Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Επανάσταση στην Θεραπείας της Κατάθλιψης: Χαρτογράφηση του Εγκεφάλου με Σήματα Καρδιάς

Αποκωδικοποίηση σημάτων καρδιακού ρυθμού για τη βελτίωση των θεραπειών διέγερσης εγκεφάλου για την κατάθλιψη

Μια μελέτη του Νοσοκομείου Brigham and Women’s υποδηλώνει ότι η παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια της διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (TMS) θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό αποτελεσματικών σημείων διέγερσης στον εγκέφαλο για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αποφεύγοντας ενδεχομένως την ανάγκη για εξετάσεις MRI.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να καθοριστεί πού πρέπει να διεγερθούν οι εγκέφαλοι ατόμων με καταθλιπτικές διαταραχές όταν δεν είναι διαθέσιμες απεικονίσεις του εγκεφάλου.

Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα κοινό δίκτυο εγκεφάλου μεταξύ της επιβράδυνσης του καρδιακού ρυθμού και της κατάθλιψης. Αξιολογώντας δεδομένα από 14 άτομα χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης, η ομάδα ερευνητών του Νοσοκομείου Brigham and Women’s, ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, διαπίστωσε ότι η διέγερση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με την κατάθλιψη με διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS), επηρέασε επίσης τον καρδιακό ρυθμό, υποδηλώνοντας ότι οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να στοχεύσουν αυτές τις περιοχές χωρίς τη χρήση απεικονίσεων εγκεφάλου που δεν είναι ευρέως διαθέσιμες. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Mental Health.

Σύνδεση καρδιάς-εγκεφάλου και TMS

«Στόχος μας ήταν να βρούμε τρόπο να αξιοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά τη θεραπεία TMS, να βρούμε τη σωστή δοσολογία, επιβραδύνοντας επιλεκτικά τον καρδιακό ρυθμό και εντοπίζοντας το καλύτερο σημείο για διέγερση στον εγκέφαλο», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Shan Siddiqi, MD, του Τμήματος Ψυχιατρικής του Brigham και του Center for Brain Circuit Therapeutics. Ο Siddiqi είπε ότι η ιδέα αναπτύχθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Κροατία όπου ερευνητές από την Ολλανδία παρουσίαζαν δεδομένα σύνδεσης καρδιάς-εγκεφάλου.

«Έδειξαν ότι η TMS μπορεί όχι μόνο να μειώσει προσωρινά τον καρδιακό ρυθμό, αλλά έχει σημασία και το πού την εφαρμόζετε», είπε ο Siddiqi, προσθέτοντας ότι το πιο συναρπαστικό κομμάτι της μελέτης για αυτόν είναι η δυνατότητα να δοθεί στον υπόλοιπο κόσμο ευκολότερη πρόσβαση σε αυτή την ακριβή θεραπεία για την κατάθλιψη. «Έχουμε τόσα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουμε εδώ στη Βοστώνη για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με τα συμπτώματά τους», είπε. «Αλλά μερικά από αυτά τα πράγματα δεν μπορούσαν να φτάσουν εύκολα στον υπόλοιπο κόσμο πριν».

Ο Siddiqi συνεργάστηκε με τους συναδέλφους του στο Center for Brain Circuit Therapeutics στο Brigham και την επικεφαλής συγγραφέα, Eva Dijkstra, MSc, για να ολοκληρώσει τη μελέτη. Η Dijkstra είναι υποψήφια για διδάκτορα και ήρθε στο Brigham από την Ολλανδία για να συνδυάσει τη δουλειά τους στη σύνδεση καρδιάς-εγκεφάλου.

Μεθοδολογία και ευρήματα έρευνας

Οι ερευνητές εξέτασαν λειτουργικές απεικονίσεις μαγνητικού συντονισμού από 14 άτομα και εντόπισαν σημεία στους εγκεφάλους τους που θεωρούνταν βέλτιστοι στόχοι για την κατάθλιψη με βάση προηγούμενες μελέτες για τη συνδεσιμότητα και την κατάθλιψη. Κάθε συμμετέχων είχε 10 σημεία εντοπισμένα στους εγκεφάλους τους, τόσο βέλτιστα («συνδεδεμένες περιοχές») όσο και μη βέλτιστα για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρατήρησαν τι συνέβη στον καρδιακό ρυθμό όταν διέγειραν κάθε σημείο.

«Θέλαμε να δούμε αν θα υπήρχε κυρίως σύνδεση καρδιάς-εγκεφάλου στις συνδεδεμένες περιοχές», είπε η Dijkstra. «Για 12 από τα 14 σύνολα δεδομένων που ήταν χρήσιμα, διαπιστώσαμε ότι θα είχαμε πολύ υψηλή ακρίβεια στον ορισμό μιας περιοχής που είναι συνδεδεμένη με απλή μέτρηση του καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια της διέγερσης του εγκεφάλου».

Η Dijkstra είπε ότι το εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο στην εξατομίκευση της θεραπείας TMS για τη θεραπεία της κατάθλιψης, επιλέγοντας ένα εξατομικευμένο σημείο θεραπείας στον εγκέφαλο, όσο και καθιστώντας την πιο προσιτή επειδή δεν θα χρειαζόταν να γίνει MRI εκ των προτέρων.

Ο Siddiqi είπε ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη θεραπειών που μπορεί τελικά να είναι χρήσιμες για καρδιολόγους και γιατρούς έκτακτης ανάγκης σε κλινικό περιβάλλον.

Περιορισμοί της μελέτης και μελλοντική έρευνα

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι έγινε σε μικρό αριθμό ατόμων και οι ερευνητές δεν διέγειραν όλα τα πιθανά σημεία στον εγκέφαλο.

Ο επόμενος στόχος της ομάδας θα είναι να χαρτογραφήσει πού στον εγκέφαλο να διεγερθεί για να κάνει τις αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό πιο συνεπείς.

Η ομάδα της Dijkstra στην Ολλανδία εργάζεται τώρα σε μια μεγαλύτερη μελέτη 150 ατόμων με καταθλιπτικές διαταραχές, πολλοί από τους οποίους έχουν ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη. Τα δεδομένα από αυτή τη μελέτη θα αναλυθούν αργότερα φέτος, φέρνοντας ενδεχομένως την έρευνα πιο κοντά στην κλινική εφαρμογή.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

Αναφορές:

«Probing prefrontal-sgACC connectivity using TMS-induced heart–brain coupling» by Eva S. A. Dijkstra, Summer B. Frandsen, Hanneke van Dijk, Felix Duecker, Joseph J. Taylor, Alexander T. Sack, Martijn Arns and Shan H. Siddiqi, 26 April 2024, Nature Mental Health.

Συγγραφείς:

Πρόσθετοι συγγραφείς περιλαμβάνουν τους Summer B. Frandsen (BWH), Hanneke van Dijk, Felix Duecker, Joseph J. Taylor (BWH), Alexander T. Sack και Martijn Arns.

Αποκαλύψεις:

Η Dijkstra είναι διευθύντρια και ιδιοκτήτρια της Neurowave. Ο Siddiqi έχει διατελέσει ομιλητής για τις Brainsway και PsychU.org (χωρίς εμπορική ονομασία, χορηγείται από την Otsuka). Ο Siddiqi κατέχει πνευματική ιδιοκτησία που αφορά τη χρήση της λειτουργικής συνδεσιμότητας για τη στόχευση TMS.