Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Καρκίνος: Τον πυροδοτεί ο Κορωνοϊός ; Τι λένε οι Έλληνες Επιστήμονες

Τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία COVID-19, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να μελετά τις επιπτώσεις του ιού στην υγεία του πληθυσμού. Ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί τους ειδικούς είναι η πιθανή σχέση του κορωνοϊού με την αύξηση των περιστατικών καρκίνου που παρατηρείται στις ΗΠΑ.

Πρόσφατο δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post έθεσε το ερώτημα αν ο κορωνοϊός μπορεί να πυροδοτεί τον καρκίνο. Στην Ελλάδα, η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει το θέμα με επιφυλακτικότητα.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, επισημαίνει ότι η αύξηση των περιστατικών καρκίνου στις ΗΠΑ οφείλεται πιθανότατα σε συνδυασμό παραγόντων, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η αύξηση των διαγνώσεων για ορισμένους τύπους καρκίνου, και οι κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Στην Ελλάδα, η έλλειψη Εθνικού Μητρώου Νεοπλασματικών Ασθενειών δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τυχόν αύξηση των περιστατικών καρκίνου. Η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Ζένια Σαριδάκη, τονίζει ωστόσο ότι η πανδημία δημιούργησε προβλήματα στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου, με αποτέλεσμα πιθανή αύξηση των θανάτων.

Παράλληλα, η κα. Σαριδάκη υπογραμμίζει ότι η πανδημία είχε και θετικές επιπτώσεις, καθώς οδήγησε σε αυξημένη χρήση αξονικών θώρακος, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό καρκίνου πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο.

Όσον αφορά την πιθανή σχέση του κορωνοϊού με την καρκινογένεση, η κα. Σαριδάκη είναι κατηγορηματική: "Δεν υπάρχει καμία αποδεικτική αιτιολογία ούτε και ένδειξη σε επίπεδο έρευνας ότι ο καρκίνος συσχετίζεται με τη μόλυνση από τον κορωνοϊό ή τη λοίμωξη covid ή τον εμβολιασμό".

Συμπληρώνοντας, η κα. Σαριδάκη τονίζει ότι ορισμένοι ιοί, όπως ο HPV και ο ιός Epstein-Barr, όντως μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Ο κορωνοϊός, όμως, δεν παραμένει στον οργανισμό όπως οι προαναφερθέντες ιοί και δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν οποιαδήποτε συσχέτιση με την καρκινογένεση.

Τέλος, η κα. Σαριδάκη αναφέρεται σε μελέτη της ΕΟΠΕ που έδειξε ότι τα εμβόλια και το αντιικό φάρμακο Paxlovid είχαν θετικό αποτύπωμα στην αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 σε Έλληνες ογκολογικούς ασθενείς.

Συνοψίζοντας, η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα δεν διαπιστώνει σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ κορωνοϊού και καρκίνου. Η αύξηση των περιστατικών καρκίνου στις ΗΠΑ οφείλεται πιθανότατα σε συνδυασμό παραγόντων, ενώ η πανδημία δημιούργησε προβλήματα στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου

Ενώ η ύπαρξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ κορωνοϊού και καρκίνου απορρίπτεται από την επιστημονική κοινότητα, η έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να συνεχιστεί.

Η μελέτη της πιθανής επίδρασης του ιού στους βιολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την καρκινογένεση, η διερεύνηση τυχόν μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της λοίμωξης COVID-19, και η παρακολούθηση των τάσεων εμφάνισης καρκίνου σε βάθος χρόνου, αποτελούν σημαντικά ερευνητικά ερωτήματα.

Παράλληλα, η πανδημία COVID-19 ανέδειξε την κρισιμότητα της ενίσχυσης του συστήματος υγείας, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Η επένδυση στην πρόληψη, με την προώθηση υγιεινών συνηθειών, την ενίσχυση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, και την εξασφάλιση ευρείας πρόσβασης στον εμβολιασμό, αποτελούν θεμελιώδεις παράγοντες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Εν κατακλείδι, η σχέση μεταξύ κορωνοϊού και καρκίνου παραμένει ένα ανοιχτό ερευνητικό ερώτημα. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να διατηρήσει την εγρήγορσή της, να εντείνει την έρευνα, και να υιοθετήσει προληπτικές στρατηγικές για την προστασία της δημόσιας υγείας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

Πηγές: