Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF για σοβαρό κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης λόγω μη δηλωμένου φιστικιού απο σοκολάτα

Η Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν χθες 14/6/2024 το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τρόφιμα (RASFF), για σοβαρό κίνδυνο από σοκολάτα προέλευσης Ουκρανίας, που διακινείται μέσω της χώρας μας και πωλείται σε Κύπρο, Βουλγαρία και Ουκρανία. Η αρχές της Κύπρου ανακάλεσαν χθες της σοκολάτα ενώ στην χώρα μας έχει ανακληθεί από την περασμένη Τετάρτη.

Προσοχή καλείται από τις ελληνικές αρχές προς τους καταναλωτές σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ουκρανία και Ελλάδα, σχετικά με σοβαρό κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης από την κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος με ολόκληρα αμύγδαλα LACMI.

Η σοκολάτα, παραγωγής της εταιρείας SWEETS DISTRIBUTION ROSHEN ΜΟΝ. Ε.Π.Ε., πωλείται σε συσκευασία των 90 γραμμαρίων με αριθμούς παρτίδας L2407233 και L1308232 και ημερομηνίες λήξης 24.07.2024 και 13.08.2024 αντίστοιχα.

Έπειτα από εργαστηριακή ανάλυση, διαπιστώθηκε η ύπαρξη αλλεργιογόνου συστατικού, φιστικιού, το οποίο δεν αναγραφόταν στα συστατικά ή την προληπτική επισήμανση στην ελληνική γλώσσα. Η απουσία σαφούς επισήμανσης για την παρουσία φιστικιού καθιστά το προϊόν επικίνδυνο για άτομα με αλλεργία στο συγκεκριμένο ξηρό καρπό.

Η κατανάλωση φιστικιού από άτομα με αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές, ακόμα και απειλητικές για τη ζωή, αλλεργικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με μελέτη του 2021, η αλλεργία στα φιστίκια παρουσιάζει αυξητική τάση, αγγίζοντας το 1,4-2% στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στα παιδιά αγγίζει το 1,5-3%.

Τα αδήλωτα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα αποτελούν συχνό φαινόμενο, με περίπου το 30% των ανακλήσεων τροφίμων να οφείλονται σε εσφαλμένη επισήμανση. Η μη σαφής ενημέρωση για την ύπαρξη αλλεργιογόνων συστατικών, όπως φιστίκια, γλουτένη, σόγια ή γαλακτοκομικά, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών με αλλεργίες, θέτοντάς τους σε κίνδυνο σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων.

Εάν έχετε προμηθευτεί σοκολάτα LACMI με αμύγδαλα από τις επηρεαζόμενες παρτίδες:

  • Μην την καταναλώσετε.
  • Επιστρέψτε την στο σημείο πώλησης για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
  • Ενημερώστε άτομα που ενδεχομένως να έχουν αγοράσει το προϊόν.

Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Η τήρηση των κανόνων επισήμανσης και η σαφής ενημέρωση για την ύπαρξη αλλεργιογόνων συστατικών είναι απαραίτητες για την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Πηγές:

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram