Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πόσα φυτοφάρμακα κρύβουν τα ροδάκινα; Νέα στοιχεία από την EFSA

Κάθε τρία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) βάζει στο μικροσκόπιο διάφορα τρόφιμα, ψάχνοντας για υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Φέτος, σειρά είχε και το ροδάκινο, ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Απρίλιο, σε 1 στα 5 ροδάκινα (21%) δεν εντοπίστηκαν καθόλου φυτοφάρμακα. Σε 17 δείγματα (1,6%), η συγκέντρωση φυτοφαρμάκων ήταν μεν ανιχνεύσιμη, αλλά χαμηλότερη από τα όρια ασφαλείας (ΑΟΚ) που έχει θέσει η ΕΕ. Μόνο σε 9 περιπτώσεις (0,85%), τα επίπεδα φυτοφαρμάκων άγγιξαν ή ξεπέρασαν τα ΑΟΚ, με 4 από αυτά να οφείλονται σε ανακριβείς μετρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα από τα δείγματα που ελέγχθηκαν από την Ελλάδα δεν βρέθηκαν φυτοφάρμακα πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Παρότι η πλειοψηφία των ροδάκινων ήταν "καθαρή" από φυτοφάρμακα, σε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό (59,9%) ανιχνεύτηκαν υπολείμματα σε συνδυασμό. Σε δύο μάλιστα δείγματα, εντοπίστηκαν 11 διαφορετικά φυτοφάρμακα το καθένα!

Συνολικά, η EFSA κρίνει ότι η διατροφική έκθεση σε φυτοφάρμακα από τα 12 τρόφιμα που ελέγχθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και των ροδάκινων, είναι πολύ χαμηλή για τις περισσότερες ομάδες πληθυσμού στην ΕΕ. Συνεπώς, ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών θεωρείται αμελητέος.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές;

  • Να πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε, ακόμα και αν προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες.
  • Να προτιμούμε τρόφιμα εποχής και τοπικής παραγωγής.
  • Να στηρίζουμε αγρότες που εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα φυτοφάρμακα παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των καλλιεργειών από ασθένειες και έντομα. Η υπερβολική χρήση τους, όμως, μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Ενημερώνοντας τον εαυτό μας και κάνοντας συνειδητές επιλογές, μπορούμε να συμβάλλουμε σε μια πιο υγιεινή και βιώσιμη διατροφή.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram