Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Σε ποια Ηλικία ΠΡΕΠΕΙ οπωσδήποτε να κόψεις το Γάλα, σύμφωνα με το Harvard

 

Για χρόνια, το γάλα θεωρούνταν απαραίτητο κομμάτι μίας υγιεινής διατροφής, ιδανικό για παιδιά και ενήλικες. Ήταν η πηγή ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την υγεία των οστών και την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Πρόσφατα όμως, η άποψη αυτή άρχισε να αμφισβητείται. 

Ολοένα και περισσότερες μελέτες έρχονται στο φως, αμφισβητώντας την ωφέλεια...

Ας δούμε μερικούς από τους πιθανούς κινδύνους:

1. Δυσκολία στην πέψη:

  • Πρωτεΐνες: Ορισμένες πρωτεΐνες του γάλακτος, όπως η καζεΐνη, δύσκολα χωνεύονται από ενήλικες, ιδίως όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή άλλες πεπτικές διαταραχές. Η καζεΐνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον οργανισμό, επιδεινώνοντας καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα ή οι αυτοάνοσες ασθένειες.
  • Λακτόζη: Πολλοί ενήλικες δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες λακτάσης, του ενζύμου που χρειάζεται για την πέψη της λακτόζης, του σακχάρου που περιέχεται στο γάλα. Η ανεπάρκεια λακτάσης μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, διάρροια και ναυτία μετά την κατανάλωση γάλακτος.

2. Αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων:

Μελέτες έχουν συσχετίσει την υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλή κατανάλωση γάλακτος. Ο μηχανισμός με τον οποίο το γάλα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των οστών δεν είναι πλήρως κατανοητός, ωστόσο κάποιες θεωρίες εστιάζουν:

  • Πρωτεΐνη: Η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, ιδιαίτερα ζωικής προέλευσης, μπορεί να αυξήσει την έκκριση οξέων στα ούρα, οδηγώντας σε απώλεια ασβεστίου από τα οστά.
  • Βιταμίνη D: Η ανεπάρκεια βιταμίνης D, απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, μπορεί να συνυπάρχει με την υψηλή κατανάλωση γάλακτος, ιδίως σε άτομα με σκούρο δέρμα ή που δεν εκτίθενται επαρκώς στον ήλιο.

3. Καρκίνος:

Ορισμένες μελέτες έχουν συσχετίσει την υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του καρκίνου του προστάτη και των ωοθηκών. Ωστόσο, τα ευρήματα είναι αμφιλεγόμενα και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η συσχέτιση και να διευκρινιστούν οι μηχανισμοί.

4. Ορμονικές διαταραχές:

Το γάλα αγελάδων περιέχει ορμόνες, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ορμονική ισορροπία, ιδίως σε γυναίκες. Η έκθεση σε αυτές τις ορμόνες έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ινομυώματος μήτρας και ενδομητρίωσης.

Τι λέει το Harvard;

Ερευνητές του Harvard, με επικεφαλής τους David Ludwig και Walter Willett, αμφισβητούν τις γενικές συστάσεις για κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα. Υποστηρίζουν ότι μετά την ηλικία των 2-3 ετών, όταν γίνεται ο απογαλακτισμός, η ανάγκη για γάλα μειώνεται σημαντικά.

Γιατί το γάλα ίσως να μην είναι απαραίτητο για ενήλικες;

  • Χώνεψη: Ορισμένες πρωτεΐνες του γάλακτος δύσκολα χωνεύονται από ενήλικες, προκαλώντας φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον οργανισμό.
  • Κίνδυνος καταγμάτων: Μελέτες έχουν συσχετίσει την υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλή κατανάλωση γάλακτος.

Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου:

Αντί για γάλα, οι ειδικοί προτείνουν άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο
  • Τόφου και άλλα προϊόντα σόγιας
  • Εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού

Προσοχή στα υποκατάστατα γάλακτος:

Ενώ ορισμένα υποκατάστατα, όπως το γάλα σόγιας ή αμυγδάλου, φαινομενικά αποτελούν εναλλακτική, συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης. Είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες και να επιλέγετε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Συμπέρασμα:

Η κατανάλωση γάλακτος στην ενήλικη ζωή ίσως να μην είναι απαραίτητη, ίσως μάλιστα να έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Η διατήρηση μίας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά από ποικιλία πηγών, είναι απαραίτητη. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές, λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές σας ανάγκες και τυχόν προβλήματα υγείας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram