Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Γιατί μερικές αναμνήσεις μένουν για πάντα; Μπορεί η KIBRA να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την Αλτσχάιμερ;

 

Γιατί μερικές αναμνήσεις μένουν για πάντα, ενώ άλλες χάνονται; Μια νέα μελέτη ίσως έχει την απάντηση

Ποτέ αναρωτηθήκατε γιατί μερικές αναμνήσεις από την παιδική σας ηλικία είναι τόσο ζωντανές, λες και συνέβησαν χθες, ενώ άλλες, ακόμα και από πρόσφατα γεγονότα, έχουν ξεθωριάσει σαν να μην έγιναν ποτέ; Η επιστήμη ίσως έχει βρει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science Advances", αποκαλύπτει τον ρόλο που παίζει ένα συγκεκριμένο μόριο στον εγκέφαλο, η πρωτεΐνη KIBRA, στη διατήρηση της μακροπρόθεσμης μνήμης. Φαίνεται πως η KIBRA λειτουργεί σαν "κόλλα" που στερεοποιεί τις συνάψεις στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, διασφαλίζοντας ότι οι αναμνήσεις μας διαρκούν μια ζωή.

Πώς λειτουργεί η KIBRA;

Όταν βιώνουμε μια εμπειρία, οι νευρώνες στον ιππόκαμπο ενεργοποιούνται, δημιουργώντας νέες συνάψεις. Με κάθε επανάληψη της ανάκλησης αυτής της εμπειρίας, οι συνάψεις αυτές ενισχύονται. Η KIBRA έρχεται στη συνέχεια και "δένει" αυτές τις ισχυρές συνάψεις, διασφαλίζοντας ότι η μνήμη θα παραμείνει ανεξίτηλη.

Ελπίδα για νέες θεραπείες;

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η KIBRA διατηρεί τη μνήμη ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθένειες που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Μελλοντικές θεραπείες θα μπορούσαν να στοχεύουν στην ενίσχυση της δράσης της KIBRA ή στην παροχή παρόμοιων μορίων στις εξασθενημένες συνάψεις, βοηθώντας στην αποκατάσταση ή διατήρηση της μνήμης.

Η KIBRA ερευνάται επίσης ως πιθανός θεραπευτικός στόχος για ασθένειες που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ:

  • 2023: "Η αύξηση της έκφρασης της KIBRA στον εγκέφαλο βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία σε ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ" (Neurobiology of Aging)
  • 2022: "Ένας αναστολέας της KIBRA δείχνει υποσχετική δράση στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ σε προκλινικές μελέτες" (Alzheimer's & Dementia)

Αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν ότι η KIBRA θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση της απώλειας μνήμης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για ασθενείς με νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Η KIBRA αποτελεί ένα συναρπαστικό πεδίο έρευνας με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για την κατανόηση της μνήμης και την ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθένειες που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης.

Πηγές:

Συνοψίζοντας:

  • Η πρωτεΐνη KIBRA παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της μακροπρόθεσμης μνήμης.
  • Η KIBRA λειτουργεί σαν "κόλλα" που στερεοποιεί τις ισχυρές συνάψεις στον ιππόκαμπο.
  • Η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για ασθένειες που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης.

Αυτή η νέα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η μνήμη και φέρνει στο προσκήνιο ελπιδοφόρες προοπτικές για την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram