Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Αποκατάσταση Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου: Αίτημα του ΠΙΣ μετά από Νίκες στα Δικαστήρια

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ζητά την άμεση αποκατάσταση του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου, έπειτα από τις επαναλαμβανόμενες νίκες του στα Ανώτατα Δικαστήρια για το θέμα των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ.

Τον Ιούνιο του 2024, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την απόφαση 2/2024, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών που θεσπίστηκαν με το νόμο 4472/2017 για τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας, τους ειδικευόμενους και τους επικουρικούς. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης νίκης του ΣτΕ για τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, οι επαναλαμβανόμενες μειώσεις των αποδοχών από την εποχή των μνημονίων, έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του Ειδικού Μισθολογίου, της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη, όπως αυτές κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα.

"Είναι πλέον σαφές", δηλώνει ο ΠΙΣ, "ότι οι περικοπές μισθών στους γιατρούς του ΕΣΥ είναι παράνομες. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς απολαβές για το ιατρικό προσωπικό. Διαφορετικά, το ΕΣΥ θα συνεχίσει να αποψιλώνεται από ιατρικό δυναμικό, με δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών."

Ο ΠΙΣ υπενθυμίζει επίσης την υποχρέωση της κυβέρνησης, θεσμοθετημένη από τον Δεκέμβριο του 2022, να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναμόρφωση των κινήτρων προσέλκυσης ιατρών σε άγονες και νησιωτικές περιοχές.

"Η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τις επανειλημμένες αποφάσεις της Δικαιοσύνης και τις εκκλήσεις του ιατρικού κόσμου", καταλήγει ο ΠΙΣ. "Είναι επιτακτική η λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την προστασία της δημόσιας υγείας."

Σημαντικά σημεία της απόφασης του Αρείου Πάγου:

  • Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών για τους γιατρούς του ΕΣΥ που θεσπίστηκαν με το νόμο 4472/2017.
  • Η απόφαση αφορά τόσο τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας όσο και τους ειδικευόμενους και επικουρικούς.
  • Το δικαστήριο έκρινε ότι οι επαναλαμβανόμενες μειώσεις μισθών έρχονται σε αντίθεση με τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.
  • Η απόφαση καλεί την Κυβέρνηση να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου 3205/2003, όπως ίσχυαν πριν από τις περικοπές, για τον καθορισμό των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ.

    Συμπέρασμα

    Η απόφαση του Αρείου Πάγου αποτελεί σημαντική νίκη για τους γιατρούς του ΕΣΥ και θέτει τέλος στις παράνομες περικοπές μισθών. Η Κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί το Σύνταγμα και τις δικαστικές αποφάσεις, αποκαθιστώντας άμεσα το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο.

    Είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς απολαβές για το ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε ικανούς γιατρούς στο ΕΣΥ. Η ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελεί προτεραιότητα για την υγεία των πολιτών και την πρόοδο της χώρας.

    Επιπλέον, η Κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την ενίσχυση των υποδομών και την εξάλειψη των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

    Μόνο με ολοκληρωμένες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, το ΕΣΥ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και να προσφέρει στους πολίτες ποιοτική και ασφαλή φροντίδα υγείας.

    Προτάσεις για το μέλλον

  • Άμεση αποκατάσταση του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου
  • Αναμόρφωση των κινήτρων για την προσέλκυση ιατρών σε άγονες και νησιωτικές περιοχές
  • Ενίσχυση των υποδομών και του εξοπλισμού του ΕΣΥ
  • Εκπαίδευση και επιμόρφωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
  • Καθιέρωση σύγχρονων συστημάτων διοίκησης και λειτουργίας
  • Βελτίωση της πρόσβασης στην υγεία για όλους τους πολίτες

Η υγεία είναι δικαίωμα όλων. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram