Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Φάρμακα: Αύξηση ΣΟΚ έως 360% σε 461 φθηνά σκευάσματα - Πόσο θα πληρώσουν οι πολίτες;

Σημαντική αύξηση τιμών έρχεται για 461 φθηνά φάρμακα, με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η οποία φέρνει αντιδράσεις και ανησυχία.

Τι αλλάζει;

Συνολικά 461 φθηνά φάρμακα, που λαμβάνουν θεραπεία για πλήθος ασθενειών, όπως αντιβιοτικά και ινσουλίνη, θα δουν τις τιμές τους να αυξάνονται έως και 360%. Η αύξηση, που έρχεται σε συνέχεια υπουργικής απόφασης του Μαΐου 2023, κρίνεται απαραίτητη για να διατηρηθούν διαθέσιμα στην αγορά αυτά τα φάρμακα, καθώς οι χαμηλές τιμές τους τα καθιστούσαν ασύμφορα για τις φαρμακευτικές εταιρείες, με κίνδυνο να αποσυρθούν.

Πόσο θα πληρώσουν οι ασθενείς;

Η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην τσέπη των ασθενών, με την συμμετοχή τους στο κόστος να αυξάνεται. Το Υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους θα αγγίξει τα 1000 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιες οι αντιδράσεις;

Η απόφαση του ΕΟΦ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολίτες και φορείς, με ανησυχίες για την πρόσβαση στην φαρμακευτική περίθαλψη, ιδίως για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Πρόκειται για την πρώτη φάση αυξήσεων, με το Υπουργείο Υγείας να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες ανατιμήσεις σε φθηνά φάρμακα στο μέλλον.

Συνολικά, η αύξηση στις τιμές των 461 φαρμάκων φέρνει ανησυχίες για την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και την πρόσβαση στην φαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα, η λύση που δόθηκε εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της φαρμακευτικής πολιτικής και την βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Σημαντικά σημεία:

Επιπρόσθετες πληροφορίες:

  • Μπορείτε να βρείτε την λίστα με τα φάρμακα που λαμβάνουν αύξηση στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ: https://www.eof.gr/
  • Για περισσότερες πληροφορίες για την φαρμακευτική πολιτική, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας: https://www.moh.gr/