Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η Τροφή με την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ περιεκτικότητα σε ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Πλέον, η φήμη των "μπλε ψαριών" ως υπερτροφών έχει εδραιωθεί. Ο Dr. Vicente Mera, ειδικός στην αντιγηραντική ιατρική, τα συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τις τροφές που επιβραδύνουν τη γήρανση, τονίζοντας την υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες, βιταμίνες D και B12, Ω-3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα μέταλλα όπως ιώδιο, σελήνιο, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο.

Ανάμεσα στα "μπλε ψάρια", ξεχωρίζει η σαρδέλα. Παρότι οικονομική, η θρεπτική της αξία αγγίζει ύψη! Έχει χαμηλά λιπαρά, είναι νόστιμη και εύκολη στο μαγείρεμα. Η διατροφολόγος Paula Martn Clares την προτείνει για την απώλεια βάρους, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προστασία των οστών.

Σύμμαχος για Εγκέφαλο, Μαλλιά, Δέρμα και Νύχια

Η σαρδέλα ωφελεί και τον εγκέφαλο και τη διάθεση. Η βιταμίνη B12 που περιέχει, προάγει την ισορροπία του νευρικού συστήματος. Τα υγιή λιπαρά της, σύμφωνα με την Dr. Mar Mira, θρέφουν τον εγκέφαλο και επηρεάζουν νευροδιαβιβαστές απαραίτητους για ψυχική ισορροπία και νοητικές λειτουργίες.

Η έλλειψη Ω-3, που η σαρδέλα προσφέρει άφθονα, σχετίζεται με διαταραχές διάθεσης, γνωστικά ελλείμματα και συχνότερη κατάθλιψη. Η βιταμίνη D, επίσης πλούσια στη σαρδέλα, θωρακίζει τον εγκέφαλο από τη γήρανση. Σύμφωνα με μελέτη στο "Psychiatry Research: Neuroimaging", η ανεπάρκειά της επηρεάζει τον όγκο της φαιάς ουσίας.

Η Teresa Climent, τεχνική υπεύθυνη της Nuggela & Sul, τονίζει πως τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, βοηθούν στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Η Claudia Di Paolo, ιδρύτρια της Hair Wellth Spa, συμφωνεί, επισημαίνοντας πως τα λιπαρά ψάρια επιβραδύνουν τη γήρανση των μαλλιών χάρη σε πρωτεΐνες, βιταμίνη B12 και Ω-3. Για τους ίδιους λόγους, η σαρδέλα ωφελεί το δέρμα, επιβραδύνει τη γήρανση και δυναμώνει τα νύχια.

Η Σημασία της Βιταμίνης D

Οι ειδικοί εστιάζουν ιδιαίτερα στην πλούσια περιεκτικότητα της σαρδέλας σε βιταμίνη D. Ο καθηγητής Lorenzo εξηγεί πως η βιταμίνη D εμπλέκεται σε πάνω από 200 αντιδράσεις στο σώμα, επηρεάζοντας την καρδιαγγειακή υγεία, το ανοσοποιητικό, τις "ορμόνες της ευτυχίας" και δερματικές παθήσεις.

Η έλλειψή της σχετίζεται με μειωμένη ανοσολογική απόκριση, αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων. Ο Dr. Lorenzo την αποδίδει και στην αδικαιολόγητη δαιμονοποίηση τροφών πλούσιων σε υγιή λίπη, που περιέχουν και βιταμίνη D. Σημειώνει πως η αλλοιωμένη μικροχλωρίδα μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη D.

Είναι οι κονσέρβες με σαρδέλες υγιεινές; 

Αν και η σύσταση είναι πάντα να καταναλώνετε κατά προτίμηση τη φρέσκια εκδοχή του φαγητού, οι κονσέρβες με σαρδέλες μπορούν επίσης να είναι μια επιλογή. Μια μελέτη της Clnica Universidad de Navarra, μάλιστα, περιλαμβάνει τις κονσέρβες σαρδέλας στη λίστα των τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D, βάζοντάς τις ακόμη και πριν από τα αυγά. Είναι σημαντικό, όμως, να μην περιέχουν περιττό αλάτι και να διατηρούνται σε ελαιόλαδο.

Αν και η φρέσκια εκδοχή των τροφίμων είναι πάντα προτιμότερη, οι κονσέρβες με σαρδέλες αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση με πλήθος οφέλη για την υγεία:

Θρεπτική αξία:

  • Πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα: Βοηθούν στην υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών.
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D: Σημαντική για την υγεία των οστών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
  • Καλή πηγή πρωτεΐνης: απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.
  • Περιέχουν βιταμίνες Β12, B6, και σελήνιο: Σημαντικά θρεπτικά συστατικά για διάφορες σωματικές λειτουργίες.
  • Χαμηλή σε υδράργυρο: Σε σύγκριση με άλλα ψάρια, οι σαρδέλες έχουν μικρή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, καθιστώντας τες ασφαλείς για κατανάλωση.

Πλεονεκτήματα:

  • Βολικές: Εύκολη αποθήκευση και μακρά διάρκεια ζωής.
  • Προσιτές: Οικονομική επιλογή σε σχέση με άλλα ψάρια.
  • Πολύπλευρες: Μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους, σε σαλάτες, σάντουιτς, ή ως κύριο πιάτο.
  • Διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά: Η διαδικασία κονσερβοποίησης διατηρεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά των σαρδελών.

Σημαντικές σημειώσεις:

  • Επιλέξτε κονσέρβες με ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο προσθέτει υγιεινά λιπαρά και γεύση.
  • Προσοχή στο αλάτι: Ελέγξτε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι χαμηλή.
  • Μην το παρακάνετε: Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να βλάψει την υγεία.

Συμπέρασμα:

Οι κονσέρβες με σαρδέλες αποτελούν μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή για το διαιτολόγιό σας. Προτιμήστε κονσέρβες με ελαιόλαδο και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και απολαύστε τα οφέλη τους για την υγεία σας!

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram