Η αυξημένη κατανάλωση έτοιμων προς κατανάλωση λαχανικών, ιδιαίτερα προπλυμένων σαλατικών και άλλων που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, φέρνει μαζί της και έναν ανησυχητικό κίνδυνο: τη μόλυνση από το παράσιτο κρυπτοσπορίδιο.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Parasitology Research έφερε στο φως ανησυχητικά στοιχεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 58% των δειγμάτων από προπλυμένες σαλάτες και λαχανικά που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ της Βρετανίας βρέθηκε να φέρει το παράσιτο.
Τι είναι το κρυπτοσπορίδιο;
Το κρυπτοσπορίδιο είναι ένα ενδοκυτταρικό παράσιτο που μολύνει τον άνθρωπο, ζώα και πουλιά. Ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του στον ξενιστή, αφήνοντας κύστεις στα κόπρανα που μολύνουν νέους ξενιστές.
Υπάρχουν 22 είδη κρυπτοσποριδίου, όμως μόνο τα C. hominis και C. parvum ευθύνονται για το 90% των κρουσμάτων στους ανθρώπους. Το παράσιτο προστατεύεται από ένα ανθεκτικό περίβλημα που του επιτρέπει να επιβιώνει εκτός οργανισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστώντας το ανθεκτικό στο χλώριο που χρησιμοποιείται σε πόσιμο νερό και πισίνες. Ο βρασμός αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο εξάλειψης του από το νερό, ενώ τα αντισηπτικά χεριών δεν έχουν καμία επίδραση.
Το κρυπτοσπορίδιο απαντάται παγκοσμίως σε επιφανειακά ύδατα, πισίνες, κέντρα φροντίδας παιδιών και νοσοκομεία.
Συμπτώματα της κρυπτοσποριδίωσης:
- Εντονες υδαρείς διάρροιες
- Κοιλιακό άλγος και κράμπες
- Απώλεια όρεξης
- Πυρετός
- Ναυτία και έμετος
- Αφυδάτωση
Σε άτομα με υγιές ανοσοποιητικό, η λοίμωξη μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να εκδηλωθεί με οξεία διαρροϊκά επεισόδια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η διάρροια μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.
Κίνδυνος από έτοιμες σαλάτες:
Η μελέτη του Parasitology Research έδειξε ότι το 58% των δειγμάτων προπλυμένων λαχανικών ήταν μολυσμένα με κρυπτοσπορίδιο. Σημαντικό είναι πως η μόλυνση μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής, από το νερό άρδευσης έως τη συσκευασία και μεταφορά.
Προστασία από το κρυπτοσπορίδιο:
- Πλύσιμο: Πλένετε καλά όλα τα λαχανικά και τα φρούτα πριν τα καταναλώσετε, ακόμα και αν είναι προπλυμένα.
- Μαγείρεμα: Το μαγείρεμα σκοτώνει το κρυπτοσπορίδιο. Βεβαιωθείτε ότι το κρέας και τα αυγά έχουν ψηθεί καλά.
- Αποφυγή μολυσμένων πηγών: Αποφύγετε την κατανάλωση νερού από πηγές που μπορεί να είναι μολυσμένες και μην έρχεστε σε επαφή με τα κόπρανα ζώων.
- Υγιεινή: Τηρείτε αυστηρούς κανόνες υγιεινής, πλένοντας συχνά τα χέρια σας
- Πλύσιμο: Πλένετε καλά όλα τα λαχανικά και τα φρούτα πριν τα καταναλώσετε, ακόμα και αν είναι προπλυμένα. Χρησιμοποιήστε άφθονο τρεχούμενο νερό και τρίψτε καλά την επιφάνεια τους.
- Μαγείρεμα: Το μαγείρεμα σκοτώνει το κρυπτοσπορίδιο. Βεβαιωθείτε ότι το κρέας και τα αυγά έχουν ψηθεί καλά στους 71°C και 74°C αντίστοιχα.
- Αποφυγή μολυσμένων πηγών: Αποφύγετε την κατανάλωση νερού από πηγές που μπορεί να είναι μολυσμένες και μην έρχεστε σε επαφή με τα κόπρανα ζώων, ειδικά αν είναι μωρά ή άρρωστα ζώα.
- Υγιεινή: Τηρείτε αυστηρούς κανόνες υγιεινής, πλένοντας συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας σε μωρά και την επαφή με ζώα.
- Προσοχή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό: Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με HIV/AIDS, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από την κρυπτοσποριδίωση. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τυχόν προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε.
Τι να κάνετε σε περίπτωση λοίμωξης:
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα κρυπτοσποριδίωσης, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος και ναυτία, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας. Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται συνήθως με φάρμακα, ενώ η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης που μπορεί να προκληθεί από τη διάρροια.
Συμπέρασμα:
Η κατανάλωση έτοιμων προς κατανάλωση λαχανικών, ιδιαίτερα προπλυμένων σαλατικών, φέρει μαζί της τον κίνδυνο μόλυνσης από κρυπτοσπορίδιο. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές υγιεινής, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο λοίμωξης και να προστατεύσετε την υγεία σας.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Επιπρόσθετες πηγές πληροφόρησης:
- Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠ): https://www.cdc.gov/dpdx/cryptosporidiosis/index.html
- Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA): https://www.efsa.europa.eu/en
- Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ): https://www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-ugeias/ethnikos-organismos-demosias-ugeias-eodu
Social Plugin