Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Καταπολέμηση της Κατακράτησης Υγρών: Διατροφή, Βότανα & Πρόσφατες Μελέτες

 

Η κατακράτηση υγρών, ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους, εκδηλώνεται με πρήξιμο στα πόδια, τα χέρια και την κοιλιά, ενώ συχνά συνοδεύεται από αίσθημα βάρους και κούρασης.

Παρόλο που η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις, συχνά σχετίζεται με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Ευτυχώς, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και η χρήση βοτάνων με διουρητική δράση μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικούς συμμάχους στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διατροφικές αλλαγές για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών:

  • Μείωση πρόσληψης αλατιού: Το αλάτι δεσμεύει νερό στους ιστούς, οπότε η μείωση της κατανάλωσής του (λιγότερο από 6 γραμμάρια την ημέρα) αποτελεί βασικό βήμα. Προσοχή στις επεξεργασμένες τροφές, στα έτοιμα γεύματα και στα αλατισμένα σνακ.
  • Αύξηση πρόσληψης καλίου: Το κάλιο βοηθά στην αποβολή του νατρίου από τον οργανισμό. Πλούσιες πηγές καλίου είναι η μπανάνα, η πατάτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
  • Ενυδάτωση: Η επαρκής ενυδάτωση (περίπου 8 ποτήρια νερό την ημέρα) μπορεί να φαίνεται αντιφατική, όμως βοηθά στην ομαλή λειτουργία των νεφρών και στην αποβολή των τοξινών.
  • Τροφές με διουρητική δράση: Ορισμένες τροφές, όπως το σέλινο, το αγγούρι, το καρπούζι, το cranberry και η ντομάτα, έχουν φυσική διουρητική δράση και μπορούν να ενσωματωθούν στο διαιτολόγιο.
  • Περιορισμός επεξεργασμένων τροφίμων, ζάχαρης και αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των στοιχείων μπορεί να επιδεινώσει την κατακράτηση υγρών.

Βότανα για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών:

  • Ταραξάκο: Ένα δημοφιλές διουρητικό βότανο, ο ταραξάκος βοηθά στην αποβολή του νατρίου και του νερού από τον οργανισμό. Μπορεί να καταναλωθεί ως ρόφημα ή σε μορφή συμπληρώματος.
  • Πράσινο τσάι: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά, το πράσινο τσάι έχει διουρητική δράση και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
  • Ιππουρίς: Ένα βότανο με αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές ιδιότητες, η ιππουρίς βοηθά στην τόνωση των νεφρών και στην αποβολή των τοξινών.
  • Λουίζα: Γνωστή για το δροσιστικό άρωμά της, η λουίζα έχει διουρητική και αγγειοδιασταλτική δράση, συμβάλλοντας στην κυκλοφορία του αίματος και στην αποβολή των υγρών.
  • Τσουκνίδα: Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, η τσουκνίδα έχει διουρητική και αποτοξινωτική δράση, ενώ παράλληλα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Πρόσφατες μελέτες για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών:

  • Μελέτη 2023: Δημοσιευμένη στο Journal of Human Nutrition and Dietetics, η μελέτη διαπίστωσε ότι η δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, σε συνδυασμό με μέτρια σωματική άσκηση, μείωσε σημαντικά την κατακράτηση υγρών σε άτομα με παχυσαρκία.
  • Μελέτη 2022: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Phytotherapy Research, η λήψη εκχυλίσματος τσουκνίδας για 4 εβδομάδες οδήγησε σε μείωση της κατακράτησης υγρών και βελτίωση των συμπτωμάτων σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
  • Μελέτη 2021: Ερευνητές στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ροφήματος από πράσινο τσάι 3 φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες μείωσε το σωματικό βάρος και την κατακράτηση υγρών σε υπέρβαρους ενήλικες.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, άρα η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα.

Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας για να λάβετε εξατομικευμένες διατροφικές οδηγίες και να αξιολογήσετε την ανάγκη λήψης βοτάνων, λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό σας ιστορικό και τυχόν φαρμακευτική αγωγή.

Εκτός από τις διατροφικές αλλαγές και τα βότανα, η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως η τακτική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και η επαρκής ξεκούραση, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών, χαρίζοντάς σας μια πιο υγιή και ευδιάθετη καθημερινότητα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram