Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Hλιακό έγκαυμα και η απολέπιση: Τι συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσετε !

 


Το ηλιακό έγκαυμα, μια δυσάρεστη εμπειρία που συχνά συνοδεύει τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις, μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες, όπως το ξεφλούδισμα του δέρματος.

Ας δούμε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε σωστά.

Τι συμβαίνει όταν το δέρμα σας ξεφλουδίζει μετά από ηλιακό έγκαυμα;

Όταν το δέρμα υφίσταται ηλιακό έγκαυμα, στην ουσία καταστρέφονται τα κύτταρά του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κοκκίνισμα, το πρήξιμο και την επέκταση της καμμένης περιοχής. Καθώς το πρήξιμο υποχωρεί (περίπου 3 ημέρες μετά το έγκαυμα), το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, που αποτελείται από νεκρά πλέον κύτταρα, δεν ακολουθεί τη συρρίκνωση του υγιούς δέρματος. Αντίθετα, αποκολλάται σταδιακά, με τη μορφή του γνωστού ξεφλουδίσματος.

Σύμφωνα με τη δερματολόγο Δρ. Kassouf της Cleveland Clinic, "το ξεφλούδισμα αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων. Νέες, υγιείς στιβάδες δέρματος αναπτύσσονται από κάτω, αντικαθιστώντας το νεκρό εξωτερικό στρώμα που αποβάλλεται. Η ένταση του ξεφλουδίσματος σχετίζεται με την βαρύτητα του εγκαύματος. Όσο πιο σοβαρό είναι το έγκαυμα, τόσο πιο εκτεταμένη η βλάβη και, κατ' επέκταση, το ξεφλούδισμα."

Πώς να φροντίσετε το δέρμα σας κατά τη διάρκεια του ξεφλουδίσματος:

  • Αποφύγετε τον ερεθισμό: Προτιμήστε απαλά υφάσματα και ταμπονάρετε απαλά το δέρμα σας με την πετσέτα μετά το μπάνιο, αντί να το τρίβετε. Το νεότερο δέρμα κάτω από το απολεπιζόμενο στρώμα είναι ευαίσθητο και εύθραυστο.
  • Μην κάνετε απολέπιση: Η απομάκρυνση του νεκρού δέρματος με προϊόντα απολέπισης μπορεί να βλάψει το δέρμα που βρίσκεται σε φάση επούλωσης.
  • Διατηρήστε το δέρμα ενυδατωμένο: Συχνές δροσερές κομπρέσες ή δροσερά ντους, η χρήση μη ερεθιστικών σαπουνιών και η τακτική εφαρμογή ενυδατικής κρέμας θα βοηθήσουν στην πρόληψη της ξηρότητας και θα επιταχύνουν την επούλωση.
  • Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο: Το δέρμα που αναδύεται μετά το ξεφλούδισμα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην υπεριώδη ακτινοβολία. Φροντίστε να το προστατεύετε με αντηλιακό υψηλής προστασίας και να αποφεύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο.
  • Λάβετε αντιφλεγμονώδη: Η χορήγηση μη συνταγογραφούμενων αντιφλεγμονωδών, όπως η ιβουπροφαίνη ή η παρακεταμόλη, μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή στην περιοχή.

    Πώς να αποτρέψετε το ξεφλούδισμα:

    Δυστυχώς, δεν υπάρχει εγγυημένη μέθοδος για την πρόληψη του ξεφλουδίσματος μετά από ηλιακό έγκαυμα. Ωστόσο, η ενυδάτωση του δέρματος, ιδανικά με προϊόντα που περιέχουν αλόη βέρα, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης και να κάνει το ξεφλούδισμα λιγότερο αισθητό.

    Είναι κακό να ξεφλουδίζετε ένα ηλιακό έγκαυμα;

    Αν και η αίσθηση του ξεφλουδίσματος μπορεί να είναι ενοχλητική, η απομάκρυνση του νεκρού δέρματος πριν την ώρα του από μόνη της μπορεί να επιφέρει περισσότερες βλάβες παρά ωφέλη. Η Δρ. Kassouf τονίζει: "Το ανώτερο στρώμα του δέρματος, παρόλο που είναι νεκρό, λειτουργεί ως προστατευτικό κάλυμμα για τα νέα κύτταρα που βρίσκονται από κάτω. Αν ξεκινήσετε να ξεφλουδίζετε το δέρμα πριν είναι έτοιμο να αποκολληθεί, διακινδυνεύετε να εκθέσετε αυτά τα ευαίσθητα κύτταρα σε βλάβες από τον ήλιο και το περιβάλλον."

    Επιπλέον, η πρόωρη απομάκρυνση του δέρματος μπορεί να παρασύρει και υγιή κύτταρα, αφήνοντας το δέρμα ευάλωτο σε λοιμώξεις. Σημάδια μόλυνσης περιλαμβάνουν:

    • Σχηματισμός κρούστας στην επιφάνεια του δέρματος
    • Αυξημένο οίδημα και ερυθρότητα
    • Πύον ή υγρό που αναβλύζει από το δέρμα

    Συμπέρασμα:

    Το ηλιακό έγκαυμα και το επακόλουθο ξεφλούδισμα αποτελούν δυσάρεστες συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Αντιμετωπίζοντας το δέρμα σας με απαλότητα, ενυδατώνοντάς το και προστατεύοντάς το από τον ήλιο, μπορείτε να επιταχύνετε την επούλωση και να μειώσετε την ένταση του ξεφλουδίσματος. Θυμηθείτε, η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία: Φροντίστε να φοράτε αντηλιακό υψηλής προστασίας, να αποφεύγετε την έκθεση στις ώρες αιχμής του ήλιου και να παραμένετε ενυδατωμένοι, για να απολαύσετε ένα ασφαλές και υγιές καλοκαίρι.

    ©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

    Ακολουθήστε μας και στο Facebook

    Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

    Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram