Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Χοληστερόλη (LDL) : Το ένζυμο που τη ρίχνει & θωρακίζει τις Αρτηρίες μας !

Τα καρότα, γνωστά για το έντονο πορτοκαλί χρώμα τους, κρύβουν ένα θησαυρό υγείας. Πέρα από την πλούσια βιταμίνη C και τις φυτικές ίνες, η β-καροτίνη που περιέχουν έρχεται στο προσκήνιο ως ασπίδα για την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Πώς όμως δρα η β-καροτίνη; Μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α, η οποία με τη σειρά της φροντίζει για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Μελέτες σε ανθρώπους και ποντίκια έδειξαν πως η β-καροτίνη μειώνει την "κακή" χοληστερόλη (LDL) στο αίμα, θωρακίζοντας έτσι τις αρτηρίες μας από την αθηροσκλήρωση, την πάθηση που ευθύνεται για την συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης στα αγγεία.

Ερευνητές, σε μία προσπάθεια να εμβαθύνουν στους μηχανισμούς δράσης της β-καροτίνης, πραγματοποίησαν δύο μελέτες. Η πρώτη, σε 767 υγιείς ενήλικες, αποκάλυψε πως όσοι είχαν πιο ενεργή μορφή του ενζύμου BCO1, υπεύθυνου για την μετατροπή της β-καροτίνης σε βιταμίνη Α, παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης.

Η δεύτερη μελέτη, σε ποντίκια, επιβεβαίωσε τα ευρήματα. Ποντίκια που λάμβαναν β-καροτίνη είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, μικρότερες αρτηριακές πλάκες και μειωμένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν το ήπαρ ως το όργανο-κλειδί. Εκεί, η βιταμίνη Α ρυθμίζει την έκκριση λιποπρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένης της LDL χοληστερόλης, στην κυκλοφορία του αίματος.

Συνοψίζοντας, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε β-καροτίνη, όπως τα καρότα, μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία στην καρδιά μας. Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου το 50% του πληθυσμού φέρει λιγότερο ενεργές μορφές του ενζύμου BCO1, καθιστώντας απαραίτητη την πρόσληψη βιταμίνης Α και από ζωικές πηγές, όπως το γάλα ή το τυρί.

Η κατανόηση του ρόλου της β-καροτίνης στην καρδιαγγειακή υγεία ανοίγει νέους δρόμους στην πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγές: