Ενώ τα κουνούπια φαίνεται να προσαρμόζονται στις παγίδες μας, η έλευση του καλοκαιριού φέρνει μαζί της και την αύξηση της δραστηριότητάς τους. Η άνοδος της θερμοκρασίας, ιδανική για την αναπαραγωγή τους, τα ωθεί σε αυξημένη δραστηριότητα, τσιμπώντας μας πιο συχνά.
Δεν μπορούν όμως, να νικήσουν τη φύση τους.
Ας θυμόμαστε όμως, η φύση έχει τους δικούς της νόμους. Κάτω από 10°C, τα κουνούπια πέφτουν σε ληθαργία, αδυνατώντας να τσιμπήσουν ή να αναπαραχθούν. Αυτό εξηγεί την ησυχία τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Με 26°C να αποτελούν ιδανική θερμοκρασία για αυτά, φανταστείτε την ένταση της παρουσίας τους τους καλοκαιρινούς μήνες. 13 είδη στην Ελλάδα, μερικά εκ των οποίων μεταδότες σοβαρών ασθενειών, καθιστούν την αντιμετώπισή τους επιτακτική.
Είναι λοιπόν απαραίτητη η αναζήτηση αποτελεσματικών και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων για την αντιμετώπιση των κουνουπιών. Η πρόληψη, μέσω της εξάλειψης εστιών στάσιμου νερού, και η χρήση φυσικών απωθητικών, αποτελούν εναλλακτικές λύσεις έναντι των χημικών εντομοκτόνων.
Ας δούμε λοιπόν την έλευση του καλοκαιριού όχι μόνο ως την έναρξη των διακοπών, αλλά και ως μια
υπενθύμιση για την προστασία μας από τα ενοχλητικά και δυνητικά επικίνδυνα κουνούπια.
Η πρόταση που ακολουθεί έρχεται από τις ΗΠΑ. Λέγεται mosquito killing bucket και είναι ό,τι λέει το όνομα: ένας κουβάς που σκοτώνει κουνούπια. Ή όπως τάζει ο άνθρωπος που προτείνει αυτήν τη λύση «προκαλεί μαζική καταστροφή κουνουπιών».
Όπως εξηγείται «για να μειώσετε τα κουνούπια γύρω από την ιδιοκτησία σας, πρέπει να διαταράξετε το έδαφος αναπαραγωγής τους. Δηλαδή, το στάσιμο νερό όπου γεννούν τα αβγά τους. Το ίδιο παρέχει στις προνύμφες των κουνουπιών τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς που χρειάζονται ως τροφή».
Στην αγορά υπάρχουν σκευάσματα που προορίζονται για την εκτέλεση αποκλειστικά των προνυμφών, με τους ειδικούς να εξηγούν πως τα κουνούπια προφανώς και έχουν εξελιχθεί για να γλιτώνουν από τις παγίδες μας.
Δεν μπορούν όμως, να νικήσουν τη φύση τους.
Έτσι θα πάνε στο στάσιμο νερό υπό την όποια συνθήκη.
«Καθώς το γρασίδι και τα φύλλα σαπίζουν στο νερό, απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο προσελκύει τα θηλυκά κουνούπια που είναι έτοιμα να γεννήσουν αυγά. Την ίδια ώρα, δεν συνειδητοποιούν πως υπάρχει στο μείγμα αντικουνουπικό. Έτσι, οποιαδήποτε προνύμφη κουνουπιών βγαίνει από τα αυγά που γεννά στον κουνουπιέρα θα πεθάνει με έναν στιγμιαίο και άδοξο θάνατο».
Κάθε ένα μήνα χρειάζεται νέο αντικουνουπικό και ανανέωση γρασιδιού και φύλλων.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin