Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ποια Φρούτα και Λαχανικά Συνδέονται με την καταπολέμηση της Aϋπνίας ;


Πώς επηρεάζει η διατροφή σας τον ύπνο σας; 

Σύμφωνα με μια νέα φινλανδική μελέτη, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Frontiers in Nutrition", ανέλυσε δεδομένα από 5.043 ενήλικες στη Φινλανδία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Άτομα που κοιμούνταν κανονικά (7-9 ώρες τη νύχτα) κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερο ή περισσότερο.
  • Η κατανάλωση διαφορετικών ειδών φρούτων και λαχανικών συνδέθηκε με διαφορετικά αποτελέσματα στον ύπνο. Για παράδειγμα, η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, φαινόταν να ωφελεί τον ύπνο, ενώ η κατανάλωση άλλων λαχανικών, όπως το λάχανο και τα φασόλια, δεν είχε σημαντική επίδραση.
  • Αν και ο χρονότυπος (πρωινός ή βραδινός) δεν φάνηκε να επηρεάζει άμεσα τη σχέση μεταξύ φρούτων/λαχανικών και ύπνου, οι άνθρωποι με "βραδινό" χρονότυπο τείνουν να έχουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της υγιεινής διατροφής για την προαγωγή του καλού ύπνου. Επιπλέον, φέρνει στο φως άγνωστες έως τώρα συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών ειδών φρούτων/λαχανικών και των επιπτώσεών τους στον ύπνο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή ήταν παρατηρητική, άρα δεν μπορεί να αποδείξει αιτιώδη σχέση. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διευκρινιστούν οι μηχανισμοί με τους οποίους τα φρούτα και τα λαχανικά επηρεάζουν τον ύπνο.

Παρ' όλα αυτά, τα ευρήματα προσφέρουν μια χρήσιμη βάση για μελλοντικές έρευνες και υπογραμμίζουν την αξία της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής για την επίτευξη ποιοτικού ύπνου.

Συμβουλές για υγιεινό ύπνο και διατροφή:

  • Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φρούτα του δάσους.
  • Διατηρήστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, πηγαίνοντας για ύπνο και ξυπνώντας την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
  • Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου, διατηρώντας το υπνοδωμάτιο σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό.
  • Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν από τον ύπνο.
  • Κάντε τακτική σωματική άσκηση, αλλά όχι πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.
  • Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας και να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία σας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram