Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Διαλογισμός: Μια Πύλη προς την Εσωτερική Γαλήνη και Ευεξία

 

Ο διαλογισμός, μια πανάρχαια πρακτική που υιοθετείται από πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, αποτελεί κάτι περισσότερο από μια απλή τεχνική χαλάρωσης. Πρόκειται για μια οδό προς την αυτογνωσία, την εσωτερική αρμονία και την απελευθέρωση από τα δεσμά του νου. Στην ουσία του, ο διαλογισμός είναι η τέχνη του "αδειάσματος" του νου, απελευθερώνοντάς τον από τις ασταμάτητες σκέψεις και συναισθήματα που μας κατακλύζουν.

Καθώς βυθιζόμαστε στην ησυχία του διαλογισμού, αγγίζουμε μια βαθιά πηγή γαλήνης και γαλήνης, αφυπνίζοντας τον θετικό εαυτό μας. Ο νους και το πνεύμα ανταποκρίνονται με χαρά σε αυτή την πρόσκληση, επιστρέφοντας στην φυσική τους κατάσταση γαλήνης και δεκτικότητας. Τα οφέλη αγγίζουν, όμως, και το σώμα μας, το οποίο σταδιακά επανέρχεται σε μια ισορροπία ευεξίας, ζωτικότητας και υγείας.

Ενδεικτικά, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Η.Π.Α. έχει επενδύσει σημαντικά σε έρευνες για τον διαλογισμό, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη και θεραπεία πλήθους παθήσεων, όπως:

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις: Μείωση των παραγόντων κινδύνου για υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία, αύξηση του προσδόκιμου ζωής, μείωση της σκλήρυνσης των αρτηριών, μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής ανεπάρκειας.
  • Ψυχική υγεία: Βελτίωση της αντίδρασης στο άγχος και τον πόνο, μείωση των συμπτωμάτων άγχους, κατάθλιψης και αϋπνίας.

Προετοιμασία για τον Διαλογισμό:

Η έναρξη του διαλογισμού δε χρειάζεται ιδιαίτερες προϋποθέσεις. Αφιερώνοντας έστω και 5 λεπτά ημερησίως, μπορούμε να βιώσουμε τα οφέλη του. Ιδανικά, ο διαλογισμός διαρκεί όσο η ηλικία του ατόμου (π.χ. 20 λεπτά για άτομα 20 ετών).

  • Χώρος και χρόνος: Επιλέξτε ένα ήσυχο μέρος, απαλλαγμένο από περισπασμούς, όπου δε θα σας ενοχλήσει κανείς. Αφιερώστε 20-30 λεπτά, χωρίς άγχος εάν δε καταφέρετε να ολοκληρώσετε το διάστημα.
  • Στάση: Βρείτε μια άνετη στάση, είτε καθιστή είτε ξαπλωτή, με τη σπονδυλική στήλη ίσια. Μπορείτε να καθίσετε οκλαδόν σε ένα μαξιλάρι ή να υιοθετήσετε μια στάση γιόγκα, όπως η στάση του λωτού.
  • Εστίαση: Εστιάστε στην αναπνοή σας, παρατηρώντας την είσοδο και την έξοδο του αέρα από τα ρουθούνια σας. Αφήστε τις σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν, χωρίς να τις κρίνετε ή να τις ακολουθείτε.

Συμβουλές για αρχάριους: