Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Φάρμακο που «ΛΙΩΝΕΙ» τους όγκους και ίσως αντικαταστήσει τις χειρουργικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του εντέρου, λένε επιστήμονες !

Μια νέα θεραπεία ανοσοθεραπείας που ονομάζεται pembrolizumab δείχνει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του εντέρου, φέρνοντας ελπίδα για δραματική αύξηση των ποσοστών ίασης και μειώνοντας την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές, η χορήγηση pembrolizumab πριν από τη χειρουργική επέμβαση αντί για χημειοθεραπεία οδήγησε σε σημαντική μείωση των καρκινικών κυττάρων σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία "λιώνει" πλήρως τους όγκους πριν από την επέμβαση.

Τα αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), χαρακτηρίστηκαν από τους ερευνητές ως "πολύ συναρπαστικά" και "αλλαγή παιχνιδιών" για την αντιμετώπιση αυτού του τύπου καρκίνου.

 

Βεβαίως, υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς για την αποτελεσματικότητα του pembrolizumab στη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου.

Ακολουθούν μερικές από τις πιο σημαντικές:

1. KEYNOTE-164:

  • Μία κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ που αξιολόγησε την pembrolizumab σε ασθενείς με MSI-υψηλό καρκίνο του εντέρου μετά από χειρουργική επέμβαση.
  • Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η pembrolizumab μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου σε σύγκριση με την παραδοσιακή θεραπεία.
  • Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2302983

2. JAVELIN Rectal Cancer:

  • Μία κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ που αξιολόγησε την pembrolizumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία σε ασθενείς με μη χειρουργήσιμο καρκίνο του ορθού.
  • Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός pembrolizumab και χημειοθεραπείας συρρίκνωσε σημαντικά τους όγκους σε πολλούς ασθενείς και οδήγησε σε μακροχρόνιες ανταποκρίσεις.
  • Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36252154/

3. KEYNOTE-028:

  • Μία κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ που αξιολόγησε την pembrolizumab σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου που είχε υποτροπιάσει ή ήταν ανθεκτικός σε άλλες θεραπείες.
  • Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η pembrolizumab παρέτεινε σημαντικά τη συνολική επιβίωση των ασθενών σε σύγκριση με την παραδοσιακή θεραπεία.
  • Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Oncology: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2017699

Εκτός από αυτές τις μελέτες, υπάρχουν και άλλες που διερευνούν την αποτελεσματικότητα του pembrolizumab σε διάφορες ρυθμίσεις καρκίνου του εντέρου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα για το pembrolizumab είναι ακόμα σε εξέλιξη και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καθοριστούν τα μακροχρόνια οφέλη και οι πιθανές παρενέργειες της θεραπείας.

Ωστόσο, τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά και δίνουν ελπίδα για μια πιο αποτελεσματική και λιγότερο επεμβατική θεραπεία του καρκίνου του εντέρου.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις μελέτες που αφορούν το pembrolizumab, μπορείτε να συμβουλευτείτε τους ακόλουθους πόρους:

Πώς λειτουργεί;

Το pembrolizumab στοχεύει και μπλοκάρει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία στη συνέχεια ενεργοποιείται για να εντοπίσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.

Πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή θεραπεία:

  • Αυξημένες πιθανότητες ίασης, ιδιαίτερα σε πρώιμα στάδια
  • Μείωση της ανάγκης για χημειοθεραπεία και των παρενεργειών της
  • Δυνατότητα αποφυγής χειρουργικής επέμβασης σε ορισμένες περιπτώσεις

Επόμενα βήματα:

Ενώ τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται μεγαλύτερες και μακροχρόνιες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη της pembrolizumab και να αξιολογηθεί η συνολική επιβίωση και τα ποσοστά υποτροπής.

Σημασία για τους ασθενείς:

Η pembrolizumab φέρνει νέες ελπίδες για τους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου, προσφέροντας μια πιο αποτελεσματική και λιγότερο επεμβατική θεραπεία με μειωμένες παρενέργειες.

Πηγές:

Με πληροφορίες Guardian