Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Φονικοί Καύσωνες - Εκατοντάδες νεκροί σε Ευρώπη και Ασία από την ακραία ζέστη !

Καύσωνας πλήττει τον πλανήτη: Εκατοντάδες νεκροί και θερμοκρασίες ρεκόρ

Φονικοί καύσωνες πλήττουν περιοχές σε τέσσερις ηπείρους του βόρειου ημισφαιρίου, αποτελώντας δραματική ένδειξη πως η κλιματική αλλαγή ίσως φέρει θερμοκρασίες ακόμη υψηλότερες από αυτές του περσινού καλοκαιριού, το οποίο ήταν το θερμότερο εδώ και 2.000 χρόνια.

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες θεωρείται πως ευθύνονται για εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες θανάτους στην Ασία και την Ευρώπη. Στη Σαουδική Αραβία, σχεδόν δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι προσκυνήτες συγκεντρώθηκαν στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, όπου τουλάχιστον χίλιοι έχασαν τη ζωή τους από τις ακραίες θερμοκρασίες, που ξεπέρασαν τους 51° Κελσίου, σύμφωνα με ξένες αρχές.

Στην Αίγυπτο, υγειονομικές πηγές και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters την Πέμπτη πως τουλάχιστον 530 Αιγύπτιοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τους 307 που είχαν αναφερθεί την Τετάρτη, ενώ 40 ακόμη άνθρωποι αγνοούνται.

Χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο πλήττονται για ακόμη μια εβδομάδα από υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ενδέχεται να ευθύνονται για το ξέσπασμα πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές, από την Πορτογαλία και την Ελλάδα έως και τις βόρειες ακτές της Αλγερίας στην Αφρική, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Στη Σερβία, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες γύρω στους 40° Κελσίου για την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς άνεμοι από τη Βόρεια Αφρική φέρνουν θερμό μέτωπο στα Βαλκάνια. Οι υγειονομικές αρχές κήρυξαν κόκκινο συναγερμό και προέτρεψαν τους πολίτες να περιορίσουν τις εξόδους τους.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Βελιγραδίου ανέφερε πως οι γιατροί της πόλης χρειάστηκε να επέμβουν 109 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να προσφέρουν βοήθεια σε άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

Στο γειτονικό Μαυροβούνιο, όπου οι αρχές επίσης προτρέπουν τους πολίτες να παραμένουν σε σκιερά μέρη έως αργά το απόγευμα, δεκάδες χιλιάδες τουρίστες αναζητούν δροσιά στις παραλίες της Αδριατικής.

Και οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ πλήττονται για τέταρτη συνεχή ημέρα από θερμό θόλο, ένα φαινόμενο που παρατηρείται όταν ένα ισχυρό σύστημα υψηλής πίεσης παγιδεύει ζεστό αέρα πάνω από μια περιοχή, εμποδίζοντας την είσοδο ψυχρού αέρα και διατηρώντας υψηλές θερμοκρασίες.

Συνολικά, σχεδόν 100 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε περιοχές που τέθηκαν χθες υπό προειδοποίηση για ακραία ζέστη.

Συνολικά, σχεδόν 100 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε περιοχές που τέθηκαν χθες υπό προειδοποίηση για ακραία ζέστη. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν στις βορειοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ από σήμερα, ωστόσο στη Νέα Υόρκη και τις νοτιότερες πολιτείες ο καύσωνας θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο.

Μετρώντας τους νεκρούς από τον καύσωνα

Στην Ινδία, η θερινή περίοδος διαρκεί από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, οπότε με την έλευση των μουσώνων οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν.

Ωστόσο, την Τετάρτη το Νέο Δελχί κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία εδώ και τουλάχιστον 55 χρόνια, με το παρατηρητήριο Safdarjung να καταγράφει 35,2° Κελσίου στη μία τα ξημερώματα.

Συνήθως οι θερμοκρασίες πέφτουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως οι επιστήμονες τονίζουν πως η κλιματική αλλαγή φέρνει άνοδο και στις νυχτερινές θερμοκρασίες. Σε πολλές περιοχές του κόσμου η νυχτερινή θερμοκρασία αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τη θερμοκρασία της ημέρας, σύμφωνα με έρευνα του 2020 του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Το Νέο Δελχί μετράει ήδη 38 συνεχόμενες ημέρες με την ανώτατη θερμοκρασία να αγγίζει ή να ξεπερνά τους 40° Κελσίου.

Αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Υγείας δήλωσε την Τετάρτη πως έχουν καταγραφεί πάνω από 40.000 ύποπτα κρούσματα θερμοπληξίας και τουλάχιστον 110 επιβεβαιωμένοι θάνατοι από την 1η Μαρτίου έως τις 18 Ιουνίου, όταν στη βορειοδυτική και ανατολική Ινδία πλήθος ημερών καύσωνα διπλάσιο από το συνηθισμένο καταγράφηκε.

Θερμοκρασίες ρεκόρ

Αυτά τα κύματα καύσωνα έρχονται μετά από 12 συναπτούς μήνες που ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης κλιματικής αλλαγής της ΕΕ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας εκτιμά πως υπάρχει 86% πιθανότητα ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι θερμότερο από το 2023.

Αν και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,3° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, η κλιματική αλλαγή φέρνει ακόμη πιο ακραίες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τα κύματα καύσωνα να γίνονται συχνότερα, εντονότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Σύμφωνα με την διεθνή ομάδα επιστημόνων World Weather Attribution (WWA), παγκοσμίως κατά μέσο όρο ένας καύσωνας που θα παρατηρούνταν μία φορά στα 10 χρόνια την προβιομηχανική εποχή, τώρα θα συμβεί 2,8 φορές στα 10 χρόνια και θα είναι κατά 1,2° Κελσίου πιο θερμός.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι καύσωνες θα συνεχίσουν να εντείνονται, αν ο κόσμος εξακολουθήσει να εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου καίγοντας ορυκτά καύσιμα. Αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, καύσωνες θα παρατηρούνται κατά μέσο όρο 5,6 φορές ανά 10 χρόνια και θα είναι κατά 2,6° Κελσίου πιο ζεστοί, προειδοποίησε το WWA.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο αισθητές

Τα κύματα καύσωνα αποτελούν σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας. Εκτός από τους άμεσους κινδύνους για την υγεία, οι καύσωνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηρασία, πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, με δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομία.

Είναι απαραίτητη η λήψη άμεσης και δραστικής δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μόνο με συλλογική προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο μπορούμε να αποτρέψουμε τις ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα: Η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, είναι απαραίτητη για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας: Απλές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι και στις μετακινήσεις μας, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
  • Υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών: Η στροφή σε βιώσιμες μορφές μετακίνησης, η υιοθέτηση μίας διατροφής με βάση τα φυτά και η μείωση της κατανάλωσης αγαθών μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  • Υποστήριξη πολιτικών για την κλιματική αλλαγή: Είναι σημαντικό να ασκούμε πίεση στους πολιτικούς ηγέτες μας να υιοθετήσουν φιλόδοξες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Κάθε ενέργεια, μικρή ή μεγάλη, μετράει. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ευθύνη όλων μας. Ας δράσουμε τώρα για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές.


©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters