Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πόσες φορές έχετε νιώσει το στομάχι σας σαν μπαλόνι έτοιμο να σκάσει; Τι φταίει και πως θα απαλλαγείτε;

Πόσες φορές έχετε νιώσει το στομάχι σας σαν μπαλόνι έτοιμο να σκάσει; 

Τι φταίει και πως θα απαλλαγείτε

Το φούσκωμα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, από κακές συνήθειες μέχρι και υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. 

Ας δούμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα αίτια και πώς να τα αντιμετωπίσουμε:

1. Καλαμάκι:

Ναι, καλά διαβάσατε! Η χρήση καλαμακιού, ειδικά για ανθρακούχα ποτά, αυξάνει την ποσότητα αέρα που καταπίνουμε, οδηγώντας σε φούσκωμα. Προτιμήστε το ποτήρι!

2. Αντιβιοτικά:

Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, ευνοώντας την ανάπτυξη "κακών" βακτηρίων που παράγουν αέρια. Συμπληρώστε τη θεραπεία σας με προβιοτικά, είτε από το φαρμακείο είτε από τροφές όπως το κεφίρ και το ξινολάχανο.

3. Σταυρανθή λαχανικά:

Λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών, όσο θρεπτικά κι αν είναι, περιέχουν ραφινόζη, ένα σάκχαρο που δύσπεπτα από τον οργανισμό μας. Η ζύμωση της ραφινόζης από τα βακτήρια του εντέρου παράγει αέρια και φούσκωμα.

4. Πολύ αλάτι:

Μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών και πρήξιμο. Αυξήστε την κατανάλωση νερού και φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Εκτός από τα προαναφερθέντα:

  • Δυσανεξίες τροφίμων: Η δυσανεξία σε τροφές όπως το γάλα, η λακτόζη, η γλουτένη ή τα φρούκτοζη μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Ακολουθήστε μια διατροφή αποκλεισμού για να εντοπίσετε τυχόν δυσανεξίες.
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ): Το ΣΕΕ είναι μια συχνή πεπτική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ): Η ΓΟΠ συμβαίνει όταν το στομαχικό οξύ επιστρέφει στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα και φούσκωμα.

Εάν το φούσκωμα σας είναι έντονο, συχνό ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πόνος, ναυτία ή έμετος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μην ξεχνάτε:

  • Καταναλώστε τα γεύματά σας αργά και μασήστε καλά την τροφή σας.
  • Αποφύγετε τα λιπαρά, τα τηγανητά και τα πικάντικα φαγητά.
  • Κάντε τακτικά άσκηση.
  • Διαχειριστείτε το άγχος σας.
  • Πίνετε άφθονο νερό.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε το φούσκωμα και να απολαύσετε μια πιο υγιεινή και άνετη ζωή!

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram