Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Επιστήμονες ανέπτυξαν micro-ρομπότ από ΦΥΚΙΑ που παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε Καρκινικούς Όγκους

 

Μικρο-ρομπότ: Μια επανάσταση στη χορήγηση φαρμάκων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο ετοιμάζονται να αλλάξουν άρδην τον τρόπο χορήγησης φαρμάκων με την ανάπτυξη μικροσκοπικών ρομπότ, γνωστών και ως μικρο-ρομπότ, που μπορούν να "κολυμπούν" στους πνεύμονες και να χορηγούν αντικαρκινικά φάρμακα απευθείας στους μεταστατικούς όγκους.

Σε προηγούμενη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Science Advances", η ομάδα, με επικεφαλής τον Ζενγκξινγκ Λι, απέδειξε την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης σε ποντίκια, καταφέρνοντας να αναστείλει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των όγκων, αυξάνοντας παράλληλα τα ποσοστά επιβίωσης.

Η καινοτομία έγκειται στη χρήση βιοϋβριδικών μικρο-ρομπότ, κατασκευασμένων από κύτταρα φυκιών (Chlamydomonas reinhardtiias), τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με αντικαρκινικό φάρμακο. Τα φύκια προσφέρουν κίνηση, επιτρέποντας στα μικρο-ρομπότ να "κολυμπούν" και να κατευθύνονται προς την μολυσμένη περιοχή, χορηγώντας το φάρμακο με ομοιόμορφο τρόπο.

Σε δοκιμές σε ποντίκια με θανατηφόρα πνευμονία, η θεραπεία με τα μικρο-ρομπότ αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική από την ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών, οδηγώντας στην πλήρη ίαση όλων των ζώων που έλαβαν τη θεραπεία.

Στην επόμενη φάση, οι ερευνητές χορήγησαν τα μικρο-ρομπότ σε ποντίκια με μεταστατικό μελάνωμα στους πνεύμονες. Μετά από τέσσερις δόσεις δοξορουβικίνης, τα συμπτώματα βελτιώθηκαν αισθητά και τα ποσοστά επιβίωσης αυξήθηκαν.

Για την προστασία από το ανοσοποιητικό σύστημα, τα μικρο-ρομπότ επικαλύφθηκαν με προστατευτικό στρώμα από κόκκινες μεμβράνες αίματος, μιμούμενα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Η επιτυχία των δοκιμών σε ποντίκια ανοίγει τον δρόμο για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν η θεραπεία αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών.

Σημαντικά σημεία:

  • Τα μικρο-ρομπότ αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στη χορήγηση φαρμάκων, με δυνατότητα στοχευμένης θεραπείας και ελαχιστοποίησης των παρενεργειών.
  • Η χρήση βιοϋβριδικών υλικών, όπως τα κύτταρα φυκιών, προσφέρει πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά συνθετικά υλικά.
  • Η επιτυχία σε ποντίκια με πνευμονία και μελάνωμα ανοίγει τον δρόμο για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
  • Η θεραπεία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση του καρκίνου και στην πρόληψη ασθενειών.

    ©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

    Ακολουθήστε μας και στο Facebook

    Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

    Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

Πηγές: