Μία γυναίκα από το Τορόντο βίωσε μια σειρά από ανησυχητικά συμπτώματα, όπως ζαλάδες, σύγχυση και αδυναμία, τόσο έντονα ώστε κάποια στιγμή λιποθύμησε και χτύπησε το κεφάλι της.
Αυτό που προκαλεί σοκ, είναι ότι η γυναίκα δεν είχε καταναλώσει ούτε σταγόνα αλκοόλ, κάτι που επιβεβαίωναν τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της στους γιατρούς, οι οποίοι όμως δεν τους πίστευαν.
Για δύο ολόκληρα χρόνια, η γυναίκα επισκεπτόταν ξανά και ξανά τον οικογενειακό της γιατρό, πραγματοποιώντας συνολικά επτά επισκέψεις στα επείγοντα. Τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα της κυμαίνονταν μεταξύ 30 και 62 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο, ενώ το φυσιολογικό όριο θεωρείται κάτω από 2 χιλιοστόλιτρα.
Πώς λειτουργούσε η γυναίκα με τόσο υψηλά επίπεδα αλκοόλ;
Τα 62 χιλιοστόλιτρα θεωρούνται απειλητικά για τη ζωή, ενώ η Μπάρμπαρα Κορντέλ, πρόεδρος μίας ομάδας υποστήριξης για το Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης, υποστηρίζει ότι πολλοί άνθρωποι με την πάθηση αυτή μπορούν να λειτουργήσουν με επίπεδα αλκοόλ έως και 30 ή 40 χιλιοστόλιτρα.
Η Κορντέλ, γνωρίζοντας πάνω από 300 διαγνωσμένα περιστατικά Συνδρόμου Εντερικής Ζύμωσης, τονίζει το μυστήριο που περιβάλλει την ασθένεια: "Πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να έχουν αυτά τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αλκοόλ και να εξακολουθούν να περπατούν και να μιλούν;".
Η ασθενής από το Τορόντο, έχοντας αποκλείσει τον αλκοολισμό μέσω επαναλαμβανόμενων εξετάσεων και ψυχιατρικών αξιολογήσεων, έλαβε τελικά την σωστή διάγνωση: Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης.
Σε αυτή την εξαιρετικά σπάνια πάθηση, βακτήρια και μύκητες στο γαστρεντερικό σωλήνα μετατρέπουν τους υδατάνθρακες των τροφίμων σε αιθανόλη, προκαλώντας τα συμπτώματα μέθης.
Η πρώτη γνωστή περίπτωση καταγράφηκε το 1946 στην Αφρική, όταν το στομάχι ενός 5χρονου αγοριού έπαθε ρήξη, αποκαλύπτοντας κοιλιά γεμάτη με "αφρώδες" υγρό που μύριζε αλκοόλ.
Η ιστορία της γυναίκας από το Τορόντο αποτελεί ένα σοκαριστικό παράδειγμα μίας σπάνιας πάθησης που μπορεί να μιμηθεί τα συμπτώματα του αλκοολισμού, οδηγώντας σε λανθασμένες ερμηνείες και καθυστερημένη διάγνωση.
Είναι σημαντικό οι ιατροί να λαμβάνουν υπόψη σπάνιες ασθένειες, όπως το Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης, στο πλαίσιο της διαφορικής διάγνωσης, ιδίως όταν ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα μέθης χωρίς ιστορικό κατανάλωσης αλκοόλ.
Social Plugin