Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Γιατί οι Φυτικές Ινες προκαλούν ΚΟΡΕΣΜΟ & σας βοηθούν να χάσετε ΒΑΡΟΣ ; Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον μηχανισμό

 


Πολλοί γνωρίζουν ήδη ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες ωφελεί την υγεία με διάφορους τρόπους. 

Μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητές τους, όμως, είναι η ικανότητά τους να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να ρίξει φως στον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στον κορεσμό και στην καταπολέμηση της πείνας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Science Translational Medicine", πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Imperial College London. Συμμετείχαν υγιείς εθελοντές, οι οποίοι κατανάλωναν ποικιλία τροφών με υψηλή και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για διάστημα τεσσάρων ημερών.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πρωτοποριακές τεχνικές για να μελετήσουν τι συμβαίνει στον ειλεό, το μακρύτερο τμήμα του λεπτού εντέρου, κατά τη διάρκεια της πέψης. Διαπίστωσαν ότι οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες πυροδοτούν την έκκριση μιας ορμόνης που ονομάζεται πεπτίδιο της τυροσίνης (PYY). Η ορμόνη αυτή δρα στον εγκέφαλο, μειώνοντας την αίσθηση της πείνας και αυξάνοντας τον κορεσμό.

Επιπλέον, η μελέτη εντόπισε ορισμένα συστατικά των τροφίμων, όπως η σταχυόζη και αμινοξέα όπως η τυροσίνη, η φαινυλαλανίνη, το ασπαρτικό και η ασπαραγίνη, που συμβάλλουν στην έκκριση της PYY. Τροφές όπως τα φασόλια, το τυρί, το κρέας και τα πουλερικά είναι πλούσια σε αυτά τα συστατικά.

Τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικές προεκτάσεις για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του υπερβάρους. Κατανοώντας πώς οι φυτικές ίνες επηρεάζουν την όρεξη, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να σχεδιάσουν τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής που στοχεύουν στην αύξηση της PYY και στην προώθηση του κορεσμού.

Επιπλέον, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, αλλά προσφέρουν και πλήθος άλλων οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης, η μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Εν κατακλείδι, η νέα αυτή μελέτη ρίχνει φως στον μηχανισμό με τον οποίο οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στον κορεσμό και στην καταπολέμηση της πείνας. Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων λύσεων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του υπερβάρους, ενώ παράλληλα ενισχύουν την αξία μίας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες για την επίτευξη συνολικής καλής υγείας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram