Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πασίγνωστα καλλυντικά στη «μαύρη» λίστα - Γιατί εκπέμπουν «SOS»

Μια νέα μελέτη έφερε στο φως ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με τα "παντοτινά χημικά" (PFAS) που περιέχονται σε καθημερινά καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Environment International, διαπίστωσε ότι αυτά τα χημικά, τα οποία είναι γνωστά για την ανθεκτικότητά τους και τη δυσκολία διάσπασής τους στο περιβάλλον, μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Πώς συμβαίνει αυτό;

  • Διείσδυση μέσω του δέρματος: Τα PFAS σε προϊόντα όπως το αντηλιακό, η αδιάβροχη μάσκαρα και το κραγιόν μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα, ιδιαίτερα σε περιοχές με λεπτή επιδερμίδα όπως ο λαιμός, η βουβωνική χώρα και οι μασχάλες.
  • Συσσώρευση: Μόλις απορροφηθούν, τα PFAS μπορούν να συσσωρευτούν στον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου, καθώς δεν αποβάλλονται εύκολα.
  • Δυνητικοί κίνδυνοι για την υγεία: Τα PFAS έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, στειρότητα, υψηλή χοληστερόλη, προβλήματα στο θυρεοειδή και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές;

  • Ενημέρωση: Ενημερωθείτε για τα PFAS και τα προϊόντα που τα περιέχουν. Αναζητήστε ετικέτες που αναφέρουν "χωρίς PFAS" ή "Χωρίς PFOA, PFOS".
  • Προσεκτική επιλογή προϊόντων: Προτιμήστε καλλυντικά από αξιόπιστες εταιρείες που υιοθετούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και την υγεία.
  • Περιορισμός χρήσης: Μειώστε τη χρήση προϊόντων που περιέχουν PFAS, ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές του δέρματος.
  • Ενεργή συμμετοχή: Πιέστε για αυστηρότερες ρυθμίσεις και αυξημένη διαφάνεια από τις κυβερνήσεις και τις βιομηχανίες σχετικά με τη χρήση των PFAS.

Ενώ η έκθεση στα PFAS από καλλυντικά ίσως να μην αποτελεί την κύρια πηγή, η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για προσοχή και ενημερωμένες επιλογές. Η υιοθέτηση μίας πιο "συνειδητής" προσέγγισης στην καθημερινή φροντίδα του δέρματος μπορεί να συμβάλει στην προστασία της υγείας μας και του περιβάλλοντος.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Πηγές: