανδρουλιδάκης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Ο Σύλλογος Τεμπών 2023, με τους χαροκαμένους γονείς λειτουργεί , όπως ο Χορός στην αρχαία ελληνική τραγωδία για την πόλη, είναι η συνείδηση των αξιών αυτής της χώρας. Μιλούν μέσα από τον δυσβάσταχτο πόνο της απώλειας των αγαπημένων παιδιών τους ,λόγω κυβερνητικής αναλγησίας και όχι μόνο, εκ μέρους όλων των Ελλήνων πολιτών. Είναι οι τραγικοί ποιητές του Δημόσιου Λόγου και του Δημόσιου Χώρου. Η δικαίωσή τους είναι δικαίωση της Ελευθερίας των πολιτών και της Δημοκρατίας.