Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μνημείο της φύσης: Το "Προπάππους" ανακηρύσσεται το γηραιότερο δέντρο στον κόσμο, φέροντας στις ρίζες του μνήμες χιλιετιών.

Το "Προπάππους": Ένα αρχαίο γιγάντιο ανακηρύσσεται πιθανότατα το γηραιότερο δέντρο στον κόσμο!

Στα βάθη ενός χιλιανού δάσους, ένας σιωπηλός γίγαντας στέκει αγέρωχος, φέροντας στις ρίζες του μνήμες από χιλιετίες. Το "Προπάππους", ένα κυπαρίσσι της Παταγονίας, αγγίζει πιθανότατα την ηλικία των 5.484 ετών, διεκδικώντας με αξιώσεις τον τίτλο του γηραιότερου ζωντανού δέντρου στον πλανήτη.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nature Ecology & Evolution" χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο ραδιοάνθρακα για να εκτιμήσει την ηλικία του "Προπάππου". Η μέθοδος αυτή λαμβάνει υπόψη τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ραδιοάνθρακα στο δέντρο, παρέχοντας μια πιο ακριβή εκτίμηση σε σύγκριση με προηγούμενες μεθόδους.
Επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ. Jonathan Barichivich, έσπευσαν να ερευνήσουν αυτόν τον κολοσσό, με διάμετρο κορμού που αγγίζει τα 4 μέτρα. Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες μεθόδους και υπολογιστικά μοντέλα, κατάφεραν να εκτιμήσουν την ηλικία του "Προπάππου", ξεπερνώντας κατά 600 και πλέον χρόνια το μέχρι πρότινος γηραιότερο δέντρο, το Methuselah στην Καλιφόρνια.

Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί μνημειώδες γεγονός, όχι μόνο για την επιστήμη, αλλά και για την περιβαλλοντική συνείδηση. Η Maisa Rojas, Υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής, χαιρέτισε τα ευρήματα ως "θαυμάσια επιστημονική ανακάλυψη", τονίζοντας την αξία της προστασίας αυτών των φυσικών θησαυρών.

Βιολογία:

  • Το "Προπάππους" ανήκει στο είδος Fitzroya cupressoides, γνωστό και ως alerce milenario στα ισπανικά.
  • Αυτά τα δέντρα αναπτύσσονται πολύ αργά, με ρυθμό που αγγίζει μόλις 1 χιλιοστό ανά έτος.
  • Μπορούν να φτάσουν σε ύψος 45 μέτρων και να έχουν διάμετρο κορμού έως και 4 μέτρα.
  • Τα alerce milenario είναι ανθεκτικά σε ασθένειες και παράσιτα, και μπορούν να επιβιώσουν σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Δυστυχώς, η σκιά της καταστροφής πλανάται πάνω από τα δάση της Χιλής. Μεταξύ 1973 και 2011, χάθηκαν 780.000 εκτάρια γηγενούς δάσους, ενώ κάθε χρόνο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εκτιμάται ότι αφανίζονται 60.000-70.000 εκτάρια.

Η ύπαρξη του "Προπάππου" αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη αφύπνισης και δράσης. Οφείλουμε να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε αυτά τα αιωνόβια μνημεία της φύσης, που φέρουν στις ρίζες τους την ιστορία του πλανήτη μας και μας υπενθυμίζουν την ευθύνη μας για το μέλλον.

Ας ελπίσουμε η ανακάλυψη του "Προπάππου" να αποτελέσει αφορμή για μια νέα στροφή στην προστασία του περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας την επιβίωση αυτών των σιωπηλών γιγαντιαίων μαρτύρων του χρόνου.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram