Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Χοληστερόλη: Ποιο είναι το φρούτο που «ΔΙΑΛΥΕΙ» τα λίπη στις αρτηρίες;

Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα τόσο νόστιμο και δροσιστικό φρούτο, όπως η φράουλα, θα μπορούσε να έχει τόσο άμεσα και ωφέλιμα αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή μας υγεία; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από Ιάπωνες επιστήμονες, η κατανάλωση φράουλας μπορεί να μειώσει δραστικά τα επίπεδα "κακής" LDL χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Journal of Nutritional Science", εξέτασε μια ομάδα 23 νεαρών, υγιών γυναικών. Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωσε 500 γραμμάρια πουρέ φράουλας, ενώ η άλλη ένα σακχαρούχο ρόφημα. Μισή ώρα μετά την κατανάλωση, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος από τις γυναίκες. Η διαδικασία επαναλήφθηκε κάθε 30 λεπτά για 4 ώρες.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: η ομάδα που κατανάλωσε φράουλες παρουσίασε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα, σε σύγκριση με την ομάδα που έπινε το σακχαρούχο ρόφημα. Η επίδραση αυτή άρχισε να γίνεται αισθητή μόλις μία ώρα μετά την κατανάλωση και διήρκεσε για τουλάχιστον 4 ώρες μετά το τέλος της μελέτης.

Οι ερευνητές ερμηνεύουν τα ευρήματα αυτά στο γεγονός ότι οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η βιταμίνη C βοηθά στην προστασία των αρτηριών από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε συσσώρευση λίπους και φραγμό των αγγείων.

Συνεπώς, η κατανάλωση φράουλας, εκτός από μια δροσιστική και γευστική εμπειρία, αποτελεί και μια απλή και υγιεινή επιλογή για την προστασία της καρδιάς σας. Μην διστάσετε να εντάξετε αυτό το θρεπτικό φρούτο στη διατροφή σας, απολαμβάνοντας τα οφέλη του για την υγεία σας!

Συμβουλές για την κατανάλωση φράουλας:

  • Απολαύστε τις φράουλες φρέσκες, σε σαλάτες, smoothies ή ως γαρνιτούρα σε γιαούρτι ή παγωτό.
  • Μπορείτε επίσης να τις καταψύξετε για να τις έχετε διαθέσιμες όλο τον χρόνο.
  • Προτιμήστε βιολογικές φράουλες για να αποφύγετε τα φυτοφάρμακα.
  • Φροντίστε να πλένετε καλά τις φράουλες πριν από την κατανάλωση.

Πηγές:

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram