Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Κατάθλιψη: 5 Συμπεριφορές που Δείχνουν ότι Υπάρχει Πρόβλημα

Σκιάζοντας το χαμόγελο: 5 σιωπηλές κραυγές για βοήθεια από την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, σα σκοτεινό πέπλο, σκεπάζει συχνά την ψυχή, αφήνοντας άφωνους όσους την βιώνουν και αμήχανους όσους την περιβάλλουν. Ξεγλιστράει ύπουλα, κρύβεται σε καθημερινές συνήθειες, μπερδεύοντας τα όρια του φυσιολογικού.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ ρίχνουν φως στα σημάδια που φανερώνουν την ύπαρξη της, φωνές που ίσως παραμένουν ασήμαντες, άγνωστες στους μη εξοικειωμένους.

 

Πιο σημαντικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν τους τελευταίους μήνες:

  • Επίδραση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς στην κατάθλιψη (2024): Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine διαπίστωσε ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που είναι κοινωνικά απομονωμένα ή μοναχικά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης, όπως θλίψη, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και αλλαγές στην όρεξη και τον ύπνο.

  • Η αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας με βάση το mindfulness για την κατάθλιψη (2024): Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry διαπίστωσε ότι η ψυχοθεραπεία με βάση το mindfulness είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ψυχοθεραπεία με βάση το mindfulness μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη.

  • Ο ρόλος της φλεγμονής στην κατάθλιψη (2023): Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry διαπίστωσε ότι η φλεγμονή μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα τους.

  • Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τη διάγνωση της κατάθλιψης (2022): Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Translational Psychiatry διαπίστωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της κατάθλιψης με υψηλή ακρίβεια. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η AI ήταν σε θέση να διαγνώσει με ακρίβεια την κατάθλιψη με βάση αναλύσεις ομιλίας.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές σημαντικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα για την κατάθλιψη.

Σας προτείνω να επισκεφθείτε τους ακόλουθους ιστότοπους για να βρείτε πιο πρόσφατες πληροφορίες για την έρευνα της κατάθλιψης:

1. Η φυλακή του κρεβατιού:

Αντί για την πρωινή ζωντάνια, η αγκαλιά του ύπνου γίνεται καταφύγιο. Η έλλειψη κινήτρου πνίγει κάθε δραστηριότητα, από την πρωινή προετοιμασία έως την απλή υγιεινή. Η κόπωση και η εξάντληση κυριαρχούν, λυγίζοντας ακόμα και την θέληση για την πιο απλή καθημερινή ρουτίνα.

2. Ο ύπνος, παρηγοριά ή εφιάλτης:

Η σωματική και ψυχική κούραση φέρνει χάος στον ύπνο. Κάποιοι βυθίζονται σε αυτόν, ψάχνοντας διαφυγή από την πραγματικότητα. Ο ύπνος γίνεται άφθονος, ίσως και υπερβολικός. Άλλοι ταλαιπωρούνται από αϋπνίες, παλεύοντας με όνειρα και σκέψεις που ξυπνούν στη νύχτα. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου τροφοδοτεί το άγχος, εντείνει τα αρνητικά συναισθήματα και δυσκολεύει την καθημερινότητα.

3. Όρεξη; Άγνωστη λέξη:

Η κατάθλιψη παίζει με την όρεξη, τσαλαπατώντας συνήθειες και γευστικές απολαύσεις. Η πείνα εξαφανίζεται, το φαγητό χάνει τη γοητεία του. Σε άλλες περιπτώσεις, η λαιμαργία γίνεται καταφύγιο, μια μάταιη προσπάθεια να γεμίσουν τα κενά με γεύσεις. Οι διατροφικές διαταραχές φέρνουν επιπλέον προβλήματα, επιδεινώνοντας την ψυχική υγεία.

4. Σαν τρενάκι του λούνα παρκ:

Ξαφνικές εκρήξεις θυμού, αδικαιολόγητα κλάματα, ευερεθιστότητα που εκτοξεύεται στα ύψη, ακολουθούνται από άψογη ηρεμία. Η συναισθηματική αστάθεια κυριαρχεί, τα συναισθήματα χορεύουν ένα ασταμάτητο τανγκό. Αν αυτές οι αλλαγές διαρκούν, ίσως η κατάθλιψη να κρύβεται πίσω από το προσωπείο τους.

5. Χαρά; Ξεχασμένη λέξη:

Η ανηδονία, η αδυναμία να νιώσεις χαρά, γίνεται σκοτεινό σύννεφο. Χόμπι, παρέες, αγαπημένες δραστηριότητες χάνουν το χρώμα τους. Η κοινωνική ζωή περιορίζεται, οι σχέσεις αποστασιοποιούνται. Το τείχος της κατάθλιψης υψώνεται, αφήνοντας το άτομο μόνο και απομονωμένο.

Αυτές οι 5 αλλαγές, φαινομενικά ασήμαντες, ίσως αποτελούν κραυγές για βοήθεια από την ψυχή που πνίγεται.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram