Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

14χρονος Μαθητής Ανακάλυψε Σαπούνι κατά του Καρκίνου του Δέρματος

Ο Χέμαν Μπέκελε, μαθητής από τη Βιρτζίνια, απέσπασε τον τίτλο του "Κορυφαίου Νεαρού Επιστήμονα της Αμερικής" για την εφεύρεση ενός σαπουνιού με στόχο την αντιμετώπιση του μελανώματος, μίας μορφής καρκίνου του δέρματος. Ο 14χρονος ξεπέρασε εννέα άλλους φιναλίστ στον διαγωνισμό 3M Young Scientist Challenge, κερδίζοντας το βραβείο και τις καρδιές του κοινού.

"Θεραπεύοντας τον καρκίνο, με ένα σαπούνι τη φορά", δήλωσε ο Μπέκελε κατά την τελετή απονομής. "Πάντα με γοήτευε η βιολογία και η τεχνολογία και αυτός ο διαγωνισμός μου πρόσφερε την τέλεια πλατφόρμα για να μοιραστώ τις ιδέες μου", πρόσθεσε.

Η ιδέα του Μπέκελε βασίζεται στην παρασκευή ενός σαπουνιού με ενώσεις που επανενεργοποιούν τα δενδριτικά κύτταρα του δέρματος, τα οποία λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας έναντι των καρκινικών κυττάρων. Στο βίντεο που παρουσίασε, ο νεαρός επιστήμονας τόνισε πως "τα νέα μυαλά μπορούν να φέρουν θετική αλλαγή στον κόσμο".

Η έμπνευση για το σαπούνι κατά του μελανώματος προήλθε από τα παιδικά χρόνια του Μπέκελε στην Αιθιοπία. Όπως ανέφερε στην Washington Post, θυμάται ανθρώπους να εργάζονται ασταμάτητα κάτω από τον καυτό ήλιο και ήθελε να κάνει κάτι για να τους βοηθήσει. "Ήθελα η ιδέα μου να έχει επιστημονική αξία, αλλά και να είναι προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACA), ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο, με το μελάνωμα να αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των περιπτώσεων, ωστόσο ευθύνεται για τις περισσότερες θανάτους από καρκίνο του δέρματος. Η ACA επισημαίνει πως τα ποσοστά μελανώματος αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στις γυναίκες άνω των 50 ετών, ενώ η συχνότητα εμφάνισης στους λευκούς είναι 20 φορές υψηλότερη σε σχέση με τους μαύρους. Παρόλα αυτά, τα ποσοστά θνησιμότητας από μελάνωμα έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία χάρη στις πρόοδους στη θεραπεία.

Κατά την αποδοχή του βραβείου, ο Μπέκελε εξέφρασε την ελπίδα του να καταστεί το σαπούνι του "σύμβολο ελπίδας και προσβασιμότητας σε έναν κόσμο όπου η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος θα είναι διαθέσιμη σε όλους".

Η ιστορία του Χέμαν Μπέκελε αποτελεί μια φωτεινή αχτίδα ελπίδας για το μέλλον. Η εφευρετικότητα, η επιμονή και η αφοσίωσή του σε νεαρή ηλικία αποτελούν έμπνευση για όλους, υπενθυμίζοντάς μας πως η επιστήμη και η καινοτομία μπορούν να φέρουν θετικές αλλαγές στον κόσμο και να σώσουν ζωές.

Συνεντεύξεις:

  • Ο Χέμαν Μπέκελε έχει δώσει συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως η Washington Post, το CNN και το National Geographic.
  • Μπορείτε να βρείτε αυτές τις συνεντεύξεις ψάχνοντας στο διαδίκτυο ή σε βάσεις δεδομένων ειδήσεων.

Διαγωνισμός 3M Young Scientist Challenge:

  • Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον διαγωνισμό 3M Young Scientist Challenge και τους νικητές του στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού: https://youngscientistlab.com/

Πηγές πληροφοριών για το μελάνωμα:

  • Για περισσότερες πληροφορίες για το μελάνωμα, μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες οργανισμών όπως η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACA): https://www.cancer.org/ ή η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε.): https://www.facebook.com/HellenicCancerSociety/

Συμπληρωματικές πληροφορίες:

  • Ο Χέμαν Μπέκελε έχει λάβει υποτροφία από το Thiel Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει νέους επιχειρηματίες και καινοτόμους.
  • Έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του να σπουδάσει βιοϊατρική μηχανική και να αφοσιωθεί στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μεθόδων για τον καρκίνο.

Συμπέρασμα:

Η ιστορία του Χέμαν Μπέκελε είναι μια ενθαρρυντική υπενθύμιση για το δυναμικό των νέων ανθρώπων να φέρουν θετικές αλλαγές στον κόσμο. Η εφευρετικότητα και η αφοσίωσή του αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους και η δουλειά του πάνω στο σαπούνι κατά του μελανώματος φέρνει ελπίδα για ένα μέλλον με λιγότερο καρκίνο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram