Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Προσοχή: Πλαστά φάρμακα Ozempic και Mounjaro κυκλοφορούν στην αγορά!

 

Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε για την κυκλοφορία πλαστών φαρμάκων που μιμούνται το Ozempic και το Mounjaro, φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους αντίστοιχα.

Η αυξημένη ζήτηση για αυτά τα φάρμακα, ιδιαίτερα για το Ozempic, δημιούργησε "χώρο" για επιτήδειους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, διακινώντας πλαστά σκευάσματα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί τρεις παραποιημένες παρτίδες σεμαγλουτίδης, του δραστικού συστατικού του Ozempic και του Wegovy (έκδοση της Novo Nordisk για την απώλεια βάρους), στη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα πλαστά φάρμακα μπορεί να μην περιέχουν τις απαραίτητες ουσίες ή να περιέχουν λανθασμένες δοσολογίες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Η μη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα ή του βάρους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Ο ΠΟΥ καλεί τους ασθενείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν την αγορά φαρμάκων από άγνωστες ή μη εξουσιοδοτημένες πηγές. Η αγορά φαρμάκων μόνο από αδειούχα φαρμακεία αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή.

Παράλληλα, οι φαρμακευτικές εταιρείες Lilly και Novo Nordisk λαμβάνουν αυστηρά μέτρα, κινούμενες νομικά εναντίον όσων διακινούν πλαστά σκευάσματα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αγορά φαρμάκων μέσω διαδικτύου, ιδιαίτερα από άγνωστες ιστοσελίδες, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Η υγεία σας αποτελεί προτεραιότητα και η προμήθεια φαρμάκων οφείλει να γίνεται μόνο με συνταγή και από αξιόπιστες πηγές.

Να θυμάστε:

  • Αγοράζετε φάρμακα μόνο από αδειούχα φαρμακεία.
  • Μην εμπιστεύεστε άγνωστες ή μη εξουσιοδοτημένες πηγές.
  • Αποφύγετε την αγορά φαρμάκων μέσω διαδικτύου, ιδιαίτερα από άγνωστες ιστοσελίδες.
  • Σε περίπτωση που λάβετε φάρμακο που σας φαίνεται ύποπτο, επικοινωνήστε άμεσα με τον φαρμακοποιό σας ή με τις αρμόδιες αρχές.

Προστατεύοντας την υγεία σας, προστατεύετε και την ποιότητα ζωής σας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram