Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πιθανή πρωτοποριακή Θεραπεία Καρκίνου στην Αρχαία Αίγυπτο;

 

Σε μια συναρπαστική ανακάλυψη, λεπτές τομές σε ένα κρανίο από την Αρχαία Αίγυπτο, που φυλάσσεται στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, φέρνουν στο φως στοιχεία που ίσως υποδεικνύουν την πρώτη γνωστή προσπάθεια θεραπείας καρκίνου.

Το κρανίο, που χρονολογείται περίπου 4.000 χρόνια πριν, ανήκε σε άνδρα ηλικίας 30 έως 35 ετών και φέρει σημάδια που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν είτε ως αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση καρκινικού όγκου, είτε ως σημάδια "μεταθανάτιας ιατρικής εξέτασης".

Η μελέτη, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Medicine, ρίχνει φως στις προηγμένες ιατρικές γνώσεις που διέθεταν οι Αιγύπτιοι εκείνη την εποχή.

Παράλληλα, ένα δεύτερο κρανίο, χρονολογούμενο από 664 έως 343 π.Χ., που ανήκε σε γυναίκα άνω των 50 ετών, φέρει σημάδια καρκίνου και κατάγματος στο κρανίο. Η συμπερίληψή του στην μελέτη υπογραμμίζει το επίπεδο φροντίδας που παρείχαν οι Αιγύπτιοι σε ασθενείς και τραυματίες.

Η ανάλυση των ευρημάτων, με τη χρήση τρισδιάστατης μικροσκοπίας υψηλής ανάλυσης, αποκαλύπτει μια "αρκετά προηγμένη ιατρική", ικανή για "διάγνωση, ταξινόμηση και θεραπεία ασθενειών και τραυματικών βλαβών, συμπεριλαμβανομένων των οστικών κακώσεων".

Ενώ η ύπαρξη καρκίνου σε ανθρώπινα λείψανα έχει τεκμηριωθεί στο παρελθόν, με την παλαιότερη περίπτωση να χρονολογείται πριν από 1,7 εκατομμύρια χρόνια, η μελέτη αυτή φέρνει στο προσκήνιο νέα δεδομένα για την ασθένεια στην Αρχαία Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι "ο καρκίνος ήταν πολύ πιο διαδεδομένος απ' ό,τι θεωρούσαμε μέχρι πρό τινος".

Παρ' όλα αυτά, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για προσεκτική προσέγγιση, καθώς η μελέτη βασίζεται σε "ελλιπή σκελετικά λείψανα", σε δείγμα δύο μόνο ατόμων και δεν περιλαμβάνει μοριακή ανάλυση.

Ωστόσο, η ανακάλυψη ανοίγει συναρπαστικές προοπτικές για την κατανόηση της ιατρικής στην Αρχαία Αίγυπτο και ρίχνει φως σε μια πιθανή, πρωτοποριακή προσπάθεια αντιμετώπισης του καρκίνου, χιλιετίες πριν.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram