Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το Βότανο "Ozempic της Φύσης" που Αδυνατίζει και ΝΙΚΑ τη Φλεγμονή

Ποιος θα το φανταζόταν; 

Η μέντα, πέρα από την δροσερή αίσθηση που προσφέρει, ίσως κρύβει και το μυστικό για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και της φλεγμονής. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστημών του Τόκιο άνοιξαν τον δρόμο για νέες θεραπείες, τροποποιώντας χημικά την μενθόλη, γνωστή για τις αναζωογονητικές της ιδιότητες.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Immunology", παράγωγα της μενθόλης, οι μεθυλεστέρες, έδειξαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην μείωση του σωματικού βάρους και στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών καταστάσεων.

Η Μέντα και οι Φαρμακευτικές της Ιδιότητες:

Η μενθόλη, πέρα από την δροσερή αίσθηση που χαρίζει, φημίζεται για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο και φλεγμονές. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Gen-ichiro Arimura, θέλησε να ενισχύσει αυτές τις ιδιότητες, τροποποιώντας την χημική δομή της μενθόλης.

Γεννιούνται οι Μεθυλεστέρες:

Συνεργαστήκαν με αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, δημιουργώντας τους μεθυλεστέρες. Έπειτα, μελετώντας την επίδρασή τους σε κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα μακροφάγα, διαπίστωσαν ότι δύο συγκεκριμένοι μεθυλεστέρες, οι MV και MI, είχαν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Σημαντική Μείωση της Φλεγμονής:

Οι MV και MI απέδειξαν την ικανότητά τους να μειώνουν σημαντικά την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων, όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκων άλφα (TNF-α) και η ιντερλευκίνη-6 (IL-6), όντας μάλιστα πιο αποτελεσματικοί από την ίδια τη μενθόλη.

 

  • Μελέτη 2021: Δημοσιευμένη στο "Phytomedicine", η μελέτη αυτή εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης κάψουλων με εκχύλισμα μέντας σε υπέρβαρους ενήλικες. Διαπιστώθηκε ότι η λήψη κάψουλων μέντας οδήγησε σε αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας, ενδεικτικό καύσης περισσότερων θερμίδων σε κατάσταση ηρεμίας.

2. Μείωση της όρεξης:

  • Μελέτη 2022: Δημοσιευμένη στο "Appetite", η μελέτη αυτή αξιολόγησε την επίδραση της μυρωδιάς μέντας στην όρεξη και την πρόσληψη τροφής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έκθεση σε άρωμα μέντας πριν από το γεύμα οδήγησε σε μείωση της όρεξης και της ποσότητας τροφής που καταναλώθηκε.

3. Βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη:

  • Μελέτη 2023: Δημοσιευμένη στο "Nutrition & Metabolism", η μελέτη αυτή εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης τσαγιού μέντας σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση τσαγιού μέντας βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στον μεταβολισμό.

Ελπιδοφόρα Σημάδια για την Υγεία:

Αυτά τα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για νέες θεραπείες, με την αξιοποίηση των μεθυλεστερών ως συμπληρωμάτων διατροφής ή φαρμάκων. Η μενθόλη, ίσως στο μέλλον, να μην αποτελεί μόνο ένα δροσιστικό άρωμα, αλλά και ένα όπλο κατά της παχυσαρκίας και της φλεγμονής, προσφέροντας μια φυσική και αποτελεσματική λύση σε προβλήματα που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους.

Σημαντικό:

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η μελέτη βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και απαιτούνται εκτεταμένες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να χαρτογραφηθούν οι ασφαλείς δόσεις και η χορήγηση των μεθυλεστερών.

Παρ' όλα αυτά, η έρευνα αυτή αποτελεί ένα ελπιδοφόρο βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων θεραπειών, με φυσική βάση, για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram