Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Προδιαβήτης: Γαλακτοκομικά με Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Συμμάχοι ή Εχθροί στην πρόληψη του ;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition φέρνει ευχάριστα νέα για τους λάτρεις των γαλακτοκομικών προϊόντων. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη.

Ο προδιαβήτης, το στάδιο που προηγείται του διαβήτη τύπου 2, αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρόληψή του είναι απαραίτητη, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με προδιαβήτη θα αναπτύξει τελικά διαβήτη τύπου 2.

Ενώ η τροποποίηση του τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, αποτελεί βασικό παράγοντα στην πρόληψη, η έρευνα για το ρόλο των μεμονωμένων τροφίμων παραμένει ενεργή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πιθανές προστατευτικές συσχετίσεις μεταξύ γαλακτοκομικών και προδιαβήτη, ωστόσο τα ευρήματα ήταν ποικίλα, ίσως λόγω διαφορών στους τύπους και την περιεκτικότητα σε λιπαρά των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τι ερεύνησαν οι επιστήμονες:

Για να διευκρινίσουν το τοπίο, μια ομάδα ερευνητών υπό την ηγεσία του καθηγητή Slurink (πανεπιστήμιο Tilburg) μελέτησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και του κινδύνου προδιαβήτη σε μια μεγάλη αυστραλιανή μελέτη (Diabetes, Obesity, and Lifestyle).

Η μελέτη παρακολούθησε 4.891 ενήλικες με φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη για 12 χρόνια. Στην αρχή, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την διατροφή τους, ενώ η εξέλιξη του προδιαβήτη ελέγχθηκε με μετρήσεις γλυκόζης αίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τι βρήκαν οι επιστήμονες:

  • Η υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη.
  • Η σχέση μεταξύ γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και κινδύνου προδιαβήτη φάνηκε μη γραμμική, με οφέλη σε μέτριες ποσότητες κατανάλωσης.
  • Δε βρέθηκε συσχέτιση με τον κίνδυνο προδιαβήτη για γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, πλήρες γάλα, γιαούρτι, τυρί με χαμηλά λιπαρά και παγωτό.

Συμπέρασμα:

Η μελέτη καταδεικνύει πιθανές προστατευτικές ιδιότητες των γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έναντι του προδιαβήτη.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μελέτη παρατήρησε συσχετίσεις και όχι αιτιώδεις σχέσεις. Απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να διευκρινιστούν οι μηχανισμοί που πιθανώς συνδέουν τα γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με τον προδιαβήτη.

Σημαντικά σημεία:

  • Η μελέτη δεν συμπεριλαμβάνει συμπληρώματα διατροφής με βάση τα γαλακτοκομικά.
  • Η κατανάλωση γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα πρέπει να γίνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργίες στα γαλακτοκομικά θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σχετικά με κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις.

Συνολικά, η μελέτη προσθέτει ένα ενδιαφέρον κομμάτι στο παζλ της σχέσης μεταξύ γαλακτοκομικών και υγείας. Ενώ χρειάζονται περισσότερες έρευνες, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ίσως να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στην πρόληψη του προδιαβήτη, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής.

Πηγές:

Επιπλέον πηγές:

Σημείωση:

Αυτό το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή. Συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας για εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram