Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος μίλησε στην εκπομπή Ελεύθερο Σημείο της Κρήτη TV λέγοντας ότι τόσο το Βενιζέλειο όσο και το ΠΑΓΝΗ θα πρέπει να στηριχθούν και να δοθούν κίνητρα
Στο βάρος που σηκώνουν τα νοσοκομεία της Κρήτης και ταυτόχρονα την απαξίωσή τους τόσο από τις αποφάσεις διοικήσεων και όσο και από τη στάση του υπουργείου Υγείας που οδηγούν στη μεγάλη φυγή γιατρών από το ΕΣΥ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος μιλώντας στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “Κρήτη TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εκπομπής από τα νοσοκομεία της Κρήτης πέρασαν συνολικά 1.000.000 ασθενείς για εξετάσεις στη διάρκεια του 2023 και περίπου 200.000 άτομα νοσηλεύθηκαν ενώ τα Κέντρα Υγείας της Κρήτης εξυπηρέτησαν περίπου 650.000 περιστατικά! Το εντυπωσιακό είναι ότι οι μισοί από τους ασθενείς που χρειάστηκαν να περάσουν το κατώφλι ενός νοσοκομείου στην Κρήτη πέρασαν από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο.
Δηλαδή τα δύο μεγάλα νοσοκομεία σηκώνουν τόσο βάρος όσο τα υπόλοιπα 6 της Κρήτης. Ειδικότερα οι εξετασθέντες στα νοσοκομεία όλης της Κρήτης στη διάρκεια του 2023 έφτασαν σε αριθμό τους 974.003. Από αυτούς οι 228.336 εξετάστηκαν από τους γιατρούς του Βενιζελείου όπου παρατηρείται μια τεράστια φυγή γιατρών οι οποίοι είτε εγκαταλείπουν το ΕΣΥ είτε συνταξιοδοτούνται και οι 264.358 από το ΠΑΓΝΗ.
Να αναφερθεί ότι παρά τα σοβαρά και συνεχή προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε αυτό εξετάστηκαν σε ένα χρόνο 103.480 άτομα γεγονός που δείχνει ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες αλλά η στήριξη του νοσοκομείου από πλευράς Υπουργείου είναι μικρή. Επίσης στο Νοσοκομείο Χανίων εξετάστηκαν 180.913 ενώ στον Άγιο Νικόλαο 84.939, στην Ιεράπετρα 56.373, στο Διαλυνάκειο της Νεάπολης 19.202, και στο Νοσοκομείο Σητείας 36.402 ασθενείς.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος αναφερόμενος στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο που τον τελευταίο χρόνο είναι θύμα αποφάσεων που το “απαξιώνουν” ανέφερε ότι δεν είναι λύση ούτε το κλείσιμο αυτού ούτε η συγχώνευσή του με το ΠΑΓΝΗ. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η Κρήτη είναι πολύ τυχερή που έχει δύο νοσοκομεία τα οποία είναι στην πρώτη δεκάδα πανελληνίως. Το ΠΑΓΝΗ που είναι από τα κορυφαίο δεύτερα σε νοσηλεία και εξετασθέντες ασθενών και έχει και το Βενιζέλειο που το ακολουθεί. Στο Βενιζέλειο πήγαν 127.000 στα πρωινά και στην Πάτρα πήγαν 75000. Το Βενιζέλειο πρέπει να προφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
Βλέπουμε μια απαξιωτική συμπεριφορά γιατί μένει δύο μήνες ακέφαλο. Εκτελεί χρέη Διοικητή ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ και δεν έχει ΔΣ δεν μπορεί να υπογράψει προμήθειες, οργανικές μεταβολές. Είναι δεμένα τα χέρια. Μπορεί να υπογράψει αποφάσεις μέχρι 15.000 ευρώ. Το θέμα με τους αναισθησιολόγους δημιουργήθηκε από κακή διαχείριση διαχρονικά. Όμως όταν ένα τέτοιο νοσοκομείο όπως το Βενιζέλειο με τέτοια νούμερα όταν δεν μπορείς να το αναπτύξεις και να το προφυλάξεις δεν πας να το κλείσεις δεν πας να το συγχωνεύσεις. Πας να το διορθώσεις. Η σωστή διοίκηση ενός νοσοκομείου είναι θέμα και ενός ανθρώπου, του διοικητή. Αν είχαν γίνει σωστά ορισμένα πράγματα δεν θα παρακαλάγαμε ούτε για μπλοκάκια ούτε για να πάρουν αναισθησιολόγους και ακτινολόγους από το ΠΑΓΝΗ πιέζοντας το ΠΑΓΝΗ θέτοντας εν αμφιβόλω τη μελλοντική του λειτουργία. Πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες προκηρύξεις και να δοθούν τα κίνητρα» είπε ο κ. Πατριανάκος. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου εκτίμησε ότι ίσως με τη νέα διοίκηση στο Βενιζέλειο και εφόσον γίνουν ορισμένα πράγματα από Σεπτέμβρη ίσως αρχίσει να μπαίνει σε μια τροχιά το Βενιζέλειο και να ορθοποδήσει και πάλι. «Αντιδημοκρατική η στάση του ΕΟΠΥΥ»
Τα πράγματα όμως δεν είναι καλύτερα και στον ιδιωτικό τομέα όπως είπε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος. Ο κ. Πατριανάκος επανέλαβε ότι το rebate και το clawback που εφαρμόζεται από το 2012 στις πληρωμές των ιδιωτικών διαγνωστικών από τις εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ έχουν δημιουργήσει τεράστια χρέη στους ιδιώτες, κυρίως τους μικρούς οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε προειδοποιητική αποχή από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και χθες.
Μάλιστα την Πέμπτη 9 Μαΐου ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι αν βρεθεί πολίτης που καταγγείλει με email κάποιο διαγνωστικό κέντρο που είναι πάροχος του ΕΟΠΥΥ ότι δεν εκτέλεσε παραπεμπτικό ή αρνήθηκε να παρέχει υπηρεσία τότε ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει σε μονομερή λύση της σύμβασης με τον καταγγελλόμενο και δεν θα συναφθεί άλλη πριν από την παρέλευση 18μηνου. Ο κ. Πατριανάκος ανέφερε ότι είναι μια αντιδημοκρατική στάση από τον ΕΟΠΥΥ που συμπιέζει και ουσιαστικά απειλεί τους ιδιώτες γιατρούς και κυρίως τους μικρούς οι οποίοι αν χάσουν τη σύμβαση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα χρέη του clawback χωρίς ευνοϊκή ρύθμιση 100 δόσεων. Ο κ. Πατριανάκος ανέφερε ότι η λύση στο πρόβλημα με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα είναι να δεχτεί ο ΕΟΠΥΥ να συνάψει συλλογική σύμβαση με τους ιδιώτες όχι όπως τώρα κάνει ατομικές.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin