Σοκαριστικοί αριθμοί - 10.000.000 χάπια Zanax πωλούνται κάθε μήνα στην Ελλάδα!
Μπορεί να έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια από την πανδημία του κορονοϊού, και τον εγκλεισμό που επεβλήθη σχεδόν στο σύνολο των πολιτών ανά τον πλανήτη, ωστόσο, οι πωλήσεις ενός φαρμάκου δείχνουν πως εκείνη η υγειονομική περιπέτεια άφησε στην κοινωνία ένα μεγάλο «κουσούρι»: το άγχος.
Το πρωί της Πέμπτης μιλώντας στο Action 24, η φαρμακοποιός Νίκη Καββαδία εξήγησε τους λόγους πίσω από την δραματική αύξηση της ζήτησης των αγχολυτικών χαπιών. «Έχουμε τεράστια αύξηση, το έδειξαν και οι έρευνες άλλωστε. Το συγκεκριμένο φάρμακο κυκλοφορεί σε τέσσερις δόσεις, αυτή των 0,25mg, των 0,5mg, του 1mg και των 2mg. Φυσικά και παίζει τεράστιο ρόλο ο εγκλεισμός και το άγχος. Μετά τον covid, οι άνθρωποι άλλαξαν, άλλαξε η συμπεριφορά τους και αυτό το παρατηρούμε πολύ συχνά στο φαρμακείο.
«Πολλοί πλέον νιώθουν εξαρτημένοι»
Φοβούνται, έχουν κλειστεί στο «καβούκι» τους, όλα αυτά συγκλίνουν στην αύξηση -δυστυχώς θα πω εγώ- αυτού του φαρμάκου. Όταν έχουμε ένα ψυχικό νόσημα, αυτού του είδους τα φάρμακα λειτουργούν σαν «αντιπυρετικό», όμως το βασικό φάρμακο ή αλλιώς η αντιβίωση μας είναι άλλο, άλλες ουσίες δηλαδή όπως επίσης και η συχνή επίσκεψη στον ψυχίατρο, που είναι και ο κατάλληλος για να μας δώσει τη λύση. Δεν γίνεται για πάντα να παίρνουμε αυτά τα φάρμακα» τόνισε η κυρία Καββαδία.
Ωστόσο, όπως σημείωσε η ίδια αυτή η «λύση» έχει γίνει πλέον σχεδόν μόνιμη, με πολλούς καταναλωτές να νιώθουν πλέον εξαρτημένοι. «Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν μπορεί να κοιμηθεί αν δεν πάρει Zanax, αυτό συμβαίνει -να το πω πολύ απλά- γιατί τους χαλαρώνει, ρίχνει την πίεση που ούτως η άλλως το άγχος την ενισχύει, οπότε σε φάσεις έντονου άγχους ο γιατρός θα συνταγογραφήσει το Zanax. Από εκεί και πέρα όμως θέλει παρακολούθηση» επισήμανε η ίδια.
Προέδρος ΚΕΘΕΑ: Η ευθύνη των γιατρών και των πολιτών
Για την ραγδαία αύξηση του εν λόγω φαρμάκου -και όχι μόνο- που σχετίζεται άμεσα με το άγχος έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρήστος Λιάπης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «μιλάμε για μια άλλη πανδημία μέσα στην πανδημία».
«Έκτος από τα Zanax, υπάρχουν ένα σωρό άλλα φαρμακευτικά συσκευάσματα που είναι εξίσου επικίνδυνα στη μακροχρόνια χρήση τους από ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι πραγματικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της απειλής, καθώς χρειάστηκε να απομονωθούν για να προστατευτούν.
Έτσι αυξήθηκαν οι ψυχοπιεστικές συνθήκες και εδώ έρχεται η ευθύνη των συναδέλφων ιατρών, όπου δίνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα το Zanax, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν ότι μιλάμε για ένα φάρμακο το οποίο έρχεται να σε βοηθήσει σε ένα οξύ ψυχωπιεστικό συμβάν για 15- 20 μέρες, αν συνεχίσεις να το λαμβάνεις υπάρχει τεράστιος κίνδυνος εξάρτησης» εξήγησε ο κύριος Χρήστος Λιάπης.
Κλείνοντας ερωτηθείς για τους λόγους που οδηγούν στην αλόγιστη συνταγογράφιση, ο ίδιος επισήμανε ότι τις περισσότερες φορές συμβαίνει λόγω άγνοιας από πλευράς γιατρών αλλά και γιατί συχνά οι ασθενείς παρακάμπτουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί, επιμένοντας στην συστηματική του χρήση.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Social Plugin