Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ποιος Φυσικός Χυμός μειώνει την Αρτηριακή Πίεση & βελτιώνει σημαντικά την Υγεία των ασθενών με ΧΑΠ

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση χυμού παντζαριού για 3 μήνες μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε ασθενείς με ΧΑΠ. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Respiratory Journal, έδειξε ότι η λήψη συμπληρώματος χυμού παντζαριού πλούσιου σε νιτρικά άλατα μείωσε την αρτηριακή πίεση και βελτίωσε την ικανότητα των ασθενών να περπατούν σε έξι λεπτά.

Η ΧΑΠ, μια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων που επηρεάζει περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή και περιορίζει δραματικά την ικανότητα των ασθενών για σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Nicholas Hopkinson του Imperial College του Λονδίνου, εστίασε στα νιτρικά άλατα, μια ουσία που υπάρχει άφθονα στον χυμό παντζαριού. 

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα νιτρικά άλατα μπορούν να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου, ενός μορίου που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των μυών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 81 ασθενείς με ΧΑΠ που λάμβαναν είτε συμπλήρωμα χυμού παντζαριού πλούσιου σε νιτρικά άλατα (70 ml συμπυκνωμένου χυμού με 400 mg νιτρικών αλάτων) μία φορά την ημέρα για 12 μήνες, είτε εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:

  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης: Η ομάδα του χυμού παντζαριού παρουσίασε μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4,5 mm/Hg σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
  • Βελτιωμένη ικανότητα βάδισης: Οι ασθενείς στην ομάδα του χυμού παντζαριού μπορούσαν να περπατήσουν κατά μέσο όρο 30 μέτρα παραπάνω σε έξι λεπτά σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

 

Από την δημοσίευση της μελέτης που εξετάσαμε, αρκετές νεότερες μελέτες έχουν διεξαχθεί για να διερευνήσουν περαιτέρω τα οφέλη του χυμού παντζαριού για ασθενείς με ΧΑΠ. Ακολουθούν μερικές από τις πιο αξιόλογες:

1. Μελέτη του 2021:

  • Ευρήματα: Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Thorax, διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος χυμού παντζαριού για 12 εβδομάδες βελτίωσε την ανοχή στην άσκηση και μείωσε τη φλεγμονή σε ασθενείς με ΧΑΠ.
  • Σημασία: Η μελέτη αυτή υποστηρίζει περαιτέρω τα ευρήματα της αρχικής μελέτης, υποδεικνύοντας ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να έχει ευρύτερα οφέλη για την υγεία των ασθενών με ΧΑΠ.

2. Μελέτη του 2022:

  • Ευρήματα: Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Respiratory Research, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριού πριν από την άσκηση βελτίωσε την απόδοση σε άτομα με ΧΑΠ.
  • Σημασία: Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να αποτελέσει μια ωφέλιμη στρατηγική για την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης σε ασθενείς με ΧΑΠ.

3. Μελέτη του 2023:

  • Ευρήματα: Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση χυμού παντζαριού μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων σε ασθενείς με ΧΑΠ.
  • Σημασία: Η μελέτη αυτή προσφέρει τα πιο ισχυρά στοιχεία έως σήμερα για την πιθανή ωφέλεια του χυμού παντζαριού στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς με ΧΑΠ.

Συνοψίζοντας:

Οι νεότερες μελέτες ενισχύουν τα αρχικά ευρήματα που συνδέουν τον χυμό παντζαριού με οφέλη για την υγεία σε ασθενείς με ΧΑΠ. Ο χυμός παντζαριού φαίνεται να βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, την ανοχή στην άσκηση, την αθλητική απόδοση και ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες ήταν μικρές και απαιτούνται μεγαλύτερες, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να καθοριστούν οι βέλτιστες δόσεις και τρόποι χορήγησης.

Επιπλέον, η κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Hopkinson, τα ευρήματα αυτά είναι πολλά υποσχόμενα και χρήζουν περαιτέρω μελέτης σε μεγαλύτερες και μακροχρόνιες δοκιμές. Ο καθηγητής Απόστολος Μπόσσιος, από το Ινστιτούτο Karolinska και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska της Στοκχόλμης, επισημαίνει ότι ο χυμός παντζαριού αποτελεί μια ασφαλή και εύκολα προσβάσιμη θεραπεία που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΧΑΠ.

Ενώ η ΧΑΠ δεν θεραπεύεται, η μελέτη αυτή προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας για τους ασθενείς, υποδεικνύοντας ότι μια απλή τροποποίηση στη διατροφή τους θα μπορούσε να φέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία τους.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram