Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πώς πραγματικά πρέπει να μοιάζουν οι μερίδες των 5 φρούτων και λαχανικών σας (και σίγουρα είναι περισσότερο μπρόκολο από όσο νομίζατε...)

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι καλή για εμάς - αλλά τι αποτελεί πραγματικά μία μερίδα;

Λοιπόν, μάλλον είναι περισσότερο μπρόκολο από όσο φανταζόσασταν.

Οι ειδικοί λένε ότι μια πραγματική μερίδα ζυγίζει περίπου 80 γραμμάρια - το ισοδύναμο οκτώ ανθοκυττάρων.

Η συμβουλή δόθηκε από το World Cancer Research Fund (WCRF), το οποίο ανέφερε ότι «οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να γνωρίζουμε πόσο είναι μια μερίδα».

Ο Matthew Lambert, διατροφολόγος του WCRF, δήλωσε στο MailOnline: «Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων - είτε φρέσκων, κατεψυγμένων είτε κονσερβοποιημένων - είναι πραγματικές αποθήκες θρεπτικών συστατικών.

«Όχι μόνο περιέχουν μια σειρά από διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τη γενική υγεία, αλλά περιέχουν επίσης φυτοχημικά, πολλά από τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων του σώματος από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά την κατανάλωση 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών την ημέρα ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για τη μείωση του κινδύνου σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο, όπως ένα μήλο, μια μπανάνα ή ένα αχλάδι, ισοδυναμεί με μια μερίδα.

Αλλά θα πρέπει να φάτε δύο ακτινίδια, δαμάσκηνα και σατσούμια για να φτάσετε σε μια άλλη μερίδα.

Όσον αφορά τα μούρα, αρκούν μία ή δύο χούφτες και για μεγάλα φρούτα όπως μάνγκο και ανανάδες αρκεί μια ή δύο φέτες.

Τα αποξηραμένα φρούτα μετράνε επίσης στις πέντε μερίδες σας την ημέρα και μια γεμάτη κουταλιά της σούπας ή 30 γραμμάρια σταφίδας αποτελούν μια μερίδα.

Ένα ποτήρι των 150 ml μη χυμοποιημένου χυμού φρούτων ή λαχανικών αρκεί επίσης για να μετρήσει.

Αλλά για να φτιάξετε μια μερίδα σταυρανθών λαχανικών, όπως μπρόκολο, λαχανάκια Βρυссеλλών και κουνουπίδι, πρέπει να φάτε οκτώ ανθοκυττάρους ή κομμάτια για να λάβετε το πλήρες όφελος.

Ένα ριζικό λαχανικό, όπως ένα καρότο ή ένα παστινάκι, μετράει επίσης.

Για μικρότερα λαχανικά όπως μπιζέλια, καλαμπόκι ή ψιλοκομμένα μανιτάρια, τρεις έως τέσσερις γεμάτες κουταλιές της σούπας θα σας δώσουν τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

Τα φασόλια και οι φακές μετράνε επίσης στις πέντε μερίδες την ημέρα.

Ωστόσο, το NHS εξηγεί ότι τα φασόλια και τα όσπρια μετράνε μόνο σε μία από τις πέντε μερίδες σας την ημέρα, ανεξάρτητα από το πόσο τρώτε, επειδή περιέχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από άλλα φρούτα και λαχανικά, παρά το γεγονός ότι

είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.

Θα πρέπει να στοχεύετε στην κατανάλωση 30 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με το NHS.

Ο κ. Lambert δήλωσε: «Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και στην υποστήριξη της πεπτικής υγείας.

«Οι φυτικές ίνες όχι μόνο βοηθούν στην πιο γρήγορη μετακίνηση της τροφής στο σώμα, αλλά και τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα με λιγότερες θερμίδες.

«Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την αύξηση του βάρους - και γνωρίζουμε ότι η ζωή με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τουλάχιστον 13 είδη καρκίνου».

Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών μπορεί επίσης να προλάβει άλλες ασθένειες.

Ο κ. Λάμπερτ πρόσθεσε: «Τα διατροφικά μοτίβα που περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Μία από τις Συστάσεις Πρόληψης Καρκίνου του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας Καρκίνου είναι να κάνετε τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια (φασόλια, μπιζέλια και φακές) και τα δημητριακά ολικής αλέσεως σημαντικό μέρος της συνήθους καθημερινής σας διατροφής».

Σημαντικά σημεία:

  • Μία μερίδα λαχανικών ισοδυναμεί με περίπου 80 γραμμάρια.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
  • Η κατανάλωση 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου σοβαρών προβλημάτων υγείας.
  • Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα.
  • Τα φασόλια και οι φακές είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, αλλά μετράνε μόνο σε μία από τις πέντε μερίδες σας την ημέρα.
  • Η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Συμβουλές για την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών:

  • Προσθέστε φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα και σνακ.
  • Διατηρήστε φρούτα και λαχανικά στο σπίτι για εύκολη πρόσβαση.
  • Πειραματιστείτε με διαφορετικά είδη και τρόπους μαγειρέματος φρούτων και λαχανικών.
  • Φτιάξτε smoothies ή χυμούς φρούτων και λαχανικών.
  • Ενυδατώστε με νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά.
  • Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά σνακ με φρούτα και λαχανικά.

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram