Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

ΕΟΦ: Έκτακτη ανακοίνωση – Ανακαλεί φάρμακο


Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησε στην ανάκληση δύο παρτίδων του ψυχοτροπικού φαρμάκου Zanipram λόγω προβλημάτων στην ποιότητα.

Συγκεκριμένα, οι παρτίδες 23154 και 23155 του φαρμακευτικού προϊόντος ZANIPRAM OR.SO.D 40MG/ML BTx1FLx15ML (κωδ. 2620501) αποσύρονται από την αγορά, καθώς τα αποτελέσματα του ποσοτικού προσδιορισμού citalopram που έγιναν στις εν λόγω παρτίδες δεν ταιριάζουν με τις προδιαγραφές του προϊόντος.

Η citalopram, η δραστική ουσία του Zanipram, είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI). Τα SSRI δρουν αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μιας νευροδιαβιβαστικής ουσίας που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης.

Η ανάκληση των παρτίδων Zanipram γίνεται προληπτικά, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Η εταιρεία VOCATE AE, κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του φαρμάκου στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της για να αποσύρει τις επηρεασμένες παρτίδες από την αγορά.

Εάν λαμβάνετε Zanipram και ανήκετε στις παρτίδες 23154 ή 23155, παρακαλείστε επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή με τον φαρμακοποιό σας για να λάβετε οδηγίες σχετικά με την αντικατάσταση του φαρμάκου.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η λήψη φαρμάκων από παρτίδες που έχουν υποστεί ανάκληση μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις οδηγίες του ΕΟΦ και να μην λαμβάνετε φάρμακα από παρτίδες που έχουν αποσυρθεί από την αγορά.