Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Νέα μελέτη θέτει ερωτήματα για τον Καρκίνο του Ήπατος. Μήπως η Υγιεινή Διατροφή κρύβει παγίδες ;

 

Οι φυτικές ίνες θεωρούνται εδώ και καιρό σύμμαχος της υγείας. 

Πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, φημίζονται για την ικανότητά τους να βελτιώνουν την πέψη, να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προάγουν την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη έρχεται να ταράξει τα νερά, θέτοντας ερωτήματα για την ασφάλεια των ραφιναρισμένων φυτικών ινών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση ραφιναρισμένων φυτικών ινών, όπως η ινουλίνη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος σε άτομα με αγγειοδυσπλασία.

Η αγγειοδυσπλασία είναι μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία του ήπατος. Σε ασθενείς με αγγειοδυσπλασία, το αίμα από το έντερο δεν διέρχεται από το ήπαρ για να φιλτραριστεί, αλλά εισέρχεται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology, έδειξε ότι ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε ινουλίνη και έπασχαν από αγγειοδυσπλασία ανέπτυξαν καρκίνο του ήπατος σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό,τι τα ποντίκια που δεν κατανάλωναν ινουλίνη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ινουλίνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο ήπαρ, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Επιπλέον, η ινουλίνη μπορεί να αλληλεπιδρά με τα χολικά οξέα, ουσίες που παράγονται από το ήπαρ και βοηθούν στην πέψη των λιπών. Σε άτομα με αγγειοδυσπλασία, τα χολικά οξέα συσσωρεύονται στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.

Ποια είναι τα συμπεράσματα;

Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για εξατομικευμένη διατροφή. Η κατανάλωση ινουλίνης μπορεί να είναι ωφέλιμη για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά για άτομα με αγγειοδυσπλασία ή υψηλά επίπεδα χολικών οξέων, η υπερβολική πρόσληψη ινουλίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε δραστικές αλλαγές στη διατροφή σας, ειδικά εάν έχετε οποιεσδήποτε υποκείμενες παθήσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τους κινδύνους και τα οφέλη της κατανάλωσης ινουλίνης και να σας προτείνει μια διατροφή κατάλληλη για τις ατομικές σας ανάγκες.

Συνοψίζοντας: